SEO’nuzu Güçlendirmek İçin En Doğru Site Hız Testi Nasıl Yapılır

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 21.05.2020 tarih ve 14:34 saatinde Hosting kategorisine yazıldı. SEO’nuzu Güçlendirmek İçin En Doğru Site Hız Testi Nasıl Yapılır

makale içerik

SEO’nuzu Güçlendirmek İçin En Doğru Site Hız Testi Nasıl Yapılır
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Google sıralamalarında website hızı artık en kritik faktörlerden biri. Eğer 5-6 saniyeden fazla sürede yüklenen bir siteniz varsa, organik sıralamalarda bir düşüş gözlemlemek mümkün. Bu yüzden birçok kişi sitelerinin hızını optimize etmeye çalışıyor. Ancak site hızı konusu göründüğü kadar basit değil. Sitenizin hızını optimize etmenin ve sonuçları da test etmenin birden fazla yolu mevcut.

GTMetrix ve Pingdom gibi ücretsiz bir şekilde site hızını ölçen araçlar bir tıklama uzağınızda. Ancak site hızını optimize etmeye çalışan çoğu kişi aslında bu testlerin arkasındaki teknik detayları bilmiyor. Bu da testleri hatalı bir şekilde yapmaya yol açabilir ve aslında daha hızlı olan sitenize dair daha yavaş olduğunu gösteren sonuçlar elde edebilirsiniz.

Dolayısıyla aşağıda, sitenizin hızını artırmaya yönelik iyileştirmeleri belirlemek için öncelikle nasıl doğru bir şekilde site hızı testi yapacağımızı öğreneceğiz.

 

Site Hızının SEO için Önemi

2018 Temmuzda, Google  “Hız Güncellemesi (The Speed Update)”  uygulamasını başlatarak mobil arama sıralamalarında site hızını kullanmaya başladı. Her ne kadar bu güncellemenin sadece çok yavaş bir şekilde sayfa yüklemesi yapan siteleri etkileyeceği söylense de, bu aynı zaman da demek oluyor ki yavaş yüklenen siteler Google arama sonuçlarının arka sayfalarına gömülebilirler. Google bu hız güncellemesini uygulamaya alırken sayfa yüklenme süresinin kullanıcı deneyimini direkt olarak etkilediğini kabul ettiği mesajını veriyor.

Sadece Google’da değil, birçok kaynağın yaptığı araştırmaların gösterdiği gibi site hızı müşteri davranışını şekillendirmede büyük etkiye sahip.

  • Yükleme süresindeki 100-milisaniyelik bir gecikme dönüşüm oranlarında %7’lik bir düşüşe sebep olabilir.
  • Mobil kullanıcıların %73’ü yüklenmesi çok uzun süren sitelerle karşılaştığını söylüyor.
  • Site hızınızın optimize edilmesi SEO stratejinizin odak noktası olmalı.

Eğer sitenizi optimize etmek istiyorsanız ve hala yapmıyorsanız, bir yazılımcı ile çalışabilirsiniz.  Siteniz için birçok site hızı aracı kullanarak site hızınıza dair bir referans noktası belirleyebilirsiniz. Ve sonrasında yazılım geliştiricinizden satışlarınızı en çok etkileyen alanlara odaklanmasını isteyin. Teknik olarak, site hızınız belli bir sayfadaki tüm içeriklerin yüklenmesine kadar geçen süreyle hesaplanır. Site Hızı konusu ustalık isteyen bir alandır ve site hızını iyileştirmek hemen organik sıralamalarda bir yükselişle sonuçlanmayabilir. Ancak nihayetinde site hızını iyileştirmek kullanıcılarınıza yardımcı olacak ve sizin için de daha fazla satışla sonuçlanacaktır. Bunları aklımızda tutarak şimdi doğru sonuçlar elde edeceğimiz hız testlerini nasıl yapacağımızı öğrenelim.

En Doğru Site Hızı Testi Nasıl Yapılır

Eğer site hızı konusu ile ilgileniyorsanız, doğru hız testi sonuçları elde etme üzerine konuşmadan önce birkaç metrik hakkında detaya inmek iyi olacaktır.

Time to First Byte (TTFB) yani ilk bayt süresi olarak adlandırılan bu kavram, bir sayfanın yükleme sürecini ne kadar sürede başlattığını ölçmektedir.

First Contextual Paint/First Meaningful Paint ( ilk anlam boyaması / ilk anlamlı boyama ) ise tarayıcının sayfayı görüntülemeye başladığı andır. İlk boyama zamanı (paint time) bu noktaya kadar önemlidir, çünkü tarayıcı kullanıcıya sadece boş bir sayfa gösterir. İlk boyama ise sayfada görüntülenen ilk nesneyi temsil eder.

Fully Loaded Page (Sayfanın Tamamen Yüklenmesi): sayfanın tamamen yüklenmesi için geçen süreye denir.

Hedeflemeniz gerekenler önce TTFB yani ilk bayt süresi, ardından da Sayfanın tamamen yüklenmesi için geçen süreyi iyileştirmek olmalıdır. Bu iki kavram da site performansının iki ana göstergesidir.

Siteyi Mümkün Olan En Doğru Şekilde Optimize Etmek

Yavaş sitelerde sıklıkla karşılan sorunlar genellikle görseller, eklentiler / temalar, sunucu, yönlendirme, JavaScript render alma ve büyük dosyalar (CSS, JS, vb.) ile ilgilidir.

Site hızını optimize etmek için öncelikle şunlara odaklanmalısınız:

  • Hosting Sağlayıcısı (Web hosting): Bu çoğu kişinin atladığı bir konu. Her ne kadar sitenizi mükemmel bir şekilde optimize etmiş olsanız da, eğer sunucunuz veya hosting hizmetiniz yeterince iyi değilse elde edeceğiniz tek şey  daha yavaş bir site hızı olacaktır. Bu yüzden IHS’nin sunduğu bulut destekli hosting veya sunucuları tercih etmeniz faydalı olacaktır.
  • Önbelleğe Almak (Caching): Doğrudan sunucudan hizmet vermek yerine içeriğinizin önbelleğe alınmış kopyalarını göstererek sayfa yanıt sürelerini azaltabilirsiniz. Sunucu tarafında önbelleğe alma işlemini ve statik varlıklar için tarayıcı önbelleklemesini yükseltmek için sunucuda önbelleğe almayı (örneğin Vearnish ve Redis) kullanabilirsiniz.
  • Görsel optimizasyonu: Görseller genelde sayfa boyutunun %30 ile  %90’ını kaplar, yani görselleri ne kadar çok sıkıştırırsanız sayfalarınız o kadar hızlı yüklenir. Sitenize yüklemeden önce görselleri sıkıştırmak için WordPress havuzundaki herhangi bir plugin (eklenti)’den veya herhangi bir çevrimiçi sıkıştırma aracından yararlanabilirsiniz.
  • CDN: CDN, Türkçede İçerik Dağıtım Ağı olarak kullanılan kavram, dünyanın her yerinde birçok web sitesi kaynağına, sunucularında hosting hizmeti vererek sitelerin sayfa yüklenme sürelerini kısaltmaya büyük oranda yardım ediyor. Hızla beraber CDN aynı zamanda güvenlik açısından da siteye destek olur ve DDOS saldırılarından, artan gereksiz içerik kirliliğinden korur.

Sitenizi hızlandırmak için yapabileceğiniz birkaç başka şey ise, kaynakları küçültmek (CSS, JS, HTML), HTTP / 2’yi kurmak, JavaScript’te render almayı bloklamayı kaldırmak ve ön bağlantıyı, önbelleğe almayı ve önyüklemeyi etkinleştirmektir.

web-sayfasi-servis-adimlari

Hız Testinin Yapıldığı Kaynağın Lokasyonunu Kontrol Edin

Hız testi yaparken, kullandığınız araçlar birden fazla lokasyondan sitenizi test etmeyi sunacağı için, sitenizin bulunduğu sunucuya yakın olan bir lokasyonu seçmek önemlidir. Çünkü sitenizin bulunduğu sunucunun lokasyonu ve testin lokasyonu, test sonuçlarını büyük ölçüde etkileyebilir, örneğin TTFB (ilk bayta kadar geçen süre). Ve ağ gecikmesi ile TTFB sunucunun lokasyonuna bağımlıdır. Örneğin sitenizin yüklenmesi 2 saniye sürüyorsa ve sunucunuz Dallas, ABD’de ise , sitenizin Avustralya’da yüklenmesi ağ gecikmesi sebebiyle 5 saniye sürebilir.Lokasyonu aynı tutup değişkenleri sabitlerseniz, tutarlı hız testi sonuçları elde edebilirsiniz.

Birçok kere test yapın

Sitenizi en iyi hız için optimize ederken ve test ederken, bu testleri birden fazla kez yapın ve önbelleğin (cache) oluştuğundan emin olun.Sitenizi yapılandırdıktan sonra yaptığınız ilk test, sitenizin içeriği hosting sağlayıcısında henüz önbelleğe alınmadığı için büyük ihtimalle aşırı yavaş olduğuna dair bir sonuç gösterecektir.Ve aynı zamanda genellikle farklı araçlar kullanarak yapılan test sonuçları arasında ölçüm tekniklerinde farklılar olduğu için değişiklikler gözlemlenebilir. Önemli olan bu metriklere çok fazla takılmamaktır, ancak sitenizin yüklenmesi 20 saniyeden uzun sürüyorsa üzerine eğilmektir. Aradaki fark sadece birkaç milisaniye ise, bu durumda bir aksilik yoktur. Bunları aklınızın bir köşesinde tutarak testlerinizi birçok kere farklı tarayıcılar kullanarak hem masaüstünden hem mobilden yapın ve tutarlı sonuçlar elde edip etmediğinizi kontrol edin.

İpucu: Kullanıcılar sitenize geldiğinde sayfayı tekrar ve tekrar yüklemezler, içeriği okur ve bir sonraki linke tıklarlar. Bu yüzden kullanıcının ilk deneyimini gerçekten iyileştirmek istiyorsanız, sunucu önbelleklemesi (server caching) ve CDN kullanın (eğer hedef kitleniz sadece belirli bir lokasyonda değilse)

 

Site İçi Sayfaları da Test Edin

Çoğu zaman site hız testi yaparken anasayfa, blog sayfası, ürün sayfaları vb. gibi iç sayfalar için hız testi yapmak unutulur. Hız sonuçları her sayfa kendi içinde farklı kaynak setleri (görseller, HTML/CSS, JS) içerdiğinden dolayı değişkenlik gösterecektir. Bu yüzden birkaç iç sayfa için de hız testi yapın ve sitenizdeki tüm sayfaların genel olarak tutarlı ve kabul edilebilir bir hıza sahip olduğundan emin olun.

En İyi Web Site Hız Testi Araçları (Tools)

Günümüzde site hız testi yapabilmeniz için birçok farklı araç (tool) mevcuttur ve hepsi az da olsa birbirinden farklı metotlar kullanarak test işlemlerini gerçekleştirir. Bu yüzden hepsini eşit şekilde değerlendirmeye çalışmayın.

Sitenize hız testi yapmak için kullanabileceğiniz ücretsiz bazı araçlar şöyle:

  • Pingdom
  • WebPageTest
  • Google PageSpeed Insights
  • GTMetrix
  • Chrome’un geliştirici aracı

Pingdom: Pingdom sitenize dair çalışma zamanı ve performans izleme verileri sunan bir ücretsiz hız testi aracıdır.

Pingdom-web-site-speed-test1

Pingdom’da test yaparken Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Avustralya ve Brezilya lokasyonlarından seçim yapabilirsiniz.Test tamamlandığı zaman, Pingdom 4 ana metrik sonucu gösterir:

  • Google PageSpeed metrikleri baz alınarak A ile F notu arasındaki performans notu sonucunuz,
  • KB veya MB olarak toplam sayfa boyutu,
  • Saniye cinsinden sayfa yüklenme süresi,
  • Sayfanın toplamda yaptığı istek sayısı.

Pingdom-web-site-speed-test2

Ve son olarak, eğer raporu paylaşmak istiyorsanız, hız testi URL’sini kopyalayarak bunu yapabilirsiniz.

GTmetrix: Gtmetrix, PageSpeed and YSlow kurallarını kullanarak siteleri değerlendiren en iyi hız testi araçlarından biridir.

gtmetrix-web-site-speed-test

Otomatik olarak Gtmetrix’te yapılan tüm testler Vancouver, Kanada ve British Columbia (BC)’dan yapılır. 7 global test bölgesine (Kanada, ABD, Brezilya, Birleşik Krallık, Çin, Hindistan, Avustralya) erişim için öncelikle üye olmanız gerekir. Gtmetrix her test için istek bazında sitenin verdiği cevapları bir waterfall grafiği şeklinde görselleştirerek size sunar. Ve aynı zamanda sayfaların gerçek zamanlı yükleme sürelerini yeniden oynatma imkanı vererek sorunlu olan yerleri nokta atışı bulmanızı sağlar.

-GTmetrix waterfall görünümü:

gtmetrix-web-site-speed-test2

WebPageTest: Birçok farklı tarayıcı kullanarak 25 farklı lokasyondan hız testi yapan ücretsiz bir web site hız testi aracıdır.

webpagetest-org-web-site-speed-test

Siteleri TTFB (ilk bayt süresi), önbellekleme (caching),CDN ve sıkıştırma gibi performans metriklerine göre analiz eder. WebPageTest ile video yakalama, içerik bloklama, SSL sertifikaların ihmali, JS devredışı bırakılması, özel başlık gibi ileri seviyedeki fonksiyonlar ile de site hızı testleri yapabilirsiniz.

Google PageSpeed Insights: Bu araç Google tarafından Lighthouse’da (web sayfalarının kalitesini geliştirmek için yaratılmış açık kaynaklı bir araç) geliştirilmiştir.

google-pagespeed-tools-web-site-speed-test

Skorunuz 0 ile 100 arasında gösterilir ve kolay anlaşılması için renklerle kodlanmıştır:

  • 0 – 49 (yavaş): Kırmızı
  • 50 – 89 (ortalama): Turuncu
  • 90 – 100 (hızlı): Yeşil

PageSpeed Insights ile Alan Verileri, Lab Verileri (sayfa oluşturulurken getirilen kaynakların ve sayfa yüklenme süresine etki eden unsurlar), Fırsatlar, Teşhisler ve Geçtiğiniz Denetimler gibi ayrılmış metriklerin bir listesini alırsınız. Hızlı kontroller için GTmetrix, Pingdom ve PageSpeed Insights idealdir, ancak derinlemesine bir site hızı analizi için, GTmetrix ve WebPagetest ile ilerlemeniz önerilir.Tüm bu anlatılanların yanında, gerçek bir kullanıcının gözündeki site hızı değeri, birçok farklı test aracından aldığınız puandan daha önemlidir. Bu test araçlarının sonuçları her zaman değişecektir, bu nedenle sitenizi kullanıcıya mümkün olan en iyi deneyimi sunmak amacıyla optimize etmelisiniz.

 

Site Hızı: SEO için hızlı bir kazanım sağlar.

Site hızını neden önemsemelisiniz? Çünkü ziyaretçileriniz sayfa yüklenirken beklememeli ve bu SEO için büyük önem taşır.

 

Sonuç olarak;

Kullanıcıları ve sitenizdeki dönüşümleri yönlendirmede site hızı büyük bir rol oynar. Kullanıcılar birkaç saniyeden fazla beklemezler ve Google’ın da asıl ilgilendiği şey iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamaktır. Yani hem kullancıları hem Google’ı mutlu etmek için sitenizin olabildiğince hızlı olmasına özen gösterin. Doğru bir şekilde hız testi yapmak için öncelikle sitenizi optimize edin, sonrasında tutarlı sonuçlar elde etmek için birçok defa aynı lokasyonları kullanarak testler yapın. Nihayetinde, bu testlerin gösterdiği rakamsal sonuçlar değil, gerçek kullanıcı deneyimi esas önemli olandır. Unutmayın, siteniz ne kadar hızlı olursa dönüşüm oranlarınız da o kadar iyi olacaktır.

Anahtar Kelimeler : Google,sıralamalarında,website,hızı,artık,en,kritik,faktörlerden,biri.,Eğer,5-6,saniyeden,fazla,sürede,yüklenen,bir,siteniz,varsa,,organik,sıralamalarda,bir,düşüş,gözl..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar