WordPress.org ile WordPress.com Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 21.05.2020 tarih ve 14:35 saatinde Hosting kategorisine yazıldı. WordPress.org ile WordPress.com Arasındaki Farklar Nelerdir?

makale içerik

WordPress.org ile WordPress.com Arasındaki Farklar Nelerdir?
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Web sitesi sahibi olmak isteyen bir kullanıcının (Eğer tercih ediyorsa) WordPress sitesi oluşturmak için karşısında iki seçenek vardır:

WordPress.org ve WordPress.com. Her ikisi de oldukça popüler olan WordPress site oluşturucuları ve içerik yönetim sistemleridir, ancak aralarında bazı farklar var ve bu farkları bilmek yeni web siteniz ve WordPress Hosting ihtiyaçlarınız için doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.

Bu yazıda WordPress-org ve WordPress-com arasındaki farklardan bahsedeceğiz…

 

WordPress-com ve WordPress-org Nedir?

WordPress nedir?” diye merak ediyor olabilir, şimdiye kadar hiç WordPress kullanmamış olabilirsiniz. WordPress, dünyanın en çok kullanılan (Şu an itibariyle yayında olan tüm web sitelerinin %36’sı wordpress ile oluşturulmuştur.) site oluşturma ve içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biridir. WordPress topluluğundaki herhangi bir kullanıcı tarafından geliştirilmesi ve paylaşılabilmesi için ücretsizdir ve açık kaynaklıdır. Temel WordPress yazılım paketi WordPress-org’dan herkes tarafından indirilebilir veya IHS Telekom olarak sunduğumuz WordPress hosting paketinin içinde hazır olarak kullanabilirsiniz.

WordPress-com ise; aynı şekilde WordPress’i destekleyen hizmetler sunmak için WordPress’in bir kurucusu tarafından  hosting hizmeti vermek için kurulmuş Automatic adlı ticari bir şirket tarafından işletilmektedir. Bu hizmeti satın alan kullanıcıların WordPress’i indirmeleri veya yüklemeleri gerekmez; WordPress-com’un sağladığı hosting hizmetlerinin içerisinde zaten yer almaktadır.

WordPress-com ve WordPress-org arasındaki fark, wordpress-com üzerinde barındırılan veya kendinize ait bir hostingde barındırılan (self-hosted) web siteler arasındaki farklardan kaynaklanmaktadır.

Bu sebeple bir seçim yapmak, genellikle sizin web sitesi tasarımı ve yönetimi üzerinde istediğiniz kontrol düzeyine göre şekillenir.

 

Kendinize Ait Hostingde Barındırılan ve WordPress-com’da Barındırılan Siteler Arasındaki Farklar

Kendinize ait bir hosting sahibi olmak, oluşturacağınız web sitesinin tüm dosyalarına ve koduna tam erişime sahip olmanız ve istediğiniz şekilde dağıtımını yapabileceğiniz anlamına gelir. Size ait bir hostingde barındırılan sitesinin kendi alan adı vardır ve bu siteler için hosting hizmetleri veren IHS Telekom üzerinde bunları bir arada kullanabilmeniz mümkündür.

Kendi hostinginizde, web sitenizi özelleştirmek ve gerekli işlevleri eklemek için site dosyalarında değişiklik yapabilirsiniz. Bunun sebebi website dosyalarına doğrudan erişiminizin olmasıdır.

Ancak wordpress-com gibi üçüncü taraf sağlayıcılar üzerinde barındıracağınız bir sitede ise, ücretli yıllık üyelik planları satın aldığınızda güncelleme, kurulum gibi hizmetlerle uğraşmanız gerekmese de bu sistemler website dosyalarına erişmenize,  üzerinde değişiklik yapmak veya istediğiniz eklemeleri yapmanıza olanak tanımaz. Yapacağınız her ekleme için (eklenti yükleme, özel tema kurulumu vs) farklı bir üst pakete geçmeniz gerekebilir. Bu da cebinizden fazla para çıkmasına sebep olabilir.

Buradan yola çıkarak WordPress-org; WordPress site paketlerinin indirilmesine ve kendinize ait hostinglerde  web sitelerinizi istediğiniz şekilde kullanmanıza imkan veren bir yapıdır. Bu da daha fazla kontrol ve daha hesaplı olacağı anlamına geliyor.

 

WordPress-org: Çok Amaçlı Kullanım ve Tam Kontrol Sağlar

WordPress-org, herhangi bir kullanıcı tarafından değiştirilebilen bir şablon koleksiyonundan oluşan PHP dilinde yazılmış website altyapısıdır. Özelleştirilebilir şablonlardan oluşan geniş bir koleksiyon, ek fonksiyonlar için eklentiler ve görsel metin düzenleyiciler ile WordPress, hem yeni başlayanlar hem de detaylı özelleştirme için doğrudan dosya ve stil sayfaları ile çalışabilen deneyimli website tasarımcıları tarafından kullanılmaktadır.

Ancak, WordPress’in kendinize ait bir hostingde barındırdığınız ve kurduğunuz andaki sürümü itibariyle standart özelliklerin kapsamından çıkarmak veya siteyi özelleştirmek için eklentiler ve diğer araçları yüklemek kullanıcının tercihine kalmıştır. Bu size daha fazla esneklik sunar ve ihtiyacınız olan tüm özelleştirmeleri basitçe yapabilirsiniz. Bu, günümüzde oldukça önemli bir özelliktir.

 

WordPress-com: Üçüncü Taraf Alternatif

WordPress-com kendi sunucularında yıllık ücret planlarıyla barındırılan bir WordPress sitesi için tüm gereklilikleri aynı kendi hostinginizde kullanıyormuşçasına size sunar. Kullanıcılara, kodlama bilmeye ihtiyaç duymadan bir siteyi kurmak ve çalıştırmak için bir WordPress platformu sunar ve sitenin devam eden tüm yönetim sürecini üstlenir. Kısacası tüm kullanıcıların yapması gerekenler kaydolmak, bir tema seçmek ve yayınlamaya başlamaktır.

WordPress-com, temel bir ücretsiz hesaptan başlayarak birden fazla paket içeriği sunar. Özel bir tema eklemek gibi daha fazla hizmet ve seçenek için, kullanıcıların Kişisel, Premium ve İşletme hesabı gibi ücretli paketlere geçiş yapması gerekmektedir.

Bu ücretli paketlerden her biri, site yönetimi üzerinde daha fazla özelleştirme ve kontrole izin verir, böylece kendi kendine barındırılan bir WordPress sitesine benzemeye başlar. Ancak bir WordPress-com sitesini bu kadar çekici kılan kullanım kolaylığının bazı dezavantajları da vardır.

Bir kullanıcı, özel bir alan adı içeren ücretli bir plana geçmedikçe, tüm WordPress-com sitelerinde her zaman site adında “WordPress-com” uzantısı bulunur. Böylece wordpress-com üzerinde bir site kullandığınız anlaşılır. Alan adında hosting sağlayıcısını bu şekilde gösteren bir alan adı, ticari amaçlı veya bir hizmet sunmaya adanmış profesyonel bir site gibi değil, daha çok kişisel bir site veya blog izlenimini verecektir.

wordpress-comve-wordpress-org-farklari1

 

WordPress-com ve WordPress-org’daki Özelliklerin Karşılaştırılması

Bu ayrımları göz önünde bulundurarak, WordPress-com ve WordPress-org’un temel WordPress özellikleri açısından nasıl bir araya geldiğine birlikte bakalım.

 

Temaları Edinme ve Yükleme

Temalar, WordPress sitelerinin tanımlayıcı bir özelliğidir. Bir WordPress-com sitesi ile, önceden hazırlanmış çok çeşitli ücretsiz WordPress temasına ulaşabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kendi içeriğinizi temanın içine eklemektir. Ancak, premium paket için ödeme yapmazsanız, dış kaynaklardan satın aldığınız premium bir temayı siteye ekleyemezsiniz. Bunun için üst paketlere geçmeniz gerekebilir.

Kendinize ait sitenizdeki WordPress versiyonu, kullanıcıların istediği zaman tema yüklemesine ve değiştirmesine izin verir ve wordpres temaları herhangi bir kaynaktan elde edilmiş olabilir. Hem premium hem de ücretsiz temalar, kontrol panelindeki görünüm veya temanın kendi ayarlar sekmesi kullanılarak özelleştirilebilir veya daha deneyimli tasarımcılar isterlerse siteyi tamamen kişiselleştirmek için direkt olarak kod dosyalarıyla çalışabilir. Genel olarak, premium temalar, ücretsiz temalara göre daha fazla özelliğe ve kişiselleştirme opsiyonuna sahiptir. Bu da tam erişiminiz olduğunda size nasıl bir avantaj sağladığını gösterir.

 

Eklenti Kullanım Farkları

WordPress-com, birçok temel eklentinin zaten her site paketine dahil edilerek önceden yüklendiğini belirterek kullanıcıların eklentileri yükleme konusunda endişelenmelerine gerek olmadığını söylüyor. Bu eklentilere etkileşimi artırmak için kullanılan sosyal medya eklentileri, google analytics, iletişim formları ve daha fazlasını da dahildir.

Ancak diğer eklentiler genellikle WordPress-com sitesine yüklenemez, bu durum da bazı özel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek olan özel eklentiler için kısıtlama yaratır.

WordPress-org’dan indirdiğiniz ve kendinize ait hostingde barındırdığınız WordPress site ise, premium ve ücretsiz eklentiler içeren uzun listesiyle ünlüdür – bu eklentiler, WordPress topluluğundaki geliştiriciler tarafından temel WordPress kurulumunda var olmayan bazı özellikleri eklemek için yazılmış kod parçalarıdır. WordPress Eklentileri; iletişim formu oluşturma, online mağaza oluşturma veya siteye galeri ekleme gibi fonksiyonlar için kullanılabilir. Yani sitenizde var olmayan özellikler için ek ücretler ödemeden bunları edinmenin yolu her zaman mümkündür.

 

Alan Adı Kullanım Farkları

Ne zaman bir alan adı seçerseniz, bu alan adı, sitenin online kimliği haline gelir ve çoğu profesyonel kendi alan adınıza sahip olmayı önermektedir. Kendinize ait WordPress sitelerinde, sitenin üçüncü taraf bir platform aracılığıyla
barındırılmadığını açıkça gösteren özel alan adları kullanılmaktadır. Dolayısıyla web siteniz yayın hayatına başlarken bile herkesin aşina olduğu bir websitesi olarak itibar görür.

Ancak, 3. taraf platformlarda özel bir alan adına sahip olmak için premium pakete geçiş yapmanız gerekir. Yoksa WordPress-com sitesi her zaman belirlediğiniz alan adının arkasından “WordPress-com” uzantısını getirecektir.

 

wordpress-comve-wordpress-org-farklari1

 

Ayrıca üçüncü taraf platformlarda barındıracağınız wordpress hizmeti için alan adınızı kendiniz alıp premium paketlere geçseniz bile size e-posta hosting hizmeti sunulmaz. bunun için yine farklı bir firmadan eposta hizmeti almanız gerekecek, dolayısıyla cebinizen çıkacak para da artacaktır.

 

wordpress.com tarafından yapılan uyarı:

wordpress-comve-wordpress-org-farklari2

 

WordPress.com ve WordPress.org, WordPress’in site oluşturma özelliklerinden yararlanmak için farklı yöntemler sunar. Bütçeniz dahilinde size uygun tercihi yapmak ve  hemen websitesi oluşturmak için yukarıdaki kıyaslamaları dikkate alabilirsiniz.

 

Peki siz hangisini seçmelisiniz?

Bu karar, sitenizle ne yapmayı planladığınıza ve siteyi nasıl yönetmek istediğinize bağlıdır.

Anahtar Kelimeler : Web,sitesi,sahibi,olmak,isteyen,bir,kullanıcının,(Eğer,tercih,ediyorsa)WordPresssitesi,oluşturmak,için,karşısında,iki,seçenek,vardır: Wo..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar