1787-1792 OSMANLI RUS AVUSTURYA SAVAŞLARI

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 02.06.2020 tarih ve 23:46 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. 1787-1792 OSMANLI RUS AVUSTURYA SAVAŞLARI

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Rusya, Aynalıkavak Tenkihnamesi’nden sonra Kırım’da çıkan isyanları gerekçe göstererek 1783te Kırım’ı işgal etti. Ardından da 1786’da Avusturya ile Osmanlı topraklarını paylaştı.

Bu gelişmeler ve Prusya ile İngiltere’nin kışkırtması ile Osmanlı Devleti Rusya’ya savaş ilan etti. (1787) Rusya’ya Avusturya’nın da destek vermesi ile Osmanlı Devleti iki düşmanla savaşmak zorunda kaldı.

I. Abdülhamit’in ölümüyle onun yerine III. Selim geçer. Prusya ve İsveç’le gizli bir ittifak kurar. 1789’da Fransız Devrimi’nin etkisiyle Macaristan’da ayaklanmalar çıkması üzerine Avusturya Barış Antlaşması imzalayarak savaştan çekilir. Rusya’da yalnız kaldığından ve İsveç- Osmanlı gibi iki cephede savaşmak zorunda kaldığından barış imzalar.

Osmanlı Rus Avusturya Savaşları Sonrasında Yapılan Antlaşmalar
Avusturya ile Ziştovi (1791)
Buna göre; Savaşta aldığı yerleri geri verecek ve savaş devam ettiği sürece Rusya’ya yardım etmeyecekti.

Rusya ile Yaş (1792)
Buna göre;

Osmanlı Devleti Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu kabul etti.

Dinyester Irmağı iki ülke arasında sınır kabul edildi.

Not: Bu savaş Avusturya ile yapılan son savaştır. Bu tarihten sonra Avusturya Balkanlardaki çıkar çatışmaları nedeniyle Rusya ile bir daha ittifak kurmayacaktır.

Not: 1792 Yaş Antlaşması’yla birlikte Osmanlı Devleti’nin Dağılma dönemi başlar.

Anahtar Kelimeler : Rusya,,Aynalıkavak,Tenkihnamesi’nden,sonra,Kırım’da,çıkan,isyanları,gerekçe,göstererek,1783te,Kırım’ı,işgal,etti.,Ardından,da,1786’da,Avusturya,ile,Osmanl..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar