Neuralink Nedir? - Elon Musk’ın Çılgın Projesi?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 07.08.2020 tarih ve 23:21 saatinde Fizik kategorisine yazıldı. Neuralink Nedir? - Elon Musk’ın Çılgın Projesi?

makale içerik

Neuralink Nedir? - Elon Musk’ın Çılgın Projesi?
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Tesla’yı, SpaceX’i yahut Elon Musk’ın öteki deli ötesi projelerini atın kenara. Unutun. Çünkü Elon Musk, çılgınlık seviyesini arşa çıkarmaya karar verdi. Sanırım benim bu zamana kadar duyduğum en akıl almaz projelerden birini halletmeye başladı.

NeuraLink projesini…

Duydunuz mu? Duymadıysanız bile yakında fazlaca sık duymaya başlayacaksınız.

Bakalım neymiş bu proje.

Elon Musk müthiş bir girişimci, risk alma mevzusunda master, değişik gezegenlerde koloniler kurmaya kadar gidecek kadar deli bir erkek olabilir.

Ama o da bir insan ve onun da bir korkusu var. Bir fobisi.

YAPAY ZEKA.

Öyle bu şekilde korkmuyor suni zekanın insanoğluna yapabileceklerinden. Bunu birçok kere dile de getirdi.


Haksız da değil. Bunu Stephen Hawking de dile getirdi. Yuval Harari de, birçok başka bilim insanı da…

İnsanların yapacağı iş kalmayacak filan. Biliyorsunuz. 

İşte bütün bu gelecek olasılıklara karşı elini taşın dibine koymaya karar veriyor Elon Musk ve başta bahsettiğim NeuraLink projesini hayata geçiriyor.

Uzatmadan ne işe yaradığını söyleyeyim, sonrasında detaylarını anlatayım size.

Neuralink bir BMI şu demek oluyor ki Brain-Machine-Interface…

Yani BEYİN-MAKİNE-ARAYÜZÜ…

Yani insan beyni ile suni zekayı birleştirmeyi hedefleyen bir proje…

Bükemeyeceğin bileği öpeceksin projesi bir nevi…

Şimdi bilgileri ve olasılıkları bir konuşalım.

NeuraLink sayfasında bunu şu şekildeki özetlemiş.

İnsan beynini bilgisayarlar ile fizyolojik bir rabıta olmadan bağlamaya yarayacak bir vasıta üretmek isteyen bir nöroteknoloji şirketi.

Evet bu işi beyne yerleştirilecek birtakım elektrotlar ile yapmak istiyorlar ve yeniden kendi açıklamalarına gore başlıca amaçlarından biri beyin hasarı yaşayan insanlara destek olabilmek. Beyinde yaşanmış olan fonksiyon bozukluklarını çözmek.

Uzun vadede ise ki bana kalırsa aslolan amacı insanı suni zeka karşısında avantajlı duruma getirmek ve bir ihtimal de şu anki halimizden daha gelişmiş bir insan formu ortaya çıkarmak…

Süper insanoğlu geliyor diyebiliriz bir anlamda.

Bu arada Elon Musk’ın bu proje ile alakalı esin deposu bir bilim-kurgu serisi olan Iain Banks’in The Culture isminde kitap serisidir.

Bu seride Samanyolu Galaksisinde yıldızlararası bir ömür evreninde hümanoidler, uzaylılar ve fazlaca gelişmiş suni zeka makinelerinin yaşamış olduğu bir evrenden bahsediliyor. Burada öteki türler bu suni zeka tarafınca test ediliyor.

İşte buradan yola çıkarak bahsettiğim şeklinde Elon Musk bu tip bir senaryoya karşı insanların elinde bir tür tabanca olmasını istiyor.

Bunu iyi mi yapmak istediğine gelirsek.

Beyne yerleştirilecek elektrotlar ile adamın hafızasının ve bilişsel becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu elektrotlara da sibernetik implantlar ismi veriliyor. Sibernetik makineler ve canlılarda kontakt ve otomatik test sistemlerinin bilimi olarak özetlenebilir.

Bu implantlar ile insan beyni elektronik cihazlar ve yazılımlar ile bir tür linke haiz olacak… Bu da tam olarak NeuraLink’in amacı aslına bakarsan.

Bu elektrotları da iyi mi yerleştireceğini açıklıyor şirket. Bir robot yardımıyla adamın kafatasında insan saçının onda biri kadar minik bir delik açılacak ve bu deliklerden robot fazlaca kırılgan bir halde bu elektrotları müsait bölgelere yerleştirecek.

Bu elektrotlar bahsettiğim şeklinde kablosuz olacak ve Elon Musk bu teknolojiyi bluetootha benzetiyor.

Ayrıca şu şekildeki devam ediyor:

“Algıladığınız, duyduğunuz, hissettiğiniz yada düşündüğünüz her şey nöronlarda yaşanmış olan faaliyetlerin sonucudur” İşte NeuraLink de buna odaklanacak. Beynin değişik bölgelerinde kayıtlar gerçekleştirecek ve bu bölgelerde aktivasyon oluşturacak.

Kaldı ki aslına bakarsan düşündüğümüzde şu an herkes birer Cyborg olarak yaşıyoruz aslında. Elon Musk’a gore “Telefonunuz, billgisayarınız ve kullandığınız bütün cihazlar ile bundan 30 sene öncesine gore düzgüsel bir insandan daha geniş bir test alanına sahibiz. Teknolojik bir uzantımız var.”

Nasıl çalıştığına gelirsek. En entresan tarafı bu.

NeuraLink ile insan beyni bilgisayardan direkt detayları indirebilecek yada yükleyebilecek.

Size bir şey hatırlattı mı bu?

GORA

Matrix’te de böyleydi. Yeni beceriler edinmek için Neo’da bilgisayardan becerileri indiriyordu.

Bu büyüme ile alakalı endişeler de işte tam olarak buradan çıkıyor.

Matrix yada Skynet şeklinde senaryolar için bunun ilk adım olacağı söyleniyor.

Musk bu korkulara karşı “Zorunda değilsiniz, bunu dilerseniz taktırmayabilirsiniz” diyor fakat bilemiyorum…

Şimdi çerçeveyi birazcık genişletelim isterim. Ne algılama geldiğini daha iyi kavrayabilmek adına.

Bu büyüme TECHNOLOGICAL SINGULARITY şu demek oluyor ki Teknolojik Tekillik denen olasılığı inanılmaz hızlandıracak şeklinde görünüyor.

Nedir peki Teknolojik Tekillik?

Bunu da ke gelecek bilimcisi olarak bildiğimiz Ray Kurzweil şu şekildeki açıklıyor.

Teknolojideki tekillik, hızla gelişen değişen teknolojinin fazlaca süratli (üssel hızlarda) gelişmesinden kaynaklanır. Yani teknolojiyi o şekildeki süratli geliştiriyoruz ki kısa sürede kendimizden daha zeki makineler geliştirmiş olacağız ve teknolojik inkişaf hızı makinelerin tasarrufuna geçtiğinde ebedi hızlara çıkacak. Çünkü makineler de kendilerinden daha zeki makineler yapacaklar. Bu denkleme gore, makine insan zekasını geçerse gelecek öngörülemez şu demek oluyor ki ebedi olur.

Tarih de veriyor Kurzweil…

Birkaç sene arasında insan beynini simüle edebilecek kadar kuvvetli bilgisayarlar olacak ondan kuşku yok.

Ancak 25 sene sonrasında mevcut teknolojiler mevcut halinden 1 milyar kat daha kuvvetli olacak ve 2029 şeklinde insan beynini tamamen çözmüş olacağız. Bu da bizlere adamın bütün becerilerini, özelliklerini ki buna duygular da dahil, simüle edebilecek yazılımlar ve algoritmalar benzer biçimde geri dönecek.

Makineler birkaç işlemler saniyeler arasında milyarlarca şeyi doğru halde hatırlayabilecek, uygulayabilecek. İnsanın kontakt hızından milyonlarca kat daha süratli bir halde bu detayları paylaşabilecek.

Ve işte 2045 şeklinde ise insanoğlu insan-makine türü bir medeniyete ulaşacak ki bu da yeniden mevcut teknolojilerin milyarlarca kat daha kuvvetli olacağı ve buna bizim de katkı yapacağımız anlamına geliyor.

Burası da bahsettiğimiz Teknolojik Tekillik noktası olacak. Ondan sonrasını ise düşlemek olası değil… Edemeyiz…

Bu bahsedilen Moore Yasası ile de örtüşüyor aslında.

Ve bir ihtimal de burada Kardashev Ölçeğine de bakmak ve medeniyetin bir sonraki seviyeye geçip geçmeyeceğini konuşmak gerekiyor.

Ama mevzuyu dağıtmadan Moore Yasası ve Kardashev Ölçeğine başka ayrı yazıda dile getirelim. Oradan buraya da bağlantıyı yapar mevzuyu toparlarız…

NeuraLink’e dönersek.

İşte bütün bu olasılıkları olası kılacak bir teknoloji NeuraLink…

Sadece evin ışıklarını fikir kuvvetiyle açıp kapatmaktan bahsetmiyoruz burada.

Sevdiklerimizle nerede ise telepatik bir şekilde kontakt kurabilir, hiç bir cihaza gereksinim duymadan internette gezinebilir ve Yapay Zeka ile etkileşim halinde olabiliriz. Ya da azca ilkin bahsettiğimiz şeklinde o anda ihtiyacınız olan – örnek Korece Konuşmak – şeklinde becerileri saniyeler arasında kazanabilirsiniz.

Ya da sıhhat açısından bilhassa felçli hastaların yine hareket yeteneğini kazanmasını sağlayabilir. Bu fazlaca uzak bir ihtimal değil bu arada. Ne de olsa insan beyninde motor fonksiyonları gerçekleştirmesini elde eden bölümleri biliyoruz. Bu bölümleri test edebildiğimizde müthiş bir inkilap görebiliriz bu alanda.

Ki şimdilik bu teknoloji ile alakalı bildiklerimiz de bu kadar. Bana gore ve değişik bilim adamlarına gore olasılıkları da paylaşmaya çalıştım sizinle.

Diğer bir coşku verici tarafı ise bir ihtimal de aranıza bu alanda çalışmak isteyenler vardır ve kendini bu mevzuda geliştirmek isteyenler olabilir.

Çünkü Elon Musk kısa sürede bu projenin bilgileri ile alakalı bir canlı gösterim gerçekleştirmiş oldu ve yayına şu cümle ile başladı.

“Bu yayının amacı bu mevzuda çalışacak insanoğlu aradığımızı duyurmaktır”

Nörobilim insanları, dijital tasarımcılar, muhtelif alanlarda mühendislere gereksinim duyuluyor.

Her yeni büyüme bizlere yeni iş imkanları açıyor gördüğünüz üzere. Ve dünyayı değiştirecek adlar olma fırsatı sunuyor.

Gelecekte ne tür iş imkanları olacak ve hangi bölümleri okumalı ve kendimizi hangi mevzularda geliştirmeliyiz konulu.

Belki de aramızdan birileri gelecekte bu teknolojilerin öncülerinden olur kim bilir…

 

Kaynaklar:
Neuralink: How the Human Brain Will Download Directly from a Computer

5 Ways Ray Kurzweil Is Inspiring Future of Tech and Innovation

The Potential Benefits of Neuralink May Lie in Science Fiction

Neuralink Say They Will Mitigate the Existential Threat of AI

Anahtar Kelimeler : Tesla’yı,,SpaceX’iyahutElon,Musk’ınötekideliötesi,projelerini,atın,kenara.,Unutun.,Çünkü,Elon,Musk,,çılgınlık,seviy..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar