Aristo, bilimin keşfi

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 20.12.2019 tarih ve 23:11 saatinde Felsefe kategorisine yazıldı. Aristo, bilimin keşfi

makale içerik

Aristo, bilimin keşfi
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

İnsanın gerçek amacının mutlu olacağından emindi, her şeyde altın bir anlam için çaba göstermeye çağırdı ve ruhun ve bedenin tek olduğuna inandı.

İki bin yıldan fazla bir süre geçti, ancak bu antik Yunan filozofu ile aynı fikirde olmak için hala birçok konuda hazırız.

Bir bacağına eğildi ve topalladı, bu da onun zamanının züppe olmasını engellemedi: parlak kıyafetler, pahalı yüzükler, o zamanın son modasına göre kısa bir saç kesimi. Eski filozof için alışılmadık olan atipik görünüm ve bağımsızlık: Platon'un sevgili öğrencisi, onu açıkça eleştirmeye karar verdi.

Efsaneye göre Aristo, "Platon benim arkadaşım, ama gerçek daha pahalı." Dedi. Belki de bu anlaşmazlık nedeniyle, Plato Aristoteles değil, başka bir öğrenci olan Speusippus, Platon'un görevine varisi Akademi başkanı olarak çağırdı. Akademi, Platon'un öğrencilerine öğrettiği bir spor salonu (gençlik için bir spor kulübü) olan Atina'da adlandırıldı. Daha sonra, isim Platon'un okuluna geçti.

Aristoteles, kendisi öğretmen olduğunda öğrenci ve öğretmenin yanlış anlaşılması sorunuyla karşı karşıya kaldı. Altın ortalama ve sağduyulu bir vaiz olan O, dünyanın hükümdarı olacak olan 14 yaşındaki Büyük İskender'in kariyerlerine davet edildi. İskender'in kendi kendini kontrol etmeyi öğretip öğretmediğini ve siyasi ideallerini ona iletip iletmediğini söylemek zor. Her durumda, Aristo'nun ona Homer'a bir sevgi aşıladığı bilinmektedir.

Aristoteles, bilgiyi ansiklopedilerin hala takip ettiği prensibe göre sınıflandıran ilk kişiydi.

İskender kral olunca filozof Atina'ya döndü ve yürürken öğrettiği ücretsiz bir eğitim kurumu olan yüzü kurdu.

Likey, önümüzdeki birkaç yüzyıl boyunca daha yüksek bir eğitim kurumu ve bir araştırma enstitüsü olarak kaldı. Ve Aristo, dünyanın bilimsel bilgisinin öncüsü olarak tarihe geçti: Avrupa bilimi, Antik Çağ, Orta Çağ ve modern zamanlar boyunca dipsiz bir hazineden olduğu gibi çalışmalarından çekildi. Günümüze kadar önemini kaybetmeyen terminolojiyi ve ansiklopedilerin bugüne kadar takip ettiği ilkesine göre ilk sınıflandırılmış bilgiyi tanıttı.

Ruh ve beden birdir

Tüm canlıları ne tür bir güce yönlendirdiğini merak eden Aristoteles, ruh ve beden ilişkisini incelemeye başladı. Ruh sadece doğaya bir katkı mıdır? Yoksa beden ruhun bir enstrümanı mı: ruh kaptan mı, beden gemi mi?

Uzun yıllar süren araştırmalardan sonra, Aristoteles "Ruh Üzerine" adlı tezde ruh ve beden arasında önemli bir fark olmadığını yazıyor. Vücudun zamanla sınırlı olmasına ve ruhun ebedi olmasına rağmen, sadece birlikte hayati prensibi oluştururlar. Her insan için benzersiz olan bu kombinasyondan, tüm insanlar için ortak insan ırkının özelliklerini tamamlayan bireysel farklılıklarımız akar.

Altın ortalama için çabalayın

Aristoteles, bir insanda neyin iyi neyin kötü olduğu hakkında çok düşündü, bu düşüncelerden etik doktrini doğdu - modern psikolojinin bir prototipi. Erdem, biri aşırı, diğeri eksiklik olmak üzere iki tür sapıklık arasında bir orta zemine sahip olmak olarak tanımlar.

Aristoteles, dünyanın tesadüfen değil, menfaat tarafından hakim olduğuna ikna olmuştu.

Yani, cesaret pervasız cesaret ve korkaklık arasında, cömertlik motivasyon ve cimrilik arasındadır. Altın ortalamanın prensibi Aristo'nun tüm eserlerinden geçer, aynı zamanda politik teorisinde de önemlidir: örnek ve en istikrarlı durum (Aristoteles'e göre, bu oligarşi ve demokrasinin bir karışımıdır) zengin bir orta sınıfa dayanmalıdır. Zenginler için değil, yoksullar için değil - çünkü zenginler ahlaksızlığa eğilimlidir ve fakirler adaletsizliğe eğilimlidir.

Mutluluk için yapılan adam

Aristoteles, dünyanın tesadüfen değil, uygunluğa hükmettiğine inanıyordu: her canlı ve her organ doğa tarafından bir amaç için yaratılmıştır. İnsanın mutluluk ve iyilik için yaratıldığına şüphe yoktu - bu onun gerçek kaderi. Erdemlerin pratik olarak gerçekleştirilmesi günlük bir egzersiz olmalıdır.

Zamanınızı sosyal yaşam ve kişisel sevinçleriniz arasında eşit olarak bölerseniz, bir denge sağlanabilir. Kendisiyle uyum içinde yaşayan ve diğer insanlarla toplumun kurallarına saygı duyan özgür bir insan, düşünceli (entelektüel) bir hayata yükselebilir ve gerçek bilgelik kazanabilir. Aristoteles bunun tanrıların hayatı olduğuna inanıyor ve bu nedenle bilgeliğe kavuştuktan sonra bir kişi tanrı gibi olabilir.

Birlikte mutlu ol

Aristoteles insanı sosyal bir hayvan olarak adlandırdı, çünkü konuşma yeteneği ile donatılmış ve kendi türü arasında olmayı seviyor. Mutluluk ancak başkalarının eşliğinde elde edilebilir. Sosyal yaşam, bir kişiye başkalarıyla karşılıklı yarar ve adil ilişkiler kurma fırsatı verir.

Filozofun bakış açısıyla, devlet bilimi, ortak iyiliğin gerçekleşmesi öğretisidir. Devlet sadece vatandaşlarının yaşamlarını değil, yani temel fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmasını da sağlamalı - aynı zamanda iyi yaşamlarını da sağlayarak mutlu olmalarına yardımcı olmalıdır.

TARİHLERİ 

MÖ 384 civarında: Stagira'da (Makedonya) doğdu. Aristoteles kalıtsal doktorların ailesine aitti, babası Nicomachus mahkeme doktoru ve Makedon kralı Aminta'nın arkadaşıydı.

MÖ 367: Atina'da okumak ve Akademi'de Platon'un en parlak öğrencilerinden biri olmak.

MÖ 343: Aristoteles, gelecekteki Makedon kralı İskender'in eğitimci pozisyonunu alır.

MÖ 335-334: İskender krallığa girer ve Aristoteles Atina'ya döner ve yüzü kurar (liseum).

MÖ 323-322: Aristoteles, Makedon yanlısı ruh hallerinden dolayı zulüm görüyor. Casusluk ve kutsallıkla suçlanan Atina, öldüğü Euboea adasına kaçar.

Anahtar Kelimeler : İnsanın,gerçek,amacının,mutlu,olacağından,emindi,,her,şeyde,altın,bir,anlam,için,çaba,göstermeye,çağırdı,ve,ruhun,ve,bedenin,tek,olduğuna,inandı.,

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar