Web Designer ve Web Developer Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 21.05.2020 tarih ve 13:56 saatinde Yazılım kategorisine yazıldı. Web Designer ve Web Developer Arasındaki Farklar Nelerdir?

makale içerik

Web Designer ve Web Developer Arasındaki Farklar Nelerdir?
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Web tasarımcılarla (web designer) web geliştiricilerin (web developer) farkları genellikle yanlış anlaşılıyor. İkisi de benzer şekilde web site oluşturma aşamasına katkıda bulunuyor olsa da uzmanlık ve becerileri birbirlerinden farklıdır. Fakat web tasarımcılar ile web geliştiriciler aralarındaki farklılıklara rağmen genellikle birlikte çalışırlar. Web tasarımcılar ile web geliştiriciler genellikle birbirleriyle rekabet etmek yerine birbirlerini tamamlarlar.

Haberimizin geri kalanında web tasarımcılar ile web geliştiricilerin arasındaki farklardan söz edeceğiz. Böylelikle bir ihtiyaç anında hangisiyle çalışmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olursunuz. İlk olarak her iki mesleğin de ayrıntılı tanımını yapacağız ve daha sonra nasıl çalıştıkları anlatacağız.

Hadi başlayalım!

Web Designer Nedir? (Web Tasarımcı Nedir?)

Web Designer ya da web tasarımcı, bir web sitesinin estetiğiyle ilgili her şeyle ilgilenir. Bunun yanında ayrıca tasarım işleriyle meşgulken kullanılabilirliği ve kullanıcı deneyimini de ele alırlar. Yani web tasarımcılar sadece tasarım yapmazlar. Tasarımı yaparken birçok faktörü de düşünmek zorundadırlar. Bu faktörlerden bazıları; güncel trendler, tasarım normları ve en önemlisi hedef kitlenin davranışlarıdır. Yani tasarım sadece göze hitap etmekle yetinmemelidir. Tasarım kullanıcıların ilgisini çekmeli ve kullanıcıların davranışları üzerinde etkili olarak hedeflenen eylemleri gerçekleştirmelerini sağlamalıdır.

Bu sebeplerden dolayı bir web tasarımcısı, tasarladığı şeyin bekleneni fazlasıyla vermesi gerektiğini bilmelidir. Büyük şirketlerin markaları için ve küçük şirketlerin de markalaşması için bu çok önemli bir noktadır.

Web tasarımcılar genellikle bir web sitesi oluşturulurken ilk aşamada görev alırlar. Bu noktada web sitesinin neye ihtiyacı olduğunu ve nasıl kurulması gerektiğini düşünürler. Daha sonra da düşüncelerini web geliştiriciye anlatırlar.

Web Developer Nedir? (Web Geliştirici Nedir?)

Bir web geliştiricisi ya da web developer, web sitesi oluşturma sürecinin 2. aşamasında yer alır ve katkıda bulunur. Tüm beklentiler belirlendiği andan itibaren web geliştiriciler bir şeyleri uygulamaya koymaya başlayabilir. Hatta bu noktada birden fazla web geliştirici de olabilir.

Web geliştiricileri işe alırken seçiminizi ihtiyaçlarınıza göre şu şekilde kategorize edebilirsiniz:

  • Frontend Developer (Önyüz Geliştirici): Eğer bir frontend geliştiriciyi işe alırsanız web sitenizin görünüşüyle ilgilenecektir. Frontend geliştiriciler; HTML, CSS ve JavaScript dillerine hakimdir. Bazıları CMS platformlarına da hakimdir. CMS platformlarıyla birlikte kodlama çalışmalarının çoğuna gerek kalmaz. Fakat CSS bilgisi özellikle ince ayarlar için gereklidir.
  • Backend Developer (Arkayüz Geliştirici): Bir backend developer, web sitenizin arkayüzüyle yani server-side ile ilgilenir. Her şeyin işlevsel olarak görevini yerine getiriyor olması temel önceliktir. Backend developerlar genellikle çok yoğun çalışırlar ve yaptıkları işlerle frontend developerların yaptıkları her şeyin birlikte çalışmasını sağlarlar.
  • Full Stack Developer: Full Stack Developer, hem Frontend hem de Backend dünyasının en iyilerindendir. Bir web sitesinin hem arkayüzüne hem de önyüzüne hakimdirler. Birçok durumda genellikle iş akışını rahatlatırlar.

Web Designerlar ile Web Developerlar Nasıl Birlikte Çalışıyorlar?

Web tasarımcılar ve web geliştiriciler genellikle birlikte çalışırlar. Her 2 konunun uzmanı da web sitelerinin ihtiyaçları doğrultusunda web sitesi hazırlarken büyük resme katkıda bulunurlar. Eğer bir web geliştirici ile bir web tasarımcı birlikte çalışıyorsa genellikle bu durum bir brifing ile başlar. Brifing bu çalışmanın en önemli süreçlerindendir ve brifing eksikliği durumunda iletişim noktasında problemler yaşanır ve yanlış yorumlama ya da kötü kullanıcı deneyimi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Web tasarımcılar genellikle aşağıdaki bilgileri frontend geliştiriciler ile paylaşırlar:

  • Sayfa modelleri ya da tasarım dosyaları
  • İşlevsellik ihtiyacı
  • Tasarım ögelerinin CSS özellikleri (dolgu, kenar boşlukları vb.)

Yine de bir web tasarımcı ile web geliştiricinin aynı sayfada aynı anda çalışmasını istiyorsanız geliştiricileri bir şekilde tasarım sürecine dahil etmeniz gerekiyor. Fakat bu da geliştiriciyi her adıma dahil etmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Örneğin; ilk fikir alışverişinde ya da tasarım incelemelerinde yer alabilir.

Sürecin nasıl işleyeceği konusunda yeterli bilgiyi paylaştık. Şimdi ihtiyaçlarınız doğrultusunda web geliştiricilerle ve web tasarımcılarla çalışabilirsiniz. Fakat bütçenize bağlı olarak hem web tasarımcısıyla hem de web geliştiricisiyle çalışma şansınız olmayabilir. Bu durumda “hybrid” tasarımcı ya da “hybrid” geliştirici olarak bilinen kişilerle çalışmayı tercih edebilirsiniz. Bu kişiler genellikle WordPress gibi CMS platformlarıyla çalışırlar ve bir web sitesini sıfırdan oluşturmanızı sağlarlar.

Bir Web Tasarımcının ya da Web Geliştiricinin Maliyeti Nedir?

Eğer web sitenize freelancerlar alacaksanız bunu ilk adımdan itibaren yapmalısınız. İş için uygun olmayan kişilerle çalışmak ya da sorun olduktan sonra doğru kişiyi işe almak size daha pahalıya mal olabilir. İyi bir web tasarımcının saatlik maliyeti 150 liradan başlar. İyi bir web geliştiricinin maliyeti ise saatlik 750 liraya kadar çıkabilir.

Web geliştiricilerin ve web tasarımcıların saatlik fiyatları kendi içlerinde de farklılık gösterebilir. Bu durumun nedeni ihtiyaç duyulan bilgi ve tecrübedir. Bir web tasarımcısı olmanın bir web geliştirici olmaktan daha kolay olduğunu düşünürsek bu fiyat farkları kabul edilebilirdir. Bir web tasarımcı, kullanıcı deneyimini düşünerek tasarım ilkeleri (tasarım), hedef kitle davranışları (pazarlama) ve grafik bilgileri (Photoshop) gibi konularda uzmanlaşır. Bu konularda uzmanlaşmak kolay olmasa da bir web geliştiricinin sahip olması gereken uzmanlıklara göre nispeten daha basit kalırlar. Web geliştiricileri; problemleri çözme, algoritmalar oluşturma, birden çok dilde kodlama yapabilme gibi birçok konuda uzmanlaşmalıdır.

Sonuç

Bir web sitesi oluşturmak istediğiniz zaman bütçeniz doğrultusunda freelancerlarla çalışmayı düşünebilirsiniz. Ya da hiç maliyete girmeden bir WordPress Hosting hizmeti edinerek WordPress gibi bir platformla çalışabilirsiniz. İlk seçeneği tercih etmek biraz maliyetli olabilir. Onun yerine ikinci seçeneği seçerek olayları tamamen elinize alabilir ya da hybrid geliştiriciler/tasarımcılar ile çalışabilirsiniz.

Büyük markalar genellikle her 2 uzmanlık alanıyla da aynı anda çalışmayı tercih ediyorlar. Çünkü bunun bazı noktalarda önemli faydaları var. Bazı markalar ise sadece web tasarımcı ya da web geliştiriciyle çalışmayı tercih ediyor. Zaten günümüzde web tasarımcılar ve web geliştiriciler birbirlerinin işlerini öğrenmeye çalışarak bu 2 uzmanlık alanını birbirine yaklaştırıyor.

Freelancerlar, web geliştiriciler ve web tasarımcılar olarak karşınıza çıkarak kafanızı karıştırabilir. Bu iki uzmanlık kümesi tamamen farklı becerilere sahip olsalar da genellikle birbirleriyle karıştırılırlar. Eğer gerçekten bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız hem web geliştiricilere hem de web tasarımcılara ihtiyacınız olabilir. Bu haberimizde web geliştiriciler ile web tasarımcılar arasındaki farklılıkları ele aldık ve birlikte nasıl çalışabileceklerine dair bazı fikirler sunduk.

Anahtar Kelimeler : Web,tasarımcılarla,(web,designer),web,geliştiricilerin,(web,developer),farkları,genellikle,yanlış,anlaşılıyor.,İkisi,de,benzer,şekilde,web,site,oluşturma,aşamasına,katkıda,bulunuyor,olsa,da,uzmanlı..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar