Aç ayı oynamaz atasözü biyolojik açıdan ne anlatım etmektedir?
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 21.07.2020 tarih ve 00:24 saatinde Biyoloji kategorisine yazıldı. Aç ayı oynamaz atasözü biyolojik açıdan ne anlatım etmektedir?
makale içerik
Vücudumuzda yer edinen birçok sistemimiz biyolojik olarak çalışmak için glukoza gereksinim duymaktadır. Glukoz ise gıdalardan sağlanmaktadır. Açlık uzun sürdüğünde vücudumuzdaki glukoz depoları tükenir ve bu durumda kişide halsizlik oluşur. Bu halsizlik süresinin uzaması aç kalma ile bağlantılıdır. Enerji ihtiyacının besinler ile karşılanması cevabında da kişide bazı değişimler meydana gelir. Depolardan tüketilmeye başlanan enerjinin ana deposu daha sonra kişiyi yorgun düşürmektedir. Aç ayı oynamaz denirken oynamak kavramı hareket anlamına gelir. Hareket kısıklığı hatta açlığın ilerleyen durumlarında cümle oluşturmak dahi zorlaşır. Bu yüzden kişilere uzun soluklu aç kalınmaması gerektiği de bildirilmektedir.
Açlık direk olarak beyni etkileyen bir durumdur. Uzun devamlı açlık neticesinde depoların tüm bunlar boşalır ve bunların yerine yenilerinin kısa zaman içinde konması gerekmektedir. Karnı doyduğunda insanların gözleri açılır işte bunun da tam anlamıyla anlamı vücutta olup biten bu fiziksel süreçten kaynaklanmaktadır. Beyin ve vücudun koordineli emek harcaması neticesinde yiyecek yenmesi vücuda güç ve enerji vermektedir. Bundan ötürü da beslenme çok mühim bir husus olmaktadır.