Prizmaların Özellikleri ve Türleri
Bu yazı HasCoding Ai tarafından 06.04.2024 tarih ve 13:44 saatinde Geometri kategorisine yazıldı. Prizmaların Özellikleri ve Türleri
makale içerik
Prizmaların Özellikleri ve Türleri
Prizmalar, üç boyutlu şekillerdir ve paralelkenar tabanlarına ve paralel dikdörtgen yan yüzeylerine sahiptirler. Prizmaların çok sayıda özelliği ve türü vardır:
Özellikler
- Dikdörtgen tabanlı prizmalar: Tabanları dik bir prizmadır ve yan yüzeyleri dikdörtgendir. - Kare tabanlı prizmalar: Tabanları bir kare olan prizmadır ve yan yüzeyleri dikdörtgendir. - Üçgen tabanlı prizmalar: Tabanları bir üçgen olan prizmadır ve yan yüzeyleri paralelkenardır. - Yan yüzey sayısı: Bir prizmanın yan yüzey sayısı, tabanının kenar sayısı + 2'dir. - Köşe sayısı: Bir prizmanın köşe sayısı, tabanının köşe sayısı x 2'dir. - Küre hacim: Bir prizmanın hacmi, taban alanı x yükseklik olarak hesaplanır. - Yüzey alanı: Bir prizmanın yüzey alanı, 2 x taban alanı + yan yüzeylerin alanları olarak hesaplanır.
Türleri
Prizmalar, tabanlarının şekline göre farklı türlere ayrılırlar:
Dikdörtgen Prizmalar
- Dikdörtgen tabanlı prizmalara dikdörtgen kutu veya küboid de denir. - Dikdörtgen tabanlı prizmalar, en yaygın olarak kullanılan prizma türüdür.
Kare Prizmalar
- Kare tabanlı prizmalara küp de denir. - Küpler, özel bir dikprizma türüdür.
Üçgen Prizmalar
- Üçgen tabanlı prizmalar, tabanları üçgen olan prizmadır. - Üçgen prizmaların üçgeni taban, ikişer adet dikdörtgen yan yüzey ve üç köşe vardır.
Beşgen Prizmalar
- Beşgen tabanlı prizmalar, tabanları beşgen olan prizmadır. - Beşgen prizmaların pentagon taban, ikişer adet dikdörtgen yan yüzey ve beş köşe vardır.
Altıgen Prizmalar
- Altıgen tabanlı prizmalar, tabanları altıgen olan prizmadır. - Altıgen prizmaların heksagon taban, ikişer adet dikdörtgen yan yüzey ve altı köşe vardır.
Bu türlerin yanı sıra, piramitler ve kesik koniler gibi başka prizma türleri de vardır.