“Ama unutmayın, bu son kez”: İkinci bir şans vermek için 4 neden

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 29.12.2019 tarih ve 20:59 saatinde Hayat kategorisine yazıldı. “Ama unutmayın, bu son kez”: İkinci bir şans vermek için 4 neden

makale içerik

“Ama unutmayın, bu son kez”: İkinci bir şans vermek için 4 neden
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Bize sevgili bir kişi tarafından rahatsız edildiğinde, ihanete uğradığımızda veya hayal kırıklığına uğradığımızda, ona ikinci bir şans vermek her zaman zordur.

Bu anlaşılabilir bir şeydir ve aynı zamanda affetme yeteneği insan ilişkilerinin kalbinde yatmaktadır. Bizi incitenleri terk ettiğimizde kendimiz çok kaybederiz.

Bize bağışlamayı ve geçmişin hatalarını düzeltmeyi mümkün kılmamıza rağmen, herkes bunu yapamaz. Bremen Üniversitesi psikolog Katie Hanke ve Lizbon Üniversitesi psikolog Christine-Melanie Waukler, 30 ülkeden yaklaşık 42.000 kişinin katıldığı bir çalışma yürüttü ve affediciliğin ülke kültüründe ana değer olarak sunulması durumunda insanların affetme olasılığının daha yüksek olduğu sonucuna vardı.

Hanke ve Waukler, ikinci bir şans verme yeteneğinin sadece kişisel ilişkilere değil, aynı zamanda küresel düzeyde de yardımcı olduğunu keşfettiler: af, ülke çapında şiddet ile başa çıkabilen belirleyici bir faktördür. Başka bir deyişle, unutma, bırakma, affetme yeteneği sadece bireyleri değil tüm ulusları birleştirebilir.

Affederek sadece kazanmanın dört nedeni:

1. Birini affettiğiniz zaman, kendinizi daha mutlu hissedersiniz. Araştırmalar affediciliğin her şeyden önce affeden birine sakin ve neşe hissi verdiğini doğrulamaktadır.

2. İnsanlar değişebilir. Hatalarından öğreniyorlar ve onlara böyle bir fırsat vererek, sadece onları değil, kendinizi de büyütmenize izin veriyorsunuz.

3. Bağışlama enerji tasarrufu sağlar. Arabanızın bozulduğunu hayal edin. Onarılıyor, ancak onarımdan sonra tekrar bozuluyor. Başka bir servise verirseniz, teşhisi yeniden çalıştırmanız gerekecektir, çünkü yeni mekanikler arıza hakkında hiçbir şey bilmiyor. Yani baştan başlamanız gerekiyor.

Yani bir ilişki içindedir. Eşiniz bir hata yaptı, onu terk ettiniz, bir başkasıyla tanıştınız, ancak bu diğeri henüz sizinle ilişkilerde hata yapmadı ve ne yapılamayacağını bilmiyor. Böylece, ilk partnere ikinci bir şans verirseniz, hatayı tekrarlamaz ve eski ağrıyı tekrar yaşamak zorunda kalmazsınız.

4. Bir gün aynı şeyi yapacaksınız. Duruma farklı bir açıdan bakın ve ikinci bir şansa ihtiyacınız olduğunu hayal edin. Size gelişme fırsatı verilirse kendinizi daha iyi hisseder misiniz? İster tamir etmeniz gereken makine olsun, ister hata yaptığınız ilişki olsun, birinin onu düzeltmenize ve doğru yapmanıza izin vereceğini bilmek güzel.

NESNEL YAKLAŞIM 

Bazen hata yaparız. Bu oldukça doğal, çünkü bir kişi kusurlu: yalan söyleyebilir, değiştirebilir, manipüle edebilir, çalabiliriz. Kıskanç olmak, acı, reddetme ve yalnızlık hissetmek normaldir. Ve bazen suçluya sempati duyuyoruz, onu affediyoruz, kötüyü unutuyoruz ve ne olursa olsun sevmeye devam ediyoruz.

Bir kişiye ikinci bir şans veririz ve bazıları sevgi ve şefkatle o kadar bunalır ki, hem üçüncü hem de dördüncü verir. Ama bazen olur ve tam tersi olur, ve suçlumuzun hak ettiği şeyle kalması gerekir.

Kişisel hayatta, genellikle güçlü duygulara dayanan kararlar alırız: aşk, arzu, korku. Buna ek olarak, her gün karşılaştığımız arkadaşlar, meslektaşlar ve yabancılara kefaret etme fırsatı sunuyoruz. Astının umudunu aldattığı patron olabilirsin. Ya da bir mağazada kötü hizmet ettiniz. Suçlunun ikinci bir şansa layık olup olmadığını bilerek veya bilinçsiz olarak.

Cezaevlerinde veya mahkemede çalışan psikologlar ikinci şans uzmanları olarak kabul edilir. Sanıklarla ve mahkumlarla çalışma deneyimine dayanarak, genellikle yargılamanın konusuna ve konusuna yönelik duygusal tutum ile yakından ilişkili olan ikinci bir şans konusuna nesnel olarak yaklaşmanın gerekli olduğuna inanıyorlar. Bazen yasal sistemin temsilcileri bile meseleye duygusal olarak dahil olur, hüküm giymiş kişinin kişiliğini tarafsız olarak değerlendiremez ve tavsiye için bir psikologa başvuramaz.

Sanıkların düzeltici işçi terimini değiştirme hakkı var mı? Ebeveyn haklarıyla sınırlandırmalı mıyım? Bu tür davalar her zaman sanığın kişiliğine karşı tutumla bağlantılıdır - çok genç, çok yaşlı, hasta, zor bir sosyal geçmişe sahip olabilir. Elbette hükümlü ona inanmaya yalvarıyor, bir daha asla yasayı çiğnememeye yemin ediyor. Bu nedenle adli psikologlar her zaman ikinci şansın konularına belirli bir değerlendirme sistemine dayanarak nesnel olarak yaklaşmalıdır.

Suçluyu zihinsel olarak geçmişe dönmeye davet edin ve aksi takdirde ne yapacağını sorun

Bir suçun affetmeye değip değmeyeceğine karar vermek için bir takım hususlar dikkate alınmalıdır.

  • Gelecekteki davranışların en iyi göstergesinin geçmişteki davranışlar olduğunu daima unutmayın. Kendinize sorun: affedeceğiniz eylem, zaten birçok kez tekrarlanan ve bu nedenle gelecekte tekrar gerçekleşmesi beklenen izole bir vaka veya kalıp mı?
  • Suçlunun gerçekten içtenlikle tövbe ettiğinden emin olun. Bu zordur, çünkü manipülatörler yanlış pişmanlık ve gözyaşlarıyla karışabilir, ağrılı noktalara baskı yapabilir ve onlar için üzülmelerini sağlayabilir. Daha yakından bakın - yaptığı şeyden gerçekten utanıyor mu, yoksa sadece kendisi için üzülüyor mu ve ona verdiğiniz şeyi kaybetmek istemiyor mu?
  • Bir kişinin ne yaptığını ve neden kötü olduğunu anladığını anlayın. Deneyin, neden yaptığı şeyin sizi rahatsız ettiğini açıklayın. Saldırgan suçlamalarınızı kabul edecek mi yoksa haklı göstermeye ve tartışmaya başlayacak mı?
  • Soruna ya da yürüttüğü suistimale karşı tutumunu inceleyin. Zihinsel olarak geçmişe dönmeyi önerin ve farklı şekilde ne yapacağını sorun. O zaman nedenini öğrenin. Suçlamayı kabul ediyor mu yoksa etrafındaki herkesi mi suçluyor?

Bundan sonra, dört faktörün tamamını inceleyin ve bunları olabildiğince nesnel olarak değerlendirmeye çalışın. Duyguların her zaman şeylere ayık bir bakışla müdahale ettiğini unutmayın. Sizin, suçlu ve ilişkiniz için neyin en iyi olduğuna karar verin.

Birini affetme fırsatımız olduğunda, kesinlikle kullanmaya değer. Affetmek sadece kendimizi değil çevremizdeki dünyayı daha iyi hale getirir.

Anahtar Kelimeler : Bize,sevgili,bir,kişi,tarafından,rahatsız,edildiğinde,,ihanete,uğradığımızda,veya,hayal,kırıklığına,uğradığımızda,,ona,ikinci,bir,şans,vermek,her,zaman,zordur.

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar