Osmanlı Devleti fethettiği yerlerdeki derebeylik yerine tımar sistemine geçerek hangi alanlarda enerjisini arttırmayı amaçlamıştır?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 02.08.2020 tarih ve 21:51 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. Osmanlı Devleti fethettiği yerlerdeki derebeylik yerine tımar sistemine geçerek hangi alanlarda enerjisini arttırmayı amaçlamıştır?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Osmanlı Devleti fethettiği yerlerdeki derebeylik yerine tımar sistemine geçmesi hem ekonomik aynı zamanda siyasal alanlarda birçok faydayı da bununla beraber getirmiştir. Şöyle ki; Osmanlı Devleti fetih politikaları ile beraber derebeylik sistemin terk etmiş ve o döneme kadar yaşanılan sömürgecilik anlayışını ortadan kaldırmıştır. Bununla beraber hoşgörüye dayalı bir devlet sistemi getirerek her insanın eşitlik ve adaletten yararlanmasının da yolunu açmıştır.



Osmanlı Devletinin tımar sistemine geçişi bulunmuş olduğu coğrafyada topraklarını genişletmesini, ekonomik kalkınmanın hızlanmasını ve yapılacak olan seferlere danışma sağlanmasını da kolaylaştırmıştır.



Daha sonraki dönemde tımar sitemi Osmanlı Devletinin toprak politikalarının temel taşı olarak yerini almıştır. Tüm bunlarla beraber derebeylik sisteminde tımar sistemine geçiş Osmanlı Devleti’ne şu yararları da sağlamıştır:



Fethedilen ve sonrasında fethedilecek olan toprakların askerler eliyle işlenmesi sağlayarak o bölgelerin güvenliği sağlanmıştır.
Çevre yerler hakkındaki istihbaratın daha basit toplanması sağlanmıştır.
Devlet memurlarının maaşlarının daha huzurlu bir biçimde ödenmesi için tarıma dayalı bir iktisat politikası izlenmiştir.
Osmanlı Devleti tımar sistemiyle beraber merkezi otoritesini her vakit kuvvetli tutmayı da başarmıştır.

Anahtar Kelimeler : Osmanlı,Devleti,fethettiği,yerlerdeki,derebeylik,yerine,tımar,sistemine,geçmesi,hem,ekonomikaynı,zamandasiyasalalanlarda,birçok,faydayı,dabununla,beraber..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar