Bilimsel izahat her durumda işe fayda mı?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 16.07.2020 tarih ve 22:39 saatinde Felsefe kategorisine yazıldı. Bilimsel izahat her durumda işe fayda mı?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Bilimsel açıklamanın “her durumda” işe yarayıp yaramadığına geçmeden önce, bilimsel bilginin ne olduğu ve ölçütlerinin nasıl belirlendiği hakkındaki küçük bir tanımlama yapmamızda fayda vardır. Bir bilginin bilimsel olup olmadığının ölçütleri, gözlemlenebilir, deney yapılabilir ve yanlışlanabilir olmasıdır. Örnek olarak dünyadaki tüm aslanlar sarı renklidir önermesini ele alalım. Bu önerme, rasat ile test edilmesi olası durumdadır. Aynı halde su 100 derecede kaynar önermesi de deney ile kontrol edilebilirdir. Yanlışlanabilirlik ilkesi ise, önermenin yanlışlanabilir olmasıdır. Yani gözlemciler “siyah” bir aslan gördüklerinde, bu bilgiyi hatalar ve yeni bir bilgi elde ederler.

 

Bilimin yapısı ve ilmi bilginin ölçütleri sebebiyle kapsama alanı yalnızca somutluklarla sınırlıdır. Somut bir inceleme nesnesi olmadan bilimsellikten bahsedilebilmesi olası değildir. Bu nedenle bilimsel açıklama her durumda işe yarar mı sorusuna net bir cevap verebiliriz; Hayır.

Bilimsel malumat, tüm nesnel evrende işimize yarayabilir. Ancak gözlemlenemeyen, deney yapılamayan ve yanlışlanamayan önermeler karşısında çaresizdir. Örnek olarak Tanrı var mıdır? Sorusu üstüne ilmi açıklama yapabilmek, hem teknik hem de metafiziksel olarak mümkün değildir. Bununla beraber bilim ve bilimsel tekniği tanımlayan tüm düşünceler bütünü felsefenin konusudur. Yani bilimin haiz olması gereken “her şeyin bir nedeni vardır” ön kabulüne dayanarak yapılan ilmi araştırmalar, her şeyin bir nedeni vardır kabulüne ilmi yöntemler aracılığı ile ulaşamazlar.

Anahtar Kelimeler : Bilimsel,açıklamanın,“her,durumda”,işe,yarayıp,yaramadığına,geçmeden,önce,,bilimsel,bilginin,ne,olduğu,ve,ölçütlerinin,nasıl,belirlendiği,hakkındaki,..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar