Oğlan dayıya, kız halaya çeker sözü ile biyolojik olarak ne anlatılmak istenmiştir.

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 20.07.2020 tarih ve 21:29 saatinde Biyoloji kategorisine yazıldı. Oğlan dayıya, kız halaya çeker sözü ile biyolojik olarak ne anlatılmak istenmiştir.

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

“Oğlan dayıya, kız halaya çeker.” atasözünden yola çıkarak sizi fizyolojik olarak tanımlayan özelliklerinizi ortaya çıkaran temel unsurlar neler olabilir?


Kişiler, fizyolojik özelliklerini soy ağacından almaktadır. Bu özellikler çekirdek aileden adım atar ve genişleyerek devam etmektedir. Çünkü aynı kan üstünden aynı genetik malumat yayılarak devam etmektedir. Bu genetik akış, üreme oradan da yeni oluşan yavruya aktarılmaktadır. Genetik bilgilerin devamı olduğundan çocuklar veya torunlar aile büyüklerine benzerlik göstermektedir. Bu ancak insanda değil hayvanlarda da bu biçimde devam etmektedir. İnsanların aile bireylerinde dayının olması halinde adam evlatlarının dayıya, halanın olması niteliğinde da kız evlatlarının halaya benzediklerine dair bir kanı bulunmaktadır. Bu genelleme meydana getirilen ve geçmişten günümüzde gelen bir durumdur.

Genetik olarak birbirine benzeme vakasını bir nebze de olsa doğrulamaktadır. Çünkü fiziksel olarak benzerlik laf mevzusu olduğu durumlar aynı aileden gelinmesini gerektirmektedir. Hala veya dayının olmadığı durumlar da gözlenebilse de genel hatlarıyla bu vaziyet münakaşa mevzusu oluşturmaktadır. Erkeklerin halaya veya kızların dayıya benzediği vakalar da gözlenmektedir. Genelleme yapıldığında bu şeklinde tezler de hipotezi çürütmektedir. Özellikle yaşlıların bu lafı fazla benimsemiş olması ve günümüze kadar değişmeden gelmesi devamlı olarak yeni bir çocuk olacağından cinsiyetine bakılırsa bir ölçme yoluna gitmesine de sebep olmuştur. Ancak çocuğun çekirdekten başlayarak büyük aileye doğru benzerlik gösterdiği ilmi olarak kanıtlanmıştır.

Anahtar Kelimeler : “Oğlan,dayıya,,kız,halaya,çeker.”,atasözünden,yola,çıkarak,sizifizyolojikolarak,tanımlayan,özelliklerinizi,ortaya,çıkaran,temel,unsurlar,..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar