Güvenlik ihtar işaretlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemini açıklayalım.

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 22.07.2020 tarih ve 22:09 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. Güvenlik ihtar işaretlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemini açıklayalım.

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Deneylerde yada gündelik yaşantımızda devamlı olarak kimyasal maddeler ile iç içe olmak zorunda kalmaktayız. Bu benzer biçimde durumlarda bu maddeleri daha emin bir biçimde kullanmak ve zararı dokunan etkilerinden arınabilmek için maddelerin üstünde yer edinen birtakım işaretleri almalıyız. Bu işaretlerin anlamlarından bazıları şunlardır:



Tahriş edici maddeler : Bu idrak etme gelen işaretin bulunmuş olduğu kimyasallar vücudumuzdaki yüz,göz ve cilt benzer biçimde bölümlerle teması halinde ciddi zararlar verebilmektedir. Bu yüzden kullanması esnasında eldiven, gözlük ve önlük kullanılması ne olursa olsun gerekmektedir.



Toksik maddeler : Toksik kelime anlamı olarak zehirleme tesiri bulunan katı,sıvı ve gaz kimsayasal maddeleri için kullanılmaktadır. Bu işaretin yer almış olduğu maddeler ağız yolu,teneffüs yada deri yolu ile bedenimize girebilmektedir. Bu benzer biçimde durumlarda vücudumuzu ciddi derecede tehdit edecek zehirlenme benzer biçimde olaylar yaşanabilmektedir. Bu mamüllerin kullanımında son aşama dikkat edilmesi gerekmektedir. Örnek olarak NaCN karışımını misal verebiliriz. İçerisinde bulunan siyanür maddesinin zehir tesiri bulunduğundan toksik maddeler grubuna girmektedir.



Yanıcı maddeler : Bu işaret genel hatlarıyla rahat tutuşabilen,tutuştuğu vakit ise söndürülebilmesi için uzman kişilerden yardım katılımı ihtiyaç duyulan maddeler üstünde bulunmaktadır. Bu maddeler genel anlamda sıvı şekilde bulunur ve kullanması esnasında çeker ocak üstünde çalışılmalıdır. Bu ocak yardımıyla hava ile teması engellenecek ve yanma özelliği ortadan kaldırılmış olacaktır.



Aşındırıcı maddeler : Cilt üstünde, gözde yada öteki dokular üstünde teması halinde bununla beraber kumaş ve cam özelliği taşıyan maddeler üstünde de aşındırıcı özelliğe haiz olan maddeler üstünde bu işaretin bulunması gerekmektedir. Bu maddeler genel hatlarıyla asidik yada bazik hususiyet gösterir. Vücut ile teması halinde ilk müdahale olarak maddenin nötrleşmesini sağlayabiliriz.

Anahtar Kelimeler : Deneylerdeyadagündelik,yaşantımızdadevamlıolarak,kimyasal,maddeler,ile,iç,içe,olmak,zorunda,kalmaktayız.,Bubenzer,biçimdedurumlarda,bu,..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar