Aşağıda verilen maddelerin birbiri içinde çözünüp çözünmediklerini yazarak nedenini açıklayalım.
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 26.06.2020 tarih ve 21:17 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. Aşağıda verilen maddelerin birbiri içinde çözünüp çözünmediklerini yazarak nedenini açıklayalım.
makale içerik
Aşağıdaki maddelerin birbiri içinde çözünüp çözünmediklerini yazarak nedenini açıklayalım.
Aseton-oje
Yağ-benzin
Su-yağ
Su-plastik boya
En azca 2 farklı maddenin değişik oranlarda bir araya gelerek oluşturdukları saf hususiyet taşımayan maddelere karışım ismi verilmektedir. Bu karışımlar benzeşik ve ayrışık karışımlar olmak üzere 2 değişik gruba ayrılır. Homojen karışımlar meydana geldiği maddelerin komple birbirinin içinde çözünmesine verilen addır. Çözeltilerin tamamı benzeşik özellik taşımaktadır.
Çözelti olarak adlandırılan karışımlar çözücü ve çözünen olmak suretiyle 2 kısımdan oluşur. Genellikle miktarı daha çok olan ve çözünme vakasında aktif olarak rol alan kısma çözücü ismi verilirken, çözücü dışında kalan maddelere ise çözünen ismi verilir. Örnek olarak tuz-su çözeltisinde su maddesi çözücü olarak görevalırken tuz ise çözünen maddedir. Alkol su karışımında ise miktar olarak daha az bulunan madde çözünen olarak görevalır. Polar yapıda olan maddeler polar çözücülerde çözünürken, apolar özellikli maddeler yalnızca apolar çözücüler içinde çözünür. Tam tersi durumlarda çözelti oluşma imkânı yoktur. Hepimizin en iyi çözelti olarak bildiği su bileşiği polar bir yapıya sahiptir. Polar özellikteki tüm maddeler su içerisinde çözünebilir.
Yukarıda verilen karışımları incelediğimizde miktar belirtilmediğinden miktarı fazla olan madde çözücü olarak vazife alacaktır.
Aseton ile oje: Her iki madde de polar özelliğe haiz olduklarından birbiri içinde çözünmektedir. Günlük hayatımızda ojeleri çıkarmak için aseton kullanılmasının en önemli sebebi ise budur.
Yağ ile benzin: Yağ maddesi apolar özelliklere sahip iken, benzin polar yapıya sahiptir. Bu yüzden birbiri içerisinde çözünmezler.
Su ve yağ: Çoğumuzun bildiği gibi su polar bir yapıya sahiptir. Yağ ise apolar yapıya haiz olduğundan birbiri içinde çözünemezler.
Su ile plastik boya : Plastik boya da su şeklinde polar yapıya haiz olduğundan çözelti oluşturabilirler.