Yunus Emre “şartı nedir bilse gerek” ifadesiyle neyi kastetmiştir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 13.08.2020 tarih ve 22:50 saatinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisine yazıldı. Yunus Emre “şartı nedir bilse gerek” ifadesiyle neyi kastetmiştir?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Yunus Emre: “Müslümanım diyen şahıs, Şartı nelerdir bilse gerek. Allahın buyruğun tutup, Beş zaman namaz kılsa gerek” demiştir. Yunus Emre bir halk ozanıdır. Toplumumuza, dinimize ve kültürümüze ilişkin kıymetli oldukça veciz olarak anlatım etmektedir. Müslüman, Allah’ın varlığını, birliğini kabul ederek emirlerini eksiksiz olarak yerine getiren kişiye denilir. Bir kişiye Müslüman denebilmesi için o bireyin en önce inanç etmesi gerekir. Peki neye inanç edecek? Allah’ın Kur’an’da ve Peygamber Efendimizin (sav) hadislerinde aleni ve net olarak buyruk buyurduğu altı inanç esasına ve öteki buyruklara inanç edecek. İmanının kalbi ile onaylama edip dili ile de ikrar ederek gerçekleştirecektir. İmanın eden bireyin bunu fillerine yansıtması ve davranışlarıyla göstermesi gerekir.

 

Müslüman şahıs teslim olan, boyun eğen, İslam’la şereflendiğini davranışları ve fiilleriyle yayınlayan kişidir. Yunus Emre, Müslüman olmanın, Müslüman’ım demenin şartları bulunduğunu anlatım etmiştir. Müslüman olmanın en büyük şartı Allah’ın emrine uyup günde beş zaman namaz kılmak bulunduğunu belirtmiştir. Aslında Allah’ın emrettiği tüm öteki farzlar Müslüman olmanın şartları arasındadır. Fakat bilhassa beş zaman namazın vurgulanması namazın Allah katındaki öneminden kaynaklanmaktadır. Peygamber Efendimiz (sav), İslam ile sövgü ve şirk içinde namazı terk vardır buyurarak bireyin Müslüman bulunduğunun en büyük kanıtının beş zaman namaz bulunduğunu beyan etmiştir. Yunus Emre’ye gore bir şey olabilmek için o şeyin şartlarını iyi bilmek ve yerine getirmek gerekir. Ey şahıs sen de Müslüman’ım diyorsan en büyük şartı olan beş zaman namazı yerine getir diyor.

 

Anahtar Kelimeler : Yunus,Emre:,“Müslümanım,diyenşahıs,,Şartınelerdirbilse,gerek.,Allahın,buyruğun,tutup,,Beşzamannamaz,kılsa,gerek”,demiştir.,Yunus,Emre,bir,halk,oz..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar