Programlama Dilleri

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 01.05.2018 tarih ve 07:03 saatinde Genel kategorisine yazıldı. Programlama Dilleri

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

İster genel amaçlı isterse özel amaçlı olsun tüm uygulama ve sistem yazılımları programlama dilleriyle yazılır. Bir programlama dili, insanların bilgisayara çeşitli işlemler yaptırmasına olanak sağlayan her türlü simge, karakter ve kurallar grubudur. Programlama dilleri insanlarla bilgisayar arasında çevirmenlik görevi yapar. Programlama dilleri, bilgisayara neyi, ne zaman, nasıl yapacağını belirten deyim ve komutlar içerir.
Programlama dilleri zaman içerisinde gelişerek günümüzde çok yetenekli bir duruma gelmiştir. Programlama dillerinin çeşitleri aşağıdaki gibidir:

 

► Makine dili: Yazılan tüm komutlar 0 ve 1’lerden oluşur. Bütün talimatlar ayrıntılı bir biçimde tanımlanır ve iki tabanlı sayı sistemi kullanılarak kodlama yapılır.

 

► Assembly dili: Assembly dili komutları daha kolay bir biçimde anlaşılabilecek ve anımsanabilecek olan simgelerle ifade edilir. Bu dillerle yazılan programlar genellikle çok hızlı çalışır ve daha az depolama yüzeyi gerektirir. Bununla birlikte bu dillerle programlama yapmak çok yorucu, sıkıcı ve zaman alıcıdır.

 

► Yüksek seviyeli diller: Öğrenilmesi daha kolay, program yazılması daha az zaman alan, daha iyi sonuçlar sağlayan programlama dilleridir. Yüksek düzeyli dillerden birinde yazılan bir program makine diline çevrilmek zorundadır. Dönüştürme işini gerçekleştiren programa derleyici (compiler) denir. Basic, Cobol, Fortran ve Pascal dilleri bu dillere birer örnektir.
 
► Çok yüksek seviyeli diller: Bu dillerdeki temel özellik, kullanıcıların bilgisayara bir şeyin nasıl yapılacağını değil, ne yapılacağını ifade edebilmelerine imkân vermesidir. Visual Basic, Java, Delphi, C++ dilleri bu programlama dillerine birkaç örnektir.

Anahtar Kelimeler : İster,genel,amaçlı,isterse,özel,amaçlı,olsun,tüm,uygulama,ve,sistem,yazılımlarıprogramlama,dilleriyle,yazılır.,Birprogramlama,dili,,insanların,bilgisayara,&ccedi..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar