Güldüğümüzde Vücudumuzda Neler Olur? Gülmenin Etkileri Nelerdir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 24.02.2021 tarih ve 21:10 saatinde Psikoloji kategorisine yazıldı. Güldüğümüzde Vücudumuzda Neler Olur? Gülmenin Etkileri Nelerdir?

makale içerik

Güldüğümüzde Vücudumuzda Neler Olur? Gülmenin Etkileri Nelerdir?
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

İnsan, öteki canlılardan değişik olarak, duygularını jest ve mimiklerle de anlatım edebiliyor. Kızgınlık, merak, üzüntü, panik, sevinç benzer biçimde pek oldukça psikolojik konum için, birbirinden değişik ifadeleri öğreniyor ve uyguluyor. İnsanın ruh durumu, anlatım edilmiş olduğu benzer biçimde ancak ruhunu değil, vücudunu da etkiliyor. Öyle ki; korkmuş bir adamın bedeninde salgılanan birtakım hormonlar, adrenalini yükseltiyor ve bu konum korkmuş olduğu şeye karşı dayanma gücü veriyor, savaşma isteği yaratıyor.

Üzgün bir adamın, tansiyonu düşebiliyor, hareket etmekte bile zorlandığı bir hale gelebiliyor. Bu ruh durumu ifadelerinden; kızgınlık ifadesi çoğu zaman sonradan öğreniliyor sadece gülme ve korkma ifadeleri, doğumdan önce, anne karnındayken bile gözlemlenebiliyor. Gülmek, adamın kendisini iyi hissettiğini, sevinçli bulunduğunu, halinden hoşnut bulunduğunu anlatmanın bir yoludur. Kişiler, yaşlarına ve karakterlerine göre, değişik şekillerde bu hislerini ortaya koyarlar.

GÜLMEK NEDİR?

Gülmek, adamın karşılaşmış olduğu bir etkili sebebiyle, sevinçli ve iyi bulunduğunu anlatım etmek için, yüz kaslarını ve vücudunun belli kısımlarını kullanarak yapmış olduğu bir eylemdir. Gülmek fiili, duyguları açığa vurmak amacıyla yapılır. Bebekler, anne karnındayken çekilen görüntülerinde, gülümserken görülmüşlerdir. Bu da, adamın bu kabiliyet ile doğduğuna işaret etmektedir. İlk insanların, doğaya ayak uydurmak ve muhit şartlarına beraber dayanmak için sosyalleşmeye başladığında, birbirlerine “ben zararsızım” sinyali vermek için bu mimikleri kullanmaya başladığı tahmin ediliyor.

Şimdiki zamanda da, gülmek, benzer bir anlam taşıdığından, insanlara kahkahalarla olmasa bile, minik bir gülümseme ile merhaba vermek, toplumsal kurallar gereğidir. Gülmek için; yüz kasları gerilerek, ağız kısmının açılmasını ve dişlerin daha oldukça görünmesini sağlar. Kimi zaman, gülümseme gibi anlatılan bu fiilde, dişler görünmez, ancak dudakların iki kenarı yukarı ve geri doğru hareket ederek bir yay çizer ve gözlerdeki küçültme hareketiyle, gülümseme tamamlanır.

GÜLMENİN VÜCUDA ETKİSİ

Beyinde süregelen gülme ile beraber, hipotalamus faaliyete geçerek, gülerken neler yapılacağını belirliyor. Gülme, fizyolojik olduğundan, romantik reaksiyon için bu bölgenin emek harcaması gerekiyor. Gülme gerçekleştiğinde, vücutta bir kas gevşemesi ve peşinden rehavet hissediliyor. Kan dolaşımının hızlanması ilk beraber, vücuttaki her noktaya taze kan kolaylıkla ulaşıyor ve bu da gülme eyleminin sıhhatli olması gibi açıklanıyor.

Gülme sırasındaki vücutta salgılanan edorfin had safhaya çıkarak, vücuttaki bütün organlara, her şeyin yolunda olduğu bilgisini gönderiyor. Endorfin, adamın sevinçli hissetmesini ve rahatlamasını sağlayan, mühim işlevleri olan bir hormondur. Bu hormon salgılandığında, vücuttaki bütün stres tesirleri yok olup, yerini saadet hissine bıraktığından, gülmek hem oldukça lüzumlu bununla birlikte oldukça sıhhatli bir eylemdir.

GÜLME TERAPİSİ

Toplumsal yapıların zedelenmesi, insanları yalnızlaşmaya itiyor. Bozulan aile ve arkadaşlık ilişkileri ve uyulması ihtiyaç duyulan oldukça fazla toplumsal kaide nedeniyle, insanoğlu daha oldukça bir tek kalır hale gelmiştir. İkili ilişkileri de negatif etkileyen bu sebeplerden dolayı, bir tek kalan ve toplumsal yetilerini kaybeden kişiler, naturel olarak gülmekten de yoksun kalmaktadır. Bu durumu ayrım eden sosyolog ve psikologlar, ortak bir emek harcama yaparak, gülmenin insanoğlu üstündeki müspet etkilerinden daha oldukça adamın yararlanmasını sağlamak amacıyla, gülme terapileri düzenlemeye başlamışlardır.

Birlikte gülmek için çevresinde kimsesi olmayanlar yada gülmek için nedeni olmayanların yararlandığı, gülme grupları doğmuştur. Bu gruplar, belli gün ve saatlerde bir araya gelerek, ortada bir sebep olmasa dahi, birbirlerine bakarak gülmeye başlarlar ve daha da artan bir gidişat ile gülme fiili devam eder. Sonuçta, terapiye katılan herkes, başladığı andakinden oldukça daha sevinçli, rahat hisseder ve olumlu yönde hislerle hayatlarına geri dönerler.

Anahtar Kelimeler : İnsan,,öteki,canlılardan,değişik,olarak,,duygularını,jest,ve,mimiklerle,de,anlatım,edebiliyor.,Kızgınlık,,merak,,üzüntü,,panik,,sevinç,benzer,biçimde,pek,olduk&cce..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar