Hz. Muhammed’e (s.a.v.) niçin “el-Emin” lakabı verilmiştir?
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 12.08.2020 tarih ve 22:18 saatinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisine yazıldı. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) niçin “el-Emin” lakabı verilmiştir?
makale içerik
Emin, kendisine güvenilen, ihanet etmeyen, doğru sözlü, güzel ahlaklı, lafında duran, başkalarından korkmayan, vefalı şahıs anlamlarına gelir. İslamiyet gelmeden ilkin Arabistan’da yaşanmış olan döneme Cahiliye denmektedir. Cahiliye döneminde insanlara icra ettikleri bir şeyden ötürü yada bir özelliğinden ötürü lakaplar verilirmiş. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) Muhammed’ül-Emin lakabı, peygamberliğinden ilkin verilmiştir. 608 senesinde verilen bu lakap onun o dönemlerde bile ne kadar emin bulunduğunun ve iyi ahlaka haiz bulunduğunun göstergesidir. Cahiliye döneminde insanoğlu birbirlerine güvenmezmiş. Fakat Hz. Muhammed’e (sav) güvenirlermiş. Ticaret için uzun sürecek seyahate giderken kızlarını ve kadınlarını öteki erkeklerden ve başlarına gelebilecek kötülüklerden koruması için O’na (sav) emanet ederlermiş. 20’li yaşlardaki bekar bir adama kızlarını ve kadınlarını emanet etmeleri, O (sav) bireyin ne kadar Emin bulunduğunun göstergesidir. Kabe’nin tamiri esnasında çıkarılan Hacerül Esved’in yerine konulması hususunda kabileler kavgaya başlamışlardır. İşin içerisinden çıkamayınca, Kabe’nin sınırlarına ilk kim girerse onu yargıcı belirleme edelim demişler. Hz. Muhammed (sav) girince O’na güvenebiliriz O Muhammed’ül-Emin’dir demişlerdir.
Emin lakabı Mekkeli müşrikler tarafınca verilmiştir. Allah, Mekkelilerin gözünde O’nu (sav) lafına emin, doğru söyleyen, hiç asılsız söylemeyen biri olarak tanıtmıştır. Mekkelilerin Efendimizi (sav) Emin olarak tanımaları peygamberliğini duyuru etmesi ve insanların kabul etmesi için oldukça önemlidir. Safa Tepesi’ne çıkıp İslam’ı aleni olarak duyuru ederken, şu dağın ardından bir ordu size saldırmaya geliyor desem ne dersiniz, diye sorumuş. Mekkeliler de Sana inanırız Sen doğru sözlüsün, asılsız söylemezsin, Muhammed’ül Emin’sin demişlerdir. Önce Emin bulunduğunu belirttikten hemen sonra söyleyeceği şeylerin de doğru bulunduğunun garantisini vermiştir.