Şekli, sayısı, tarihi ve miktarı Allah ve Resulü tarafınca belirlenen ibadetler hangileridir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 14.08.2020 tarih ve 22:13 saatinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisine yazıldı. Şekli, sayısı, tarihi ve miktarı Allah ve Resulü tarafınca belirlenen ibadetler hangileridir?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Kulun, Allah’a hamdini, şükrünü bildirmesi için muhtelif zamanlarda ve muhtelif şekillerde yapılmasını emrettiği fiillere yakarma denilir. İbadetler ancak Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır. İbadet, Allah’ın istediği benzer biçimde bir yaşam sürmek olarak bile tanım edilebilir.  Kelime manası ise itaat etmek, boyun eğmek, gönülden bağlanmak, kulluk etmek anlamlarındadır. Allah insana sayamayacağı kadar oldukca nimet vermiştir. Sağlıklı olmak, konuşabilmek, koşabilmek, ağlamak, düşünebilmek, akletmek, ve daha birçok nimet vardır. Bu nimetlerin şükrü sadece Rabbimizin emrettiği ibadetleri yaparsak yerine getirmiş oluruz. Şekli, sayısı, tarihi ve miktarı Allah ve Resulü tarafınca bildirilmiş olan farz, vacib, sünnet, müstehap ibadetler vardır. Bunlar, Kur’an’da, sünnetlerde, dört büyük halifenin ifadelerinde yer almaktadır.

 

Şekli, sayısı, tarihi ve miktarı Allah ve Resulü tarafınca belirlenen ibadetler yapılışlarına bakılırsa üçe ayrılır:

  • Bedenle meydana getirilen ibadetler: Kişinin bedenini kullanarak yaptığı, namaz, oruç benzer biçimde ibadetlerdir. Bedenle meydana getirilen ibadetleri ferdin bizzat yapması gerekir. Başkasını vekil tutup yaptıramaz. Sorumluluk ferdin kendine aittir.
  • Malla meydana getirilen ibadetler: Bu ibadetler mal ile yerine getirilmektedir. Zekat vermek, sadaka vermek, kurban kesmek benzer biçimde ibadetler malla yapılır. Malla meydana getirilen ibadetlerde başka birisi ne vekalet verilerek yerine getirilebilir.

 

Hem mal aynı zamanda bedenle meydana getirilen ibadetler: Mal ve bedensel olarak belli bir gücü olanların yapması ihtiyaç duyulan ibadettir. Hac hem mal hem bedenle meydana getirilen ibadetlere örnektir. Hac ibadetinde hasta olan Müslüman yerine başkasını vekil tutup hac yaptırabilir.

Anahtar Kelimeler : Kulun,,Allah’a,hamdini,,şükrünü,bildirmesi,içinmuhtelifzamanlarda,vemuhtelifşekillerde,yapılmasını,emrettiği,fiillereyakarmadenilir.,..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar