1402 Ankara Savaşı’na Ortam Hazırlayan Gelişmeler Nelerdir?
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 25.07.2020 tarih ve 00:20 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. 1402 Ankara Savaşı’na Ortam Hazırlayan Gelişmeler Nelerdir?
makale içerik
1402 Ankara Savaşı’na Ortam Hazırlayan Gelişmeler Nelerdir?
1370 yılında Semerkant’ta tahta çıkan Timur, saltanatının ve seferlerinin meşruiyetini Cengiz soyundan gelmek ve Moğol İmparatorluğu’nu yine tesis etmek iddiasına dayandırmıştır. Dolayısıyla Moğol mirasına sahiplenmek onun devletine yaşam veren tek unsurdur. Bunun içindir ki genel anlamda Cengiz Han’ın Moğol İmparatorluğu, özelde ise Çağatay ve İlhanlı tahtları onun askeri seferlerinde temel hedefler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Timur’un Yükselişi
Timur Osmanlı, Kadı Burhaneddin, Memlûk ve Altınordu devletleriyle Azerbaycan, Irak ve İran topraklarına haiz çıkma siyaseti sebebiyle yüz yüze gelmiştir. İlgili devletler Timur tehdidine karşı müdafaa ittifakı oluşturmuşlardır. Memlûk Sultam Berkuk ve Sivas hâkimi Kadı Burhaneddin ölene kadar da Timur’u bölgeden uzak tutmuşlardır. 1395 senesinde Timur’un Altınordu üstüne yapmış olduğu başarı göstermiş sefer ve iki hükümdarın vefatıyla beraber dağılan ittifak bölgeyi Timur’un tehdidine aleni bir hale getirmiştir.
Yıldırım Bayezid İle Timur Karşı Karşıya
Timur tehdidine karşı emniyet çemberi kurmak isteyen Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid Malatya, Sivas ve Erzincan bölgelerini almıştır. Padişahın bilhassa Erzincan’ı alması Timur tarafınca hoş karşılanmamış ve ilişkiler İlhanlı mirasına saldırı olarak gördükleri vaka yüzünden sıkıntıya girmiştir. Osmanlı 28 Temmuz 1402’de hezimete uğramıştır. Şeyh Bedreddin İsyanı, Düzmece Mustafa Olayı, Fetret Dönemi şeklinde toplumsal ve siyasi buhranlar devletin yine tesisisin sadece ortalama olarak yarım yüzyıl sonrasında gerçekleştirilmesine niçin olmuştur.