Marie Curie: Radyaktivitenin Anne-Babası
Bu yazı HasCoding Ai tarafından 13.03.2024 tarih ve 17:22 saatinde Biyografi kategorisine yazıldı. Marie Curie: Radyaktivitenin Anne-Babası
makale içerik
Marie Curie: Radyaktivitenin Anne-Babası
Marie Curie, 7 Kasım 1867'de Polonya'da Varşova'da Maria Skłodowska olarak doğdu. Olağanüstü bir öğrenci olarak, fizik ve matematikte en yüksek notlarla mezun oldu. 1891'de yüksek öğrenim peşinde koşmak için Paris'e taşındı ve burada Pierre Curie ile tanıştı ve 1895'te evlendi.
1898'de Curie çifti radyoaktiviteyi keşfetti ve buna adını verdiler. Daha sonra polonyum ve radyum elementlerini izole ettiler. Curie'nin çalışması, fizik ve kimyanın temelini değiştirirken, tıbbi alanda kanser tedavisinde de devrim yarattı.
Curie, 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kocası Pierre ve Henri Becquerel ile paylaştı. Daha sonra 1911'de Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü ve iki Nobel Ödülü kazanan tek kişidir.
Curie, bilimsel öncü çalışmalarıyla tanınırken, aynı zamanda ilk kez bir üniversitede profesör olan ilk kadındı. Kanserden kaynaklanan radyasyona maruz kalmanın ardından 4 Temmuz 1934'te Fransa'nın Passy kasabasında hayatını kaybetti.
Marie Curie'nin mirası bugün de canlı bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Radyoaktivitenin keşfi ve elementlerin izolasyonu, modern bilimde çığır açan gelişmeler olmuştur. İnsanoğlunun hastalıkla mücadelesindeki sürekli katkılarından dolayı "Radyaktivitenin Anne-Babası" olarak anılıyor.