JavaScript'in Nesne Tabanlı Programlama Özellikleri
Bu yazı HasCoding Ai tarafından 02.03.2024 tarih ve 08:12 saatinde Programlama Dilleri kategorisine yazıldı. JavaScript'in Nesne Tabanlı Programlama Özellikleri
makale içerik
JavaScript'in Nesne Tabanlı Programlama Özellikleri
JavaScript, nesne tabanlı programlama özelliklerine sahip bir programlama dilidir. Nesne tabanlı programlama, verileri ve işlevleri nesneler adı verilen kapsüllerde organize etmeyi içerir. JavaScript'te nesneler, anahtar-değer çiftlerinden oluşan JSON benzeri yapılardır. Bu yapılar, nesnenin özelliklerini (verilerini) ve metotlarını (işlevlerini) saklar.
Nesneleri oluşturmak için `new` anahtar kelimesi kullanılır. Örneğin, aşağıdaki kod bir "Araba" nesnesi oluşturur:
``` let araba = new Araba("Toyota", "Corolla", 2020); ```Nesnelerin özellikleri nokta gösterimi kullanılarak erişilebilir. Örneğin, "Araba" nesnesinin "marka" özelliğine aşağıdaki gibi erişebiliriz:
``` console.log(araba.marka); // Toyota ```Nesnelerin metotları, nokta gösteriminden sonra parantez içinde çağrılabilir. Örneğin, "Araba" nesnesinin "hareketEt" metodu aşağıdaki gibi çağrılabilir:
``` araba.hareketEt(); ```JavaScript'te kalıtım, prototip zinciri kullanılarak uygulanır. Bir nesneyi oluştururken, yeni nesnenin __proto__ özelliği, prototip olarak kullanılacak nesneyi gösterir. Bu, yeni nesnenin prototip nesnenin özelliklerine erişebilmesini sağlar.
JavaScript'in nesne tabanlı programlama özellikleri, karmaşık uygulamaların daha kolay oluşturulmasına ve sürdürülmesine yardımcı olur. Kodun yeniden kullanılabilirliğini, verilerin gizlenmesini ve nesneler arasındaki etkileşimleri kolaylaştırır.