1. Dünya Savaşını Bitiren Barış Antlaşmaları

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 07.06.2020 tarih ve 20:52 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. 1. Dünya Savaşını Bitiren Barış Antlaşmaları

22137kez okunmuş Metni Okut Okumayı Durdur Paylaş

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

1. Dünya Savaşını Bitiren Antlaşmalar
I. Dünya Savaşı’nın sonunda galip devletler yenilen devletler ile imzalanacak barış antlaşmalarının koşullarını 18 Ocak 1919’da düzenledikleri Paris Barış Konferansı’nda hazırladılar.

Versay Antlaşması (28 Haziran 1919)
Almanya ile Uzlaşma Devletleri arasında imzalandı. Topraklarından bir bölümü, yeni kurulan Polonya ve Çekoslovakya’ya verildi, Alsas Loren bölgesi Fransızlar’a verildi. Sömürgecilik yasaklandı. Savaş endüstris yasaklandı. Askerlik zorunlu hizmet olmaktan çıkartıldı.

Not-1: Almanya bu ağır koşullu antlaşmadan kurtulmak İçin hazırlıklara girişince II. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden oldu.

Not-2: ABD’nin bağımsızlığını sağlayan 1783’de imzaladığı Barış Antlaşması’nın ismi de Versay’dır.

Sen Jermen Antlaşması (10 Eylül 1919)
Avusturya – Macaristan ile Uzlaşma Devletleri arasında imzalandı. Avusturya – Macaristan’a ekomonik ve askeri kısıtlamalar getirilirken Avusturya ile Macaristan iki ayrı devlet oldu.

Not: Avusturya’nın kabul ettiği şartlar Haziran 1920’de Trianon Antlaşması ile Macaristan’a da kabul ettirildi.

Nöyyi Antlaşması (27 Kasım 1919)
Bulgaristan ile Uzlaşma Devletleri arasında imzalandı. Bulgarlara ekonomik ve askeri kısıtlamalar getirilirken Bulgarların Ege Denizi ile bağlantısı kesildi.

Sevr Antlaşması (10 Ağustos 1920)
Osmanlı ile Uzlaşma Devletleri arasında imzalandı. Uzlaşma Devletlerinin Osmanlı ile yapacak oldukları barış antlaşmasını en sona bırakmalarının nedeni; Osmanlı topraklarını paylaşma konusunda aralarında anlaşamamalarıdır. Ayrıca bu antlaşmanın Kanun-i Esasi’ye göre meclis tarafından da onaylanması gerekir. Fakat onaylayacak meclis olmadığı için hukuken geçersizdir.

Padişah Sevr Antlaşması’nı geçerli kılmak için, Ayanlardan oluşan Şur’ayı Saltanat’a bu antlaşmayı onaylattı. Ama Türk ulusu Kurtuluş Savaşı ile Sevr’i geçersiz kıldı.

Birinci Dünya Savaşının Sonuçları konusuna da bakmanızı öneririz.

Anahtar Kelimeler : 1.,Dünya,Savaşını,Bitiren,Antlaşmalar I.,Dünya,Savaşı’nın,sonunda,galip,devletler,yenilen,devletler,ile,imzalanacak,barış,antlaşmalarının,koşullarını,18,Ocak..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar