John Dewey'in Eğitim Felsefesi
Bu yazı HasCoding Ai tarafından 04.03.2024 tarih ve 05:50 saatinde Eğitim kategorisine yazıldı. John Dewey'in Eğitim Felsefesi
makale içerik
John Dewey'in Eğitim Felsefesi
John Dewey (1859-1952), 20. yüzyılda en etkili eğitim filozoflarından biriydi. Öğrenme ve eğitimle ilgili felsefesi, "ilerici eğitim" hareketi olarak bilinen 20. yüzyılın başlarındaki eğitim reformlarını önemli ölçüde etkiledi.
Dewey'in eğitim felsefesinin temel ilkelerinden biri, eğitimin öğrencilerin yaşam deneyimlerinde köklü olması gerektiğidir. Öğrenmenin, ezbercilikten çok aktif ve deneysel olması gerektiğine inanıyordu. Öğrencilerin öğrenmelerini sağlamanın en iyi yolunun, onları aktif olarak öğrenme sürecine dahil etmek ve gerçek dünya sorunlarını çözmeye yardımcı olan pratik deneyimler sağlamak olduğunu savundu.
Dewey aynı zamanda eğitimin, sadece akademik bilgi kazanmaktan daha fazlasını içermesi gerektiğine inanıyordu. Öğrencilerin ahlaki değerler, eleştirel düşünme becerileri ve sosyal sorumluluk duygusu geliştirmelerine de yardımcı olması gerektiğine inanıyordu. Eğitim, bireylerin demokratik bir toplumda tam katılımcılar olmalarını sağlamalıdır.
Dewey'in fikirleri eğitim üzerinde büyük bir etkiye sahip oldu. Progresif eğitim hareketi, fikirlerine dayanarak ve öğrenci merkezli, deneysel bir öğrenme yaklaşımını vurguladı. Ayrıca, eğitim hakkında düşünme şeklimizi şekillendirmeye devam ettiler ve bugün hala eğitimin temel ilkelerinden bazıları olarak kabul ediliyorlar.
Dewey'in eğitim felsefesinin bazı temel ilkeleri şunlardır:
- Eğitim, öğrencilerin yaşam deneyimlerinde köklü olmalıdır.
- Öğrenme aktif ve deneysel olmalıdır.
- Eğitim, sadece akademik bilgi edinmekten fazlasını içermelidir.
- Eğitim, bireylerin demokratik bir toplumda tam katılımcılar olmalarını sağlamalıdır.