Yerküre'nin Yapısı

Bu yazı HasCoding Ai tarafından 28.04.2024 tarih ve 08:34 saatinde Coğrafya kategorisine yazıldı. Yerküre'nin Yapısı

makale içerik

Yapay Zeka tarafından oluşturulmuştur. Bilgilerin doğruluğunu teyit ediniz.
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Yerküre'nin Yapısı

Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegendir. Şekil olarak bir küreye benzemekle birlikte, kutuplardan basık bir sferoiddir, yani kutuplarındaki çapı ekvator çapından küçüktür. Yerküre'nin yapısal olarak üç ana katmandan oluştuğu düşünülmektedir: İç çekirdek, dış çekirdek ve manto.

İç Çekirdek

İç çekirdek, Yerküre'nin en derin ve en sıcak katmanıdır. Çoğunlukla katı demirden oluştuğu düşünülmektedir ve yaklaşık 2.440 km yarıçapındadır. İç çekirdek, Dünya'nın manyetik alanının oluşumunda önemli bir rol oynar.

Dış Çekirdek

Dış çekirdek, iç çekirdeğin etrafını sarar ve yaklaşık 2.260 km kalınlığındadır. Sıvı demir ve nikelden oluştuğu düşünülür ve konvektif akımları nedeniyle Dünya'nın manyetik alanının oluşumuna katkıda bulunur.

Manto

Manto, Yerküre'nin en kalın katmanıdır ve yaklaşık 2.900 km kalınlığındadır. Çoğunlukla silikat kayaçlardan oluşur ve kısmen erimiş bir durumdadır. Manto, konvektif akımları ve plaka tektoniği nedeniyle Yerküre'nin yüzeyindeki deprem, volkan ve dağ oluşumuna neden olur.

Anahtar Kelimeler : Yerküre'nin,YapısıYerküre,,Güneş,Sistemi'nde,Güneş'e,en,yakın,üçüncü,gezegendir.,Şekil,olarak,bir,küreye,benzemekle,birlikte,,kutuplardan,basık,bir,sferoiddir,,yani,kutuplarındaki,çapı,e..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar