Herhangi bir konuda bir insanın tanıklığına dayanarak bilgi edinme durumunu, bilginin güvenirliği açısından değerlendiriniz.

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 12.06.2020 tarih ve 21:54 saatinde Felsefe kategorisine yazıldı. Herhangi bir konuda bir insanın tanıklığına dayanarak bilgi edinme durumunu, bilginin güvenirliği açısından değerlendiriniz.

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Herhangi bir konuda bir insanın tanıklığına dayanarak bilgi edinme durumunu, bilginin güvenirliği açısından değerlendiriniz.

 

Bilgi, gerçeği ve hakikati bilme durumudur ve insanın bilgi edinme ve araştırma anayasal bir haktır. Bilgisiz insan neyi yanlış yaptığını bilmez ve birçok hata yapar. Bu yanlışlardan dönmek veya bir daha yanlışa düşmemek için bilgili olmak gerekir. Bilgi, doğru bir eylemin yani ahlaki bir davranışın temelini oluşturur.

 

Pratik hayata baktığımızda insanların ihtiyaçlarını karşılayan bilgiler daha değerli kabul edilmiştir. Bu değeri belirleyen ihtiyaç, hayati olabildiği gibi ekonomik veya kişiselde olabilir. Bir kişi için değerli olan bir bilgi bir başkası için değersiz olabilir. Bu nedenle insanların bilgi edinmelerini kolaylaştırmak için, gazete, televizyon, dergiler ve günümüzde en çok kullanılan internet ortamındaki bilgiler hep insanların ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir.

 

Ancak bu kadar çok bilgi kaynağı varken bu bilgilerin güvenilirliği de ayrı bir öneme sahiptir. Merak edilen ve araştırılan bilgilerin zaman kaybetmeden doğru bilgiye ulaşmak için bilginin güvenilir olması şarttır. Bu konu üzerinde filozoflarda doğru bilgiye ulaşma yöntemlerini kendi görüşleri açısından değerlendirmişlerdir. Filozoflara göre doğru bilgiye ulaşma yöntemleri arasında, bilirkişiler, hakem heyetleri, devlet siteleri ve uzman görüşlerinin önemli olduğu vurgulanmıştır.

 

Tüm bu açıklamalarımıza göre bir kişinin tanıklığına dayalı olarak bilgi edinme durumunu değerlendirecek olursak; öncelikle bu kişinin bilgi vereceği alanda uzman olup olmadığa bakmak gerekir. Yoksa sadece kendi gözlemiyle bize doğru bilgi vermesi mümkün değildir.

Anahtar Kelimeler : Herhangi,bir,konuda,bir,insanın,tanıklığına,dayanarak,bilgi,edinme,durumunu,,bilginin,güvenirliği,açısından,değerlendiriniz. Bilgi,,ger&ccedi..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar