Borsa Nedir, Borsa Piyasası Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 24.02.2021 tarih ve 20:41 saatinde Hayat kategorisine yazıldı. Borsa Nedir, Borsa Piyasası Nedir? Ne İşe Yarar?

makale içerik

Borsa Nedir, Borsa Piyasası Nedir? Ne İşe Yarar?
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Borsa denildiği vakit derhal hepinizin “aman abi uzak dur!”, “şu kağıt kati kazanacak”, “bu kağıda oynadım ve kazandım” yada “borsa düştü – yükseldi” benzer biçimde laflar aklınıza geliyor. Genel olarak borsaya giren kişilerin büyük yitik yaşadıklarından bahsedilir yada oldukça fazla hasılat elde ettiklerinden. Ama bu ikisinin arasından asla bahsedilmez ve aslen düzgüsel olan bu iki zıt kavram arasıdır.

Borsanın en kısa tanımı; ticarete mevzu olan değerli evrak ve malların alım – satım işlemlerinin yapıldığı kurumsal piyasa benzer biçimde yapılmaktadır. Borsanın kurumsal bir özelliğe haiz olmasının sebebi her borsanın kendine has özelliklerinin ve kurallarının olmasından kaynaklanmaktadır. Ticari evrak ve malların alım – satım işlemlerinin yapıldığı bölgeler olduğundan de piyasa denilmektedir.

Borsanın tanımı aslen birçok bilgiyi vermektedir. Herşeyden ilkin borsada yatırım denildiği vakit akla gelen yalnızca pay senetleridir. Ama borsada yalnızca pay senetleri ile muamele yapılmamaktadır. Tahviller ve bonolarda borsada muamele kabul eden değerli evraklardandır. Borsanın yalnızca pay senetleri ile anılmasının sebebi ise 15. Yüzyıla dayanmaktadır. Dünya deniz ticaretinin inkişaf gösterdiği o dönemde pay senetleri ilk kere ticari işlemlerde kullanılmaya başlamıştır.

İlk önceleri sokak köşelerinde, ağaç altlarında, kahvehanelerde toplanan alıcı ve satıcılar ile işlemler gerçekleştirilmekteydi. Daha sonrasında artan muamele hacmi, işlemlerin kayıt dibine alınmak istenmesi ve daha güvenilir yerlerde alım – satımın gerçekleştirilmesi benzer biçimde istekler sebebiyle borsa binaları kurulmuştur. İlk borsa binası da Belçika’nın mühim liman kenti Anvers’te kurulmuştur.

 

İlk borsa işlemlerine bakılmış olduğu vakit ise ziraat ürünleri için açılan pazarlar görülmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde uzun seneler devam eden ekonomik krizler hemen sonra büyük zarar kabul eden müstahsil ve tüketiciler ziraat ürünlerinin alınıp – satılması için pazarlar oluşturmuştur. Bu pazarlarda da ziraat ürünlerinin fiyatlarında bir seviye sağlanmıştır ve bu hususiyet borsanın özellikleri içinde yer almaktadır. Bu pazarlarda yüksek kazançların elde edilebileceğini düşünen tüccarlar da bu işi ticarete döker ve günümüzün emtia borsaları kurulur.

Günümüzde borsa piyasası web üstünden meydana gelen yatırım işlemleri ile eskiye gore oldukça daha iyi olanaklar altında muamele yaptırmaktadır. Yatırımcıların borsa seans salonlarında zaman koymak yerine evde, ofiste yada internete bağlanılabilen herhangi bir yerde bilgisayar, telefon ve tablet üstünden işlemlerini gerçekleştirmesi, portföylerini yönetmesi mümkündür.

Borsaların büyük kayıplarla beraber anılmasının sebebi ise borsanın harbiden riskli bir yer olmasıdır. Ama borsa bilgisi ve deneyimleri yardımıyla bilgili yatırımcılar kolayca bu riskleri en az düzeye indirebilirler. Bunun arasında aracı kurumların yeniden web üstünden sundukları parasız tahsil olanaklarından yararlanmak mümkündür. Borsada olup biten kayıpların sebepleri araştırılmış olduğu vakit yatırımcıların bilgisizlikleri, aşırı getiri beklentisinden ötürü bitirdikleri hırs, aslı astarı olmayan tüyolara saygınlık etmeleri benzer biçimde nedenler ilk sıralarda yerini almıştır. Bu nedenle de borsada muamele yapmak isteyen kişilerin ilk önce malumat sahibi olmaları mevzusu üstünde durulmaktadır.

Borsa piyasası birikimlerinizi değerlendirerek yüksek hasılatlar elde edebileceğiniz yerlerdir. Aynı zamanda dünya ekonomisi adına da birçok katkısı bulunmaktadır. Piyasalarda tek fiyat oluşumu, likidite sağlama, mülkiyeti tabana yayma, şirketlere kaynak sağlama, güvenin oluşması, ekonomide barometre rolü benzer biçimde mühim katkıları vardır.

Anahtar Kelimeler : Borsa,denildiği,vakit,derhal,hepinizin,“aman,abi,uzak,dur!”,,“şu,kağıt,kati,kazanacak”,,“bu,kağıda,oynadım,ve,kazandım”,yada,“

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar