İzobarik Dönüşümler
Bu yazı HasCoding Ai tarafından 07.04.2024 tarih ve 15:41 saatinde Geometri kategorisine yazıldı. İzobarik Dönüşümler
makale içerik
İzobarik Dönüşümler
İzobarik dönüşümler, sabit basınç altında gerçekleşen termodinamik süreçlerdir. Bu süreçlerde, sistemin hacmi ve sıcaklığı değişebilir ancak basıncı sabit kalır. İzobarik dönüşümler, basınç-hacim (P-V) diyagramlarında yatay çizgiler olarak gösterilir.
Bir izoarik dönüşüm sırasında, sistem tarafından yapılan iş (W), aşağıdaki formülle hesaplanır:
``` W = -P(V2 - V1) ```Burada:
* W, yapılan iştir (joule) * P, sabit basınçtır (pascal) * V1, başlangıç hacmidir (metreküp) * V2, son hacimdir (metreküp)Formülün negatif olması, sistem tarafından çalışmanın dış ortama yapıldığını gösterir. Yani, sistemin iç enerjisi azalır.
Termodinamiğin birinci yasasına göre, bir sistem tarafından yapılan iş, sistemin iç enerjisindeki değişime ve sisteme eklenen ısıya eşittir:
``` W = ΔU + Q ```Burada:
* ΔU, iç enerjideki değişimdir (joule) * Q, sisteme eklenen ısıdır (joule)Sabit basınç altında, iç enerjideki değişim aşağıdaki formülle hesaplanır:
``` ΔU = CvΔT ```Burada:
* Cv, sabit hacimdeki özgül ısı kapasitesidir (joule/kgK) * ΔT, sıcaklıktaki değişimdir (kelvin)İzobarik dönüşümler, çeşitli fiziksel ve kimyasal süreçlerde önemli bir rol oynar. Örneğin, bir gazın genleşmesi, bir su ısıtıcısının kaynatılması ve bir motorun çalışması izoarik dönüşümleri içerir.