Depresyon: hap mı yoksa psikoterapi mi?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 30.12.2019 tarih ve 19:15 saatinde Hayat kategorisine yazıldı. Depresyon: hap mı yoksa psikoterapi mi?

makale içerik

Depresyon: hap mı yoksa psikoterapi mi?
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

ntidepresanlar depresyon belirtilerini önemli ölçüde hafifletir. Fakat psikoterapinin yerini alabilirler mi?

25 yıldan fazla bir süre önce, depresyona karşı tutumumuzu tamamen değiştiren “mutluluk hapları” ortaya çıktı.

ABD ve Avrupa'daki antidepresanlar uzun zamandır birçok insanın hayatının bir parçası olmuştur. Rusya aynı yönde ilerliyor: uzmanlarımız, Rusların yaklaşık üçte birinin en az bir kez sakinleştirici ve antidepresanlara başvurduğunu söylüyor.

Yeni neslin ilaçları başarıya mahkumdur: daha az yan etkisi vardır ve günlük stresle baş edemeyen depresyon belirtileri olan insanlar - çok daha fazlası. Bu, artık psikoterapi olmadan yapabileceğiniz anlamına mı geliyor?

Durumu hafifletmek

Antidepresanlar ve anksiyolitikler genellikle bir çözümdür. Bir hasta depresyon şikayeti ile gelirse, doktor öncelikle şunu sorar: “Depresyonla ne demek istiyorsun?” Genellikle cevabı duyar: “Her zaman yorgun hissediyorum, enerjim yok, çok kötü uyuyorum, kaybettim iştah. " Daha ciddi şikayetler mümkündür: "Hayatta hiçbir şeye layık değilim, çok kasvetli düşüncelerle aşıyorum."

Bir konsültasyondan sonra, böyle bir hasta genellikle reçete ile ayrılır, çünkü Akıl Hastalığının Tanı ve İstatistik El Kitabında * listelenen karakteristik semptomlardan altısı vardır. Bu temelde, ilaç seçilebilir.

Avrupa Tıp Merkezi (EMC) Psikoterapisi ve Psikiyatri Kliniği başkanı psikiyatrist Natalya Rivkina, “Belki de böyle bir hastanın tedavi etkisini daha derin ve daha kararlı hale getirecek psikoterapiye ihtiyacı vardır” diyor. “Depresyon, anksiyete bozuklukları ve stres reaksiyonlarının tedavisinde mevcut standart ilaç tedavisi ve psikoterapinin bir kombinasyonudur.”

İlaçlar semptomları hafifletir ve psikoterapi, bir psikolog ile çalışmak iç çatışmayı çözmeye yardımcı olur

Depresyonda olan, psikologla çalışma gücü ya da arzusu olmayan biri için antidepresanlar paha biçilmez yardım sağlayabilir. Yavaş yavaş, iyiliği arttığında, kademeli bir ilaç çekilmesinin arka planına karşı, depresyonunun psikolojik nedeni ile çalışmaya başlayabilecektir.

Psikiyatrist-psikoterapist Alexandra Yalta, “Bir antidepresan kürü reçete etmenin ana göstergesi depresyon, ancak aktif olarak yaşayan, çok çalışan ve sürekli aşırı yüklerle baş edemeyenlere de yardımcı oluyor” dedi. “İlaçlar semptomları hafifletir ve psikoterapi ve psikologla birlikte çalışmak, psikolojik zorluklara yol açan ve kalıcı bir etki elde eden iç çatışmanın ortaya çıkarılmasına yardımcı olur.”

Hayata geri

Depresyondan muzdarip bazı insanlar, kategorik olarak ilaç almayı reddediyor. Bazılarının onlardan mantıksız bir korkusu vardır, birisi "kimyanın" kişiliği üzerindeki etkisini kabul edilemez olarak görür, diğerleri için endişe, tahriş, agresifliği azaltan hapları almanın aşağılayıcı bir şeyi vardır.

Sizi psikolojik olarak daha iyi hissettiren bir ilaca güvenmek kolay değildir. Bu nedenle, daha kabul edilebilir, özgürleştirici bir yol bir psikoterapi sürecidir. Bazı psikoterapistler ayrıca, hastalarının psikolojik sorunlarının organik doğasını dikkate almadan antidepresan almaya itiraz ederler. Hastanın problemini hapları olmadan çözemedikleri fikri onlara hakaret ediyor. Ve sadece bir psikiyatrist ve bir psikoterapist karşılıklı olarak açık bir pozisyon aldıklarında, birbirlerine değer verdiklerinde ve ortak çabaların anlamını anladıklarında, hastalarına fayda sağlar ve çıkmazdan çıkmanın bir yolunu bulmaya yardımcı olurlar.

Düşünme ve sorumlu doktorlar ve psikoterapistler oybirliğiyle kabul edilir: psikoaktif ilaçlar, terapi ile birlikte daha etkili olacak kısmi bir çözümdür. Klinik psikolog Ronald Pais, “Hastalara dürüstçe ilacın“ Kendimi kötü hissediyorum ”ve“ iyi hissediyorum ”arasındaki köprü olduğunu söylüyorum. “Ve bir kişi bir kıyıdan diğerine gitmeli.”

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5) (Amerikan Psikiyatri Yayınları, 2013).

PSİKOTROP İLAÇLAR: BUNLAR NE İÇİN? 

Sakinleştiriciler (anksiyolitikler). Anti-anksiyete eylemine sahip olmak, gerginliği hafifletmek, anksiyete hissi. Bazılarının uyku hapları vardır, diğerleri yoktur (gündüz sakinleştiricileri). Bu ilaçları bir aydan fazla almak bağımlılık yapabilir.

Uyku hapları. Uyku süresini ve kalitesini artırın. Uykuya dalma sürecini hızlandırın veya uykuyu daha güçlü hale getirin. Yeni nesil ilaçlar sabah uyuşukluğuna neden olmaz, hafızayı etkilemez, gece uyanışları problemini çözer. Uzun süre alınabilirler.

Antipsikotikler (antipsikotikler). Bozulmuş algı, halüsinasyonlar veya deliryum durumunda terapötik bir etkiye sahiptirler. Ayrıca anksiyete, ruh hali değişimleri ve uykusuzluk tedavisi için reçete edilir. İlaçların yan etkileri vardır: koordinasyon zorlukları, kilo alımı, titreme. Kategorik olarak tıbbi gözetim olmadan onları kendiniz alamazsınız.

Antidepresanlar. Sadece depresyon için değil, aynı zamanda panik atak, kronik ağrı, yeme bozuklukları için de kullanılırlar. 10-14 gün sonra olumlu bir etki oluşur. Genellikle en az 3-6 ay boyunca reçete edilir. Stres direncini arttırın, dayanıklılık, ruh halini iyileştirin. Bazı ilaçların kullanımı dikkat konsantrasyonunu bozabilir, libidoyu azaltabilir.

Anahtar Kelimeler : ntidepresanlar,depresyon,belirtilerini,önemli,ölçüde,hafifletir.,Fakat,psikoterapinin,yerini,alabilirler,mi?

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar