Salih amel ne demektir? Örneklerle açıkladık…
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 15.08.2020 tarih ve 01:21 saatinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisine yazıldı. Salih amel ne demektir? Örneklerle açıkladık…
makale içerik
Allah’ın varlığına birliğine, inanç esaslarına, İslam’ın şartlarına inanç eden Müslümanın Allah’ın rızasına layık olmak için kendisi, çevresi ve topluluk için yapmış olduğu güzel davranışlar ve iyiliklerin bütününe Salih amel denilir. Bireyler ve topluluk için yararlı olan iş ve davranışlar Salih amelin içerisine girer. Yararlı, yararlı, güzel olan işlerin yapılmış niyetinde Allah’ın rızasını kazanmak var ise o vakit Salih amel olur. Niyet fiili amelleştirir. Niyette Allah’ın rızası eğer olmazsa o fiiller ancak güzel işler olarak kalır, Salih amele dönüşmez. Dinimizin emirleri arasında yer edinen Namaz kılmak, oruç tutmak, ehil maddi imkanı olanın zekat vermesi, gücü yetenin hac yapması Salih ameldir. Farz olan bu ibadetlerin haricinde nafile olan Salih ameller de vardır. Kur’an okumak, salavat çekmek, zikir çekmek, hadis okumak, hadiz ezberlemek, Evvabin namazı kılmak, Kuşluk ve Hacet namazı kılmak nafile olan Salih ameller arasındadır.
Salih amelde ihlas önemlidir. İhlas’ın anlamı ise yalnızca Allah için yapmaktır. Yaparken başka hiç bir sebep gözetmemektir. Normal bir işi eğer Allah rızası için yaparsan Salih amele dönüşebilir. Örneğin; yolda giderken yolun ortasında bulunan bir taşı alıp kenara atmak basit ama güzel bir davranıştır. Şayet taşı kaldırırken ben bunu insanlara zarar vermemesi amacıyla Rabbimin rızası için yapıyorum dersek bu taşı yoldan alıp kaldırmak Salih amel olur. Salih amele verebileceğimiz öteki örnekler:
- Yaşlıyı, özürlüyü, sakatı koruyup gözetmek
- Yalan söylememek
- Hayvanlara ve öteki yaratılmışlara acıma etmek
- Zorda olanlara yardım etmek
- Hasta ziyareti yapmak
- Dargın kişileri barıştırmak