Sadece hafta sonu için mi yaşıyorsun? Bu tükenmişlik belirtisidir.

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 16.12.2019 tarih ve 20:26 saatinde Psikoloji kategorisine yazıldı. Sadece hafta sonu için mi yaşıyorsun? Bu tükenmişlik belirtisidir.

makale içerik

Sadece hafta sonu için mi yaşıyorsun? Bu tükenmişlik belirtisidir.
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Hafta sonu işten rahatlamak için bir fırsattır. Ancak, tükendiğimizde, gerçekte ne kadar dinlendiğini tam olarak unutuyoruz.

İş nedeniyle duygusal tükenmişlik ciddi bir tehlikedir ve bu durum çalışma haftası sonunda ortadan kalkmaz. Çalışan sürekli yorgun, sinirli ve ofiste uyuşuk, evde aynı kalır. Bu neden oluyor ve bu durumdan nasıl kurtulabilirsiniz?

Uluslararası Hastalık Sınıflamasına göre, tükenmişliğin mutlaka kronik fazla çalışmanın sonucu olması gerekmez. Bu durum aynı zamanda çok basit ve sıkıcı işler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tükenmişlik, içsel bir yorgunluk hissine, yabancılaşmış ve hatta işe alaycı bir tutuma neden olan kronik bir stresdir.

Bu durumda, sık sık dinlenmenin neşe getirmesi gerektiğini unutuyoruz. Hafta sonları çoğu kötü alışkanlıklara maruz kalıyorlar, bu yüzden Pazartesi günü tamamen tükenmiş hissederler.

“SADECE HAFTA SONU İÇİN YAŞIYORUM”  

Hafta sonunu dört gözle beklemek bir şey, hafta sonu sizin için yaşayacağınız tek neşe haline geldiğinde, başka bir şey daha var. Bu gizli duygusal tükenmişliğin bir işareti olabilir. “Pazartesilere dayanamıyorum”, “Tanrıya şükür bugün geldi” - çoğumuz bu cümleleri düşünmeden telaffuz ediyoruz, fakat özünde şöyle diyoruz: “Hayatımın% 80'inden nefret ediyorum”.

“Haftanızı iki kısma bölersek ve çalışma günlerinin her zaman“ kötü ”olduğuna ve hafta sonlarının“ iyi ”olduğuna inanırsak, sorunu daha da kötüleştiririz. Tüm hafta sonları, Pazartesi günü tekrar çalışmaya başlayacağımızı, sürekli sızlanan ve şikayet edeceğimizi düşünmekten korkuyoruz ”diye açıklıyor klinik psikolog Ryan Howes.

Eğer iş sizden canlılık çekerse, ruh için yiyeceğe ihtiyacınız var

Çözüm: hafta içi bir hafta sonu atmosferi yaratın. “Hafta sonunu genellikle arkadaşlarınızla konuşarak, rahatlayarak, küçük maceralar düzenleyerek geçirdiğinizi varsayalım. Harika. Bunu hafta içi yapıp yapamayacağınızı düşünün, ”diyor. Örneğin, bir arkadaşınızla (meslektaşınızla değil) bir kafede kahvaltı yapabilir veya öğle yemeğinde bir kitapçıya gidebilirsiniz.

“Eğer iş sizden canlılık çekiyorsa, ruh için yiyeceğe ihtiyacınız var. Kendinizi iyi bir mizah anlayışı olan insanlarla kuşatmaya çalışın, ölmekte olan merakınızı uyandırmak için yeni bir şeyler deneyin, ”diyor aile terapisti Adriana Alejandre.

“Tükenmişliğin nedeni, işin çok basit ve sıkıcı görünmesiyse, kendinizi başka bir kendini gerçekleştirme yöntemi bulabilirsiniz. Hafta sonu, yarı zamanlı bir iş aramak ya da yaratıcı bir projeye başlamak için mükemmel bir fırsat sunuyor. Önemli olan ilginç bir iş çıkardığınızı hissetmenizdir, ”dedi koç Melody Wilding.

SÜREKLİ ÇALIŞMAYI DÜŞÜNÜYORSUN VE BUNDAN ŞİKAYET EDİYORSUN 

Korkunç meslektaşlar ve patronun tiranlığından şikayet ederek, en azından bir şekilde “buhar bıraktıklarını” ve stresi hafiflettiğimizi, ancak uzun vadede işteki sorunlar hakkındaki sürekli düşüncelerimizin sadece durumumuzu daha da kötüleştirdiğini düşünüyoruz.

“Eğer“ kaynamış ”durumundan hiçbir şekilde kurtulmazsanız ve tekrar tekrar konuşamazsanız,“ buharı bırakmazsınız ”, ancak sonuçsuz düşüncelerde kirlenirsiniz. Kızgınlığınızdan kurtulmanıza izin veremezsiniz ve stresten kurtulamazsınız ”diye açıklıyor Howes.

Şikayetler kendi içinde bir son değil, bir soruna çözüm bulmak için ilk adım olmalıdır.

Çözüm: Asıl durumu anlayın ve düşünme şeklini değiştirin. Psikolog, enerjinizi işe yaramaz şikayetlerden daha verimli bir kursa yönlendirmek için kendinize şu soruları sorun: “Bu konuda ne yapabilirim?” “Şikayetlerin kendi içinde bir sonu olmamalı, ancak bir soruna çözüm bulmanın ilk adımı” vurgulanıyor.

Wilding, hafta sonundan önceki haftaki çalışma hakkında “kontrol soruları” sorma alışkanlığı yapmayı tavsiye eder, örneğin: “Bu hafta ne yapmayı başardım?”, “Ne ilerleme kaydettim? Daha iyi ne yapılabilir? "," Gelecekte öğrenmeye değer dersler nelerdir? " “Hafta sonundaki çoğu insan derhal“ kapanıyor ”, hatta işten sonra psikolojik olarak boşaltmak için zaman bile yok” diye açıklıyor.

Bu soruları yanıtlayarak, bu çalışma haftasını kendiniz için “kapatacaksınız” ve gereksiz şüphe ve düşüncelerinizle dikkatinizi dağıtmadan, sakin bir şekilde tatilinizin tadını çıkarabileceksiniz.

HAFTA SONLARI BİLE HER ZAMAN "MAKİNEDE" YAŞIYORSUN  

Duygusal bir tükenmişlik durumunda, genellikle işten başka bir şey fark etmekten vazgeçeriz, bu yüzden hafta sonlarında bile başka bir şeye geçmeyi zor buluruz.

“Sık sık çeşitli sorumluluklarla aşırı yüklenen müşterileri görüyorum ve günlerini boşa harcayan planları“ makinede ”, kendilerine tamamen iyileşme fırsatı vermiyorlar. Onlar sadece her şeyden kaçmaya ve gerçeklikten kaçmaya, akılsızca TV şovları izlemeye veya restoranlara gitmeye çalışıyorlar ”diyor.

Çözüm: bilinçli ve amaçlı davranın. Bu, bir film izlerken kanepede rahatlayamayacağınız anlamına gelmez, ancak ne istediğinizi bilmek önemlidir. “Bütün akşam TV şovları izleyecekseniz, bu korkutucu değil - ancak ne almak istediğinizi bilerek, bilinçli bir şekilde yaparsanız. Kendi kararın olmalı. Ancak, sadece şöyle düşünürseniz: “Her şeyden ayrılmak, mağarama uzanmak ve dünyanın geri kalanını unutmak istiyorum”, bu en sağlıklı konum değil ”diye açıklıyor koç.

TEKNOLOJİYİ KONTROL ETMİYORSUN, AMA SENSİN  

Telefon her zaman yakınlarda olduğu zaman, resmi olarak zaman zaten etkin olmasa da, herhangi bir anda yetkililerden bir çağrı bekleyebileceğiniz bir his ortaya çıkar. Belki de işle ilgili e-postaları ve bildirimleri sürekli kontrol ederken kendinizi bulabilirsiniz.

Öncelikle, bu ihtiyacın nereden geldiğini anlamak, sürekli hazır olmak önemlidir. “Genellikle korku üzerine kuruludur. Bu stresin ortaya çıkması korkusudur. Bir şeyleri kaçırmaktan korkuyoruz. Başkalarının arkasından düşmekten korkuyoruz. Rayan Howes, “Yeterince hazırlanamayan işe geri döneceğimizden korkuyoruz” diyor.

Haftasonu kaç saat çalışacağınıza karar verin. Bağlantıda kal ama sınırları belirle

Çözüm: Net sınırları belirleyin, üstlerinize ve çalışma arkadaşlarınıza ne zaman müsait olduğunuzu bildirin. Sürekli temas halinde olmanın gereğini hissediyorsanız (“Acilen bana ihtiyaçları varsa?”), Böyle bir düşüncenin sizi daha da fazla tükenmiş bir kısır döngüye soktuğunu düşünün.

“Büyük olasılıkla, meslektaşları ve patronları zaten saatler sonra bile size güvenmeye alışkın. Çağrılarından ve mesajlarından herhangi birini her zaman yanıtlarsanız, geri kalanı boyunca sizi rahatsız etmeye devam edebileceklerini açıkça belirtirsiniz. Sizi bunu yapan endişenin üstesinden gelmeye çalışmak çok önemlidir ”diyor Adriana Alejandre.

“Her zaman gerçekten iletişimde olmanız gerekse bile, hafta sonları kaç saat çalışmaya hazır olacağınıza karar verebilirsiniz. İletişimde kalın, ancak bazı kısıtlamalar getirin. Üstlerinizle ve meslektaşlarınızla konuşun ve çalışma saatlerinizi, ne zaman müsait ve erişilemediğinizi ve sizden arama, mektup veya mesaj almayı ne zaman bekleyebileceğinizi net bir şekilde açıklayın, ”diyor.

GENELLİKLE, DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK BİZİM SUÇUMUZ DEĞİL, GÜCÜMÜZDE DEĞİŞECEK ÇOK ŞEY VAR.  

Tükenmişliği kışkırtan birçok faktörü etkileyemeyiz (örneğin, yetkililer bizden fazla talep ediyor, gerçekçi olmayan tarihler belirler). Ancak bu hiçbir şeyi değiştiremeyeceğimiz anlamına gelmez.

Tükenmişliğin nedeninin işyerinde toksik bir atmosfer haline geldiğini anlarsanız, zihinsel sağlığınızı tehdit eden böyle bir işte kalmanın düşünülmesinin zamanıdır. Patronunuzla sizin için geçerli olan gereksinimler hakkında konuşun ve kariyer öncelikleri hakkında karar verin.

Ama şimdi yapabileceğin bir şey tam bir hafta sonu kazanmak için. Ancak, işyerindeki stresten nasıl tamamen kurtulacağınızı öğrenmek için, kendiniz üzerinde de çalışmak zorundasınız.

Anahtar Kelimeler : Hafta,sonu,işten,rahatlamak,için,bir,fırsattır.,Ancak,,tükendiğimizde,,gerçekte,ne,kadar,dinlendiğini,tam,olarak,unutuyoruz.

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar