Atmaca sayısının artmasının serçe, buğday ve çekirge sayısını iyi mi etkiler?
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 28.07.2020 tarih ve 00:46 saatinde Biyoloji kategorisine yazıldı. Atmaca sayısının artmasının serçe, buğday ve çekirge sayısını iyi mi etkiler?
makale içerik
Bir ekosistemdeki canlıların her biri birbirleri ile yakından ilişkilidir. Besin zinciri ile canlılar arasındaki beslenme ilişkisi gösterilebilir. Bütün canlılar gıda zincirindeki konumuna nazaran avcı ve hem de avdır. Besin zincirinin en başlangıcında müstahsil şu demek oluyor ki gıda üreten canlılar yer alır. Örneğin buğday güneş ışı ve topraktan almış olduğu maddeler ile gıda sentezler. Ardından çekirge gelir ve bağdayı yer. Serçe ise çekirgeyi gıda olarak kullanırken hem de atmacaların avıdır. Bu zincir değişik kollardan tüm canlıları içerisine alacak biçimde uzar gider.
Bütün canlıların zincirin halkası muhtemel hem de hepsinin birbiri ile ilişkili olduğu anlamına gelir. Daha öncede bahsettiğimiz benzer biçimde tüm bu sistem bir balans içerisindedir. Verdiğimiz gıda zinciri örneğinden yola çıkarak inceleyecek olursak zincirin bütün halkalarının ilişkili bulunduğunu daha iyi anlayabiliriz. Varsayalım ki atmaca sayısı bir sebepten ötürü ani bir biçimde artsın. Atmacalar serçeleri avladığı için serçe sayısı düşecektir. Bunun devamında serçelerin beslendiği çekirge sayısı artacak bu durumda çekirgelerin tükettiği buğday miktarı artacaktır. Buğday tüketimi artınca ortamda bulunun buğday birincil tesir olarak azalacaktır. Görüldüğü benzer biçimde zincirin en ucundaki atmaca sayısı en baştaki buğday sayısını etkilemektedir. Fakat şu da unutulmamalıdır ki buğday şu demek oluyor ki üreticiler ilk basamak olduğu için sayısının azalması bütün sistemi negatif etkiler. Yani buğday sayısının azalmasına bağlı olarak ilerleyen süreçte öteki halkaların sayısı da azalacaktır bu da tali tesiri denilebilir.