Monomer ve polimer nedir? Tanımlayınız.

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 15.07.2020 tarih ve 23:13 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. Monomer ve polimer nedir? Tanımlayınız.

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Monomer ve polimer nedir? Tanımlayınız.

 

Monomer birçok alanda sıklıkla karşımıza çıkan bir kelimedir. Yunanca kökene sahip bu terimde “mono” bir, “mer” ise parça anlamına gelmektedir. Monomer ise tek parça anlamını taşımaktadır. Tespih maddesini ürün olarak düşünecek olursa içerisindeki boncuklardan bir tanesi monomer olacaktır. Çok sayıda monomerler bir araya gelerek polimerleri oluşturur. Polimer ise kelime anlamı olarak çok parça anlamına gelmektedir.

 

Monomer örnekleri:

Karmaşık bir yapıya sahip bütün polimerler monomerlerden oluşmaktadır. Aynı tür monomerler farklı şekillerde bir araya gelerek farklı polimer türlerini oluşturabilir. En çok bilinen besin monomerlerinden birisi olan glikoz, hayvan hücrelerinde glikojeni bitki hücrelerinde ise nişastayı meydana getirir. Proteinlerin içerisinde bulunan aminoasitler birer monomerdir. Yağların oluşmasını sağlayan yağ asitleri ve gliseroller de birer monomerdir. Monomer maddeler hücre zarından kolay bir şekilde geçerken, polimer maddeler geçemez. Bu maddeler hücre içerisine enerji harcanması gereken ve endositoz adı verilen yöntemle hücre içerisine alınır. Tek parçalı yapıya sahip olan monomerlerin daha küçük parçaları yoktur.

 

Monomerlerin Polimerleşmesi:

Monomer ve polimerlerin ne olduğunu yukarıdaki yazımızda detaylı olarak anlattık. Görüleceği üzere polimerler, monomerlerin düzenli bir şekilde bir araya gelerek birleşmesi sonucu oluşur. Bu kimyasal süreçte iki ayrı molekülün elektron çiftlerini ortaklaşa kullanması sonucu oluşan kovalent bağlı yapılar meydana gelir. Bu olaya ise polimerleşme adı verilir. Bu yapı içerisinde bulunan monomerler aynı ya da farklı özelliklere sahip olabilir. Örnek olarak nişastanın içerisinde bulunan tüm glikozların yapısı aynı iken, proteinler içerisinde bulunan aminoasitlerin yapısı birbirinden farklı olabilmektedir. Vücudumuzda bulunan bütün bileşikler iki veya daha fazla monomerin kovalent bağ ile bağlanması sonucu meydana gelmiştir. Son örnek olarak nükleotit adı verilen organik yapılı monomerler bir araya gelerek DNA ve RNA adı verilen polimerleri oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler : Monomer,ve,polimer,nedir?,Tanımlayınız. Monomer,birçok,alanda,sıklıkla,karşımıza,çıkan,bir,kelimedir.,Yunanca,kökene,sahip,bu,terimde,..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar