Karpuz Nedir ? Faydaları Nelerdir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 24.02.2021 tarih ve 20:32 saatinde Hayat kategorisine yazıldı. Karpuz Nedir ? Faydaları Nelerdir?

makale içerik

Karpuz Nedir ? Faydaları Nelerdir?
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Karpuz, bütün yurtta, yazın geldiğini bilgilendiren bir işaret olarak kabul edilir. Eskiye nazaran, seralar ve ithalat sayesinde, her mevsim bulunabilen karpuz, mevsimi dışında alındığında, tatsız ve yüksek maliyetli olduğu için tercih edilmeyerek, tüketmek için mevsimi beklenmektedir. Ülkemizde, bilhassa Diyarbakır’da yetişen karpuzlar fazlaca hususi bir tür olduğu halde, eskisi kadar rahat bulunamamaktadır. Piyasa satışta olan karpuzların büyük kısmı, İran’dan ithal olarak gelmektedir. Karpuz yetiştiricilerinin, vakit kazanmak ve daha çok mahsul almak için uyguladığı birtakım yöntemler nedeniyle, satın alınan karpuzların, görüntüleri düzgüsel olsa da tatları değişik olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, yol kenarı satıcılarından fazlaca, marketlerden katılımı ve satış görevlisinden seçme mevzusunda yardım istenmesi, daha doğru olabilir. Karpuz, fazlaca süratli bozulabildiğinden, bekletmemek gerekir. Kalan kısmı, üzeri streç film ile kapatıldıktan sonra, buzdolabında muhafaza edilmelidir.

KARPUZ NEDİR?

Bitki biliminde, Magnoliopsida kısaca kapalı tohumlular sınıfında incelenen karpuz, Cucurbitaceae kısaca Kabakgiller familyasındandır. Karpuz, �’ından fazlası su olan, elektrolit bakımından çok varlıklı bir meyvedir. Son yıllarda, çekirdeksiz olan türleri görülse de, orijinalinin ve naturel olanının içinde, siyah damla şeklinde, sert çekirdekleri vardır.

Karpuz, bu çekirdeklerin kurutulup, tohum haline getirilmesi ve toprağa dikilmesi üzere üretilir. Dışında, yeşil ve sert bir kabuğu olan meyvenin iç kısmı, kırmızı ve sulu olduğunda olgunlaşmıştır ve yenmeye hazırdır. Karpuzun, meyve mi yoksa sebze mi olduğu tartışılmaktadır. Bitki bilim kurallarına bakıldığında, sebze türünün bütün özelliklerini taşımaktadır.

KARPUZUN FAYDALARI VAR MIDIR?

Karpuz, en sıhhatli su kaynaklarından biri olduğu için, kggram vermeyi kolaylaştırıcı faydası vardır. İyi kolesterolün yükselmesi, fena kolesterolün test dibine alınmasını sağladığından, yazları meydana getirilen diyetlerin, en fazlaca kullanılan unsurudur. Kırmızı rengini veren likopen, kanser oluşumunu kısıtlama faydası ile bilinir. Karpuz, gerektiği kadar tüketildiğinde, kansere yakalanma riskini çok azaltan bir gıdadır. Karpuzun bileşenlerinden, L-citrulline maddesi, kas ağrılarını azaltmaktadır. Spor salonlarındaki meyve suyu büfelerinde, çoğunlukla karpuz suyu bulunabilmesi bu yüzdendir. Yoğun bir kas çalışmasının arkasından için bir bardak karpuz suyu, kas ağrılarını dindirir ve vücutta kaybedilen suyu tamamlar.

Az malum bir öteki faydası ise, yüksek miktarda C vitamini ihtiva etmesidir. C vitamini, yazları bol miktarda maruz kalınan güneşin, zararı dokunan etkilerini de azaltmaktadır. Kan dolaşımını hızlandırdığından ve vücuttaki su dengesini sağladığından, yüksek tansiyonu da düşürdüğü bilinmektedir. İlaç şeklinde bir kullanım şekli yoktur, tek başına, fazlaca yükselmiş tansiyonu düşüremez sadece, tansiyonun yükselmesini engelleyebilir. Oldukça leziz ve vantilatör bir besin olan karpuz, ihtiva ettiği vitamin ve mineraller sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan faydası ile de, vücudun temizlenmesini ve sıhhatli kalmasını sağlar.

KARPUZ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Karpuz yenirken, çekirdeklerinin ayıklanması, hazım sistemi sıska olan insanoğlu için şarttır. Ancak, meydana getirilen çalışmalarda, çekirdeğin yutulmasının, sindirime bir ziyanı olduğu tespit edilmemiştir. Çekirdekten rahatsız olunması halinde, mutfak robotları vasıtasıyla, dilimlenen ve suyu çıkarılan karpuz, soğuk meyve suyu olarak da tüketilebilir. Her vakit olduğu şeklinde, liflerinden yararlanılabilmesi için, suyu çıkarılmasındansa, çiğneyerek tüketilmesi faydalıdır.

KARPUZUN ZARARLARI VAR MIDIR?

Zararlı denemez, sadece şeker ve böbrek hastalarının kontrollü tüketmesi ihtiyaç duyulan bir gıdadır. Karpuz, içeriğindeki yüksek oranlı likopen nedeniyle, domatese benzer etkilerle; yoğun bulantı hissi, kusma ve ishal ile birlikte, mide ve bağırsak şişkinliği ve gaz yapabilir. Ayrıca, potasyum açısından son aşama varlıklı olan karpuz, böbreklerin işini bir miktar zorlaştırdığından, böbrek hastalığı olanların, doktora danışmadan tüketmemesinde yarar vardır.

Anahtar Kelimeler : Karpuz,,bütün,yurtta,,yazın,geldiğini,bilgilendiren,bir,işaret,olarak,kabul,edilir.,Eskiye,nazaran,,seralar,ve,ithalat,sayesinde,,her,mevsim,bulunabilen,karpuz,,mevsimi,dışında,alındığınd..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar