Zor kararlar: sevilen biri akıl hastası olduğunda

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 29.12.2019 tarih ve 20:01 saatinde Hayat kategorisine yazıldı. Zor kararlar: sevilen biri akıl hastası olduğunda

makale içerik

Zor kararlar: sevilen biri akıl hastası olduğunda
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Görmediğiniz şeyi görür, onu zehirlemeye çalıştığınız sesleri veya şüphelileri duyar.

Bunu kabul etmek zor. Bazen kendiniz deli gibi görünmeye başlar. Kendinize inanmanız gittikçe zorlaşıyor, hastayı hastalıktan ayırmak ve daha önce olduğu gibi sevmek zor. Ve bir kişi her şeyin onun için uygun olduğuna inandığında nasıl yardım edileceği tamamen anlaşılmaz. Bir çıkış yolu var, diyor psikoterapist Imi Lo.

 

Sevilen birinin akıl hastalığı ile karşı karşıya kalan ana şey, onun için suçlanmayacağını, senden daha zor bir zamana sahip olduğunu unutmamaktır. Kişilik değişikliklerinin ardında her zaman sevdiğiniz şey olduğunu fark edin. Ne yapmalı? Onu destekleyin ve durumunu hafifletmenin yollarını arayın.

İki ana soruyu cevaplamalısınız: hastalığın nasıl anlaşılıp kabul edileceği ve sevilen kişinin utanç, suçluluk veya durumu nedeniyle kendine yardım edememesi durumunda nasıl yardım edileceği. Aile ve arkadaşların, ilaçlar ve terapi ile birlikte, akıl hastalığı ile etkili bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olan en önemli kaynak olduğunu hatırlamak önemlidir.

Başlamak için dört basit kuralı uygulayın:

  • Yalnız geçmeyin. Destek ve bilgi sağlayabilecek uzmanlar ve kuruluşlar vardır.
  • Çatışma. Daha iyi çalışan araçlar var.
  • Hastayla iletişim kurallarını hatırlayın ve uygulayın.
  • Sprint değil, maratonunuz olduğunu kabul edin. Bu nedenle, şimdiye kadar bir etkisi olmasa bile pes etmeyin.

AKIL HASTASI İNSANLAR NEDEN BU ŞEKİLDE DAVRANIYOR? 

“12 yaşındayken annem babamın bir Alman casusu olduğuna karar verdi ve onu baştan çıkarmak istiyorum. Tüm altın takıları sattı, böylece babası parayı düşmana vermeyecekti. Samimi bir ilişkiye girmemek için beni onunla yalnız bırakmaktan korkuyordum ”diyor 60 yaşındaki Lyudmila. “En kötü şey, büyükannemin annesinin korkularını desteklemesi ve babasının onu aldattığını söyledi.” Davranışlarından dolayı kendimi suçladım, bana yanlış bir şey yaptığımı düşünüyordum. Sadece yaşla birlikte hastalığın suçlanacağını, annemin babamdan ve benden daha fazla acı çektiğini fark ettim. ”

Sevilen birinin akıl hastalığı tüm aile için zor bir test haline gelir. Hasta bir kişinin tamamen anlamsız ve hatta korkutucu davrandığı görülür. Buna rağmen, bilerek yaptığını düşünmek kolaydır. Ama aslında, bu davranış hastalığın bir belirtisidir, psikoterapist Imi Lo'ya hatırlatır.

En iyi tedavi şefkattir ve hastaları yardım aramaya teşvik eder

Bipolar bozukluk, şizofreni, obsesif kompulsif bozukluk gibi birçok akıl hastalığı, insanları istemediklerini hissettirir ve yapar. Tipik olarak, bu tür hastalıklara genetik neden olur, ancak stres veya şiddet gibi diğer faktörler de etkilenir. Bu insanları suçlamaya ve kınamaya başlamak için büyük bir cazibe var. Ancak kınama ve bunun sonucunda utanç duygusu, ihtiyaç duydukları yardımı istememek için acılarını gizlemelerini sağlar.

Hastalar hastalıklarından utanırlar, başkalarının bunu bilmesini istemezler. Bu nedenle, en iyi tedavi şefkattir ve yardım istemelerini teşvik eder.

BUNUNLA NASIL YAŞARSINIZ? 

Empati ve destek gereklidir, ancak bazen hasta olan biriyle yaşamak çok zordur. Hastalığından sorumlu değildir, ancak yardım istemekten ve tavsiyelere kesinlikle uymaktan ve remisyon aramaktan sorumludur. “Akrabaları da hasta olan gruplarda psikolojik destek isteyebilir veya bir profesyonelden - bir psikolog veya psikoterapist - yardım isteyebilirsiniz. Bazı kuruluşlar, sevilen birinin sağlığı için mücadelede çok yardımcı olabilecek konferanslar ve grup terapisi yaparlar. Orada umutsuzluğa kapılmamanıza ve yardım etmenin yollarını aramanıza yardımcı olacaklar. ”

Kendi zihinsel sağlığınızı korumak için sınırınızın ne olduğuna karar vermeli ve sevdiğiniz birinin hayatındaki rolünüzü yeniden gözden geçirmelisiniz.

NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ? 

Yapabileceğiniz en iyi şey, sevdiğiniz kişinin yaşadığı bir hastalığı tedavi etme deneyimi olan bir psikiyatrist bulmaktır. Birçok kişi herhangi bir hastalık ile çalışabildiklerini iddia ediyor, ancak bu böyle değil. Psikiyatristin veya psikoterapistin sorunuzda yeterince deneyimli olduğundan emin olun.

SEVİLEN BİRİ YARDIM ETMEYİ REDDEDERSE NE YAPMALI? 

“Büyükannem ilacın kesinlikle yan etkilerde listelenen tüm semptomlara neden olacağına inanıyordu.” Ayrıca biz ve doktorların onu zehirlemeye, sakatlamaya veya ona zarar vermeye çalıştıklarını düşündük ”dedi. “Bu nedenle, sadece şizofreni için değil, aynı zamanda diyabet için de tedavi edilmeyi reddetti.”

Bununla ilgili kesin bir şaka var: bir ampulü değiştirmek için kaç psikiyatriste ihtiyacınız var? Bir, ama ampul değiştirmek istemeli. Bir kişiyi hastalığa karşı mücadelede destekleyebilir, bir doktor bulmaya yardımcı olabilir, tedavi sürecinde yakın olabiliriz, ancak tedavi edilmeye istekli olmalıdır. Hastalığın nedenlerini anlamasını sağlamak, hap almaya veya terapi seanslarına gitmeye zorlamak mantıklı değildir.

“Psikiyatrik döngüden” kurtulmak için hasta hayatını iyileştirme arzusuna yardımcı olacaktır

İnsanlar her zaman gerekli gördüklerini yapmaya çalışırlar ve baskıya direnmek oldukça normaldir. Sadece kendiniz için karar verebilirsiniz - ne yapmaya hazır olduğunuza ve neye katlanmak istediğinize. Arkadaşınız veya akrabanız kendiniz veya başkaları için tehlikeli ise, ona bakacak veya bir sağlık kurumuna başvuracak bir uzman kiralamak daha iyi olabilir. Size yardımcı olabilir hatta hayat kurtarabilir.

Bazı hastalar klinikten ayrılır ve ilaçları almayı bırakır, çünkü duyuları köreltir ve açık düşünmeyi engellerler. Evet, ama ilaçların olumlu etkileri yan etkilerden çok daha yüksek.

“Hastalar doktora gitmeyi bırakıyor ve sonunda başladığı yere geri dönüyor. Bazen birçok kez hastaneye yatırılırlar - buna "psikiyatrik döngü" denir. Bir hasta desteğinizle ve hayatını iyileştirmek için büyük bir istekle kurtulabilir, ”diyor psikoterapist Imi Lo.

Zor kararlar: sevilen biri akıl hastası olduğunda

KAYITSIZLIĞIN FAYDALARI 

33 yaşındaki Maria, “Odasına girdiğimde, büyükannem beni başka bir kişi için yanılttı ya da uzun ölü bir oğlum, amcamın onu aradığını ya da insanların arkamdan yürüdüğünü söylediğini söyledi. - İlk başta başladım ve döndüm, amcamın öldüğünü hatırlattım, büyükannemin ismimi unuttuğuna kızgındım. Fakat zamanla, onu eğlenceli hikayeler ve hatta mizahla algılamaya başladı. Kulağa alaycı gelebilir, ama gerçekten yardımcı oldu. ”

Uzun bir süre, hastanın akrabaları sanki bir şeyle başa çıkamıyorlardı, dayanamıyorlardı, dayanamıyor gibi çaresiz hissedebilirler. Anlayışın gelmesi, onunla hiçbir ilgisi olmaması yıllar alabilir.

İlk başta bir sahiplenme duygusu var. Deliryumun nerede başladığını ve bilincin netlik dönemlerinin nerede başladığını ayırt etmek çok çaba gerektirir. Sonra umutsuzluk gelir, yakınlara ve kendine korku. Ancak bir süre sonra hastalığı kabul etmeye başlarsınız. O zaman makul kayıtsızlık olaylara ayık bir şekilde bakmaya yardımcı olur. Sevilen bir kişiyle hastalığı deneyimlemenin bir anlamı yoktur. Aşırı daldırma sadece yardım etmemizi engeller.

AKIL HASTASI OLAN BİR ANLAŞMAZLIKTAN KURTULMANIN 5 YOLU 

1. Saygılarımızla dinlemeye ve dinlemeye çalışın

Kural olarak hastalar, özellikle duyguları tarafından kovulduklarında ve devalüe edildiklerinde çok hassastırlar. Neler yaşadıklarını anlamak için soruyu inceleyin, hastalık hakkında çok fazla bilgi toplayın. Sadece yanıt olarak başını sallarsanız, hasta umursamadığınızı anlayacaktır. Cevap vermek gerekli değildir, ancak dikkat samimi ise görünürdür. Sakin sempati ve duyma isteğiniz sakinleşmelerine yardımcı olacaktır.

2. Davranışlarını değil duygularını tanımak

Hastaların söyledikleri ve yaptıkları her şeyi onaylamak veya onayladıkları her şeyi kabul etmek gerekli değildir, ancak duygularını tanımak ve kabul etmek gerekir. Doğru ya da yanlış duygular, mantıklı ya da mantıksız duygular yoktur. Hasta bir kişi üzgün veya korkmuş durumdadır ve insanlarını neyin korkuttuğunu, gerçekte olmayanı ya da tek başına duyduğu sesleri önemli değildir. Gerçekten korkuyor, gerçekten üzgün ve kızgın. Duyguları gerçek ve bunu kabul etmelisin.

Kendi algıdan şüphe etmeye, yalan söylemeye gerek yok. Sadece "Nasıl hissettiğini anlıyorum" deyin.

3. İç çocukları ile temasa geçin

“Akıl hastası bir hastayla konuşurken, kriz zamanlarında yaralı bir çocuğun durumuna gerilediğini unutmayın. Vücut diline, tonlamasına dikkat edin ve her şeyi kendiniz anlayacaksınız. Böyle bir yaklaşım, eylemlerine ve sözlerine koyduğu anlamı görmenizi sağlayacaktır ”diyor Imi Lo.

Bir hasta “senden nefret ediyorum!” Diye itebilir, ağlayabilir, haykırır.

Tabii ki, bir yetişkin size hakaret ettiğinde, yapmadıklarınızı suçluyorsa kabul etmek çok zordur. Örneğin, onu zehirlemeye çalıştığınıza inanıyor ya da yabancı bir istihbarat casusu olduğunuzdan şüpheleniyor. Ancak hasta size bağırırken içeride ağlayan bir çocuk görmeye çalışın. Haksız ve mantıksız kelimelerin ardındaki davranışlarının gerçek nedenlerini görmeye çalışın.

4. Sınırları belirleyin

Şefkat ve kabul, kendinizi hastaya bağlamanız veya ilişkinizi sürekli olarak yeniden canlandırmanız gerektiği anlamına gelmez. Net ve net sınırlar belirleyin. Bir çocukta olduğu gibi, aynı anda hem sevgi hem de katı olabileceğiniz zaman.

Bir anlaşmazlık anında, bu sınırların savunulması zor olabilir, ancak çok önemli olabilir. Argümanları sakin bir şekilde ortaya koyun, pozisyonunuzu tutarlı ve net bir şekilde koruyun. Örneğin, “Nasıl hissettiğini anlıyorum, bunu yapabilirim ve bunu yapabilirim, ama buna tahammül etmeyeceğim,” “Bunu yapmak istemiyorum, ama bu şekilde devam edersen, sonra. " Ve söz verdiğiniz şeyi yaptığınızdan emin olun. Boş tehditler yalnızca durumu daha da kötüleştirecek ve tekrarlanmasına yol açacaktır.

Kriz geçtiğinde konuşmaya geri dönebilirsiniz. Hastalıkla ve tezahürleriyle mücadele etmek için bir plan geliştirin, nöbetlere neyin neden olduğunu tartışın ve tahriş edici faktörlerin nasıl en aza indirileceğini öğrenin. Arzularınızı ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmayı unutmayın.

5. Kendini unutma

Unutmayın - kimseyi kurtarmamalısınız. Kendinizi ne kadar suçlarsanız, hasta ile olan ilişkiniz o kadar sağlıksız olur. Geçmişe geri dönemez ve onu değiştiremezsiniz; travmayı sevilen birinin anısından silemezsiniz.

Sıcaklık, empati paylaşın, ancak hastanın tedavisinden de sorumlu olduğunu unutmayın.

Onu destekleyebilirsiniz, ancak genel olarak hayatından sorumludur. Hastalığın tezahürlerini en aza indirmenin imkansız olduğunu düşünmeyin. Mümkün ve gerekli. Hasta bir canavar değil: kendine korkunç bir canavar gibi görünse bile, içinde yardım isteyen bir kişi saklanıyor. İyileşme yolu uzun olabilir, ancak birlikte ustalaşacaksınız.

Sorumluluk çok zorlaştıysa, yakın kalmak zorunda değilsiniz ve hayatınızı terk edip yaşayabilirsiniz, ancak bu şekilde birlikte gitmeye karar verirseniz, sevginiz ve desteğiniz en önemli ve en etkili ilaç haline gelecektir.

Anahtar Kelimeler : Görmediğiniz,şeyi,görür,,onu,zehirlemeye,çalıştığınız,sesleri,veya,şüphelileri,duyar.,

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar