İnternetten Gelen Dijital Tehlikeler

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 22.02.2017 tarih ve 22:33 saatinde Genel kategorisine yazıldı. İnternetten Gelen Dijital Tehlikeler

13299kez okunmuş Metni Okut Okumayı Durdur Paylaş

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

İnternet günümüzün en büyük kolaylıklarından birisidir. Ama her iyi şeyde olduğu gibi kötü amaçlı kullanımlar nedeniyle hayatımızı zehir edecek bir araca da dönüşebilir. Yetişkin bireyler için ayrı, küçük çocuklar için ayrı bir tehlike içeriyor da diyebiliriz. Özellikle günümüz çocuklarının internet ve bilgisayara olan düşkünlükleri göz önüne alındığı zaman gelecek nesiller için oluşabilecek tehlikeler tartışılmaya başladı.

Günümüzde internet bağlantısı yalnızca bilgisayarlarımızda değil, akıllı telefonlarımızda ve tabletlerimizle de bizimle birlikte. İnternete bağlanabileceğimiz cihazlar arttıkça internette geçirdiğimiz vakitte arttı. 5 dakikalık molamızı internette vakit geçirerek değerlendiriyoruz. Peki, bu süreçte karşılaşabileceğiniz dijital tehlikelerin farkında mısınız?

VİRÜSLER

Belki de bilgisayarlar ve internet hakkında en tanıdık tehlike virüsler. Bilgisayarınıza zarar veren bu virüsler, zararlı kod ve programcıklardır. Doğrudan internet üzerinden veya dolaylı olarak bilgisayarınıza yerleşirler. Taşınabilir bellekler, veri taşıyan diskler, yerel ağlar ve internet aracılığıyla bilgisayarınıza gelen bu virüsler, kendini kopyalayabilir, verileri silebilir, istenmeyen programları çalıştırabilir, kişisel bilgilerinizi yayabilir. Kötü amaçla hızlanan bu virüslerin en bilindikleri de Trojan, Win32, Win29, Solucan’dır. Kendi kendine oluşmaları zordur ve fark edildiği zaman hemen temizlenmelidir.

CASUS PROGRAMLAR

Malware, adware, spyware gibi çeşitli adlara sahip olan bu yazılımlar, bilgisayarlarınızdan bilgi toplamak amacıyla oluşturulmuş yazılımlardır. Virüse benzer şekilde çalışırlar ve bir çeşit virüs olarak da adlandırılırlar. Casus yazılımlar, bilgisayar kullanıcısının internet alışkanlıkları, hesap numaraları gibi bilgilerini zararlı kişi ve kuruluşlara ulaştırmaktadır. Bu yazılımların bazıları çok zararlı olmakla birlikte, veri toplarken arka planda çalışıp bilgisayarınızın hafızasında gereksiz yer işgal ederler. Casus yazılımlar resmi kuruluşlar tarafından suçluları ve terörist faaliyetleri izlemek için de geliştirilmiş olabilir.

HACKERLAR

Bilgisayar korsanı ismi verilen bu insanlar, bilgisayar, telefon gibi elektronik cihazların bilgilerine izinsiz olarak erişir ve bilgilerinizi çalarlar.

İNTERNETTE KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ BAŞKA TEHLİKELER

Gerek sosyal ağlarla gerekse internette dolanırken paylaştığınız bilgiler yoluyla kötü amaçlı insan ve yazılımlarla karşılaşabilirsiniz. Bilgilerinizi paylaşmanız, virüslerden daha kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Ayrıca sohbet odaları, oyun odaları aracılığıyla bu virüs ve casus yazılımlara maruz kalabilirsiniz. Son zamanlarda artan cinsel istismar vakaları ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle küçük çocuklar için bu psikolojik bozukluklara neden olabilecek tehlikeler internette mevcuttur.

DİJİTAL TEHLİKELERDEN NASIL UZAK DURULUR?

Öncelikle internetten kurduğunuz arkadaşlıklara dikkat etmelisiniz. Paylaştığınız kişisel bilgilerinizi, yaşınızı, görünümünüzü, ekonomi durumunu gizli tutmalısınız. Tanımadığınız kişilere adres ve telefon bilgilerinizi vermemelisiniz ve bu konuda ipuçları da vermemelisiniz. Çocuklarınızı korumak için “ebeveyn kontrolü” sağlayan yazılımlar geliştirilmiştir. Bu yazılımları kullanmalısınız. Ebeveyn kontrolü sayesinde bilgisayar erişim saatlerini ayarlayabilir, istenmeyen sitelere erişimi engelleyebilirsiniz. Mutlaka iyi bir virüs programı da kullanmalısınız. Kullandığınız yazılımların sahte olmaması ve lisanslı ürünler olmasına, internetten download ettiğiniz dosyaların güvenliğine dikkat etmelisiniz.

Anahtar Kelimeler : İnternet,günümüzün,en,büyük,kolaylıklarından,birisidir.,Ama,her,iyi,şeyde,olduğu,gibi,kötü,amaçlı,kullanımlar,nedeniyle,hayatımızı,zehir,edecek,bir,ar..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar