Bilgilerin Doğruluğunun Mümkün Olmadığı Nasıl Savunulabilir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 17.07.2020 tarih ve 23:04 saatinde Felsefe kategorisine yazıldı. Bilgilerin Doğruluğunun Mümkün Olmadığı Nasıl Savunulabilir?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Doğru bilginin imkansız bulunduğunu korumak için çaba sarfeden birçok görüş bulunmaktadır. Bu konu tamamen Epistemolojinin yani malumat felsefesinin alanına girer. Bilgi, felsefe zamanı boyunca üstüne en fazlaca kafa yorulmuş konulardan bir tanesidir. Bu yazıda doğru bilginin katiyen bulunduğunu düşünen akımlara, düşünürlere ve bu imkansızlığı “neden” düşündüklerinden bahsedeceğiz.

 

Doğru bilginin mümkün olmadığı düşünen ilk görüş septisizmdir. Septiklere bakılırsa evrensel olarak kabul edebileceğimiz bir malumat türü yoktur. Bu akımın en büyük savunucuları Parmenides, Demoktritos ve Zenon’dur.  Parmenides’e gore dış dünya devamlı olarak değiştiğinden ötürü paradokslar içerir. Aynı halde öğrencisi olan Zenon da Parmenides’e benzer fikirlere sahiptir. Demokritos ise varlığın ve dolayısıyla tüm evrenin atomlardan meydana geldiğini savunur. Ancak bu minik atomlar algılanamazdır. Bilginin tek deposu olan duyum, dışarıdaki tüm paradokslardan doğru bir bilgi çıkaracak özellikte değildir.

Doğru bilginin mümkün olmadığı söyleyen bir diğer akım ise Nihilizm’dir. Bu öğretiye göre hiçbir şey bilgi kıymeti taşımaz. Üzerinde malumat kıymeti olduğunu düşündüğümüz her şey yanıltıcı ve aldatıcıdır. Bu akımın en mühim temsilcisi kuşkusuz Nietzsche’dir. Ona bakılırsa doğru malumat ne olursa olsun yoktur. Ancak var kabul edilse bile insan dediğimiz sınırı olan canlının doğru bilgiyi elde edebilmesinin katiyen olduğudur. Bu nedenle Nietzsche, doğruluğundan hiç bir zaman güvenilir olamayacağımız bilgiler ile aldanmak yerine, bu malumat türlerinin tamamını reddetmeyi tercih eder.

Anahtar Kelimeler : Doğru,bilginin,imkansız,bulunduğunu,korumak,için,çaba,sarfeden,birçok,görüş,bulunmaktadır.,Bu,konu,tamamen,Epistemolojinin,yani,malumat,felsefesinin,alanına,girer.,Bi..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar