Osmanlı Devleti kapıkulları ile Tımarlı Sipahiler içinde denge kurarak neleri amaçlamıştır?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 11.08.2020 tarih ve 21:11 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. Osmanlı Devleti kapıkulları ile Tımarlı Sipahiler içinde denge kurarak neleri amaçlamıştır?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Tımar sisteminde elde edilmiş vergilerle yönetimi elde eden askerler, bu sistemin bir paçası olmuşlardır. Aynı zamanda kendi giderlerini de bu topraklarla karşılayan tımarlı sipahiler her an savaşacakmışçasına hazır bekletiliyorlardı. Tımarlı sipahiler atlı birliklerden oluşup ordunun çoğunluğunu oluştururlardı. Ayrıca devletten bir maaş almazlar ancak topraktan kazanılan para ile geçimlerini sağlardı. Kapıkulu askerleri ise maaşlarını devlet tarafınca alırlar ve savaşlarda padişahı koruma görevini üstlenirlerdi. Sürekli olan askerli durumunu kapıkulu askerleri sürdürürken, ordunun asker ihtiyacını da karşılıyordu. Aynı zamanda yaya, atlı ve teknik birlikleri ile oluşumu kapıkulu askerlerinin, özellikleri içinde yer alırken tımarlı sipahiler ise ancak atlı birliklerden oluşmuştur. Doğrudan padişaha bağlı olan kapıkulu askerleri tımarlı sipahiler değişik kollarda emniyet birimi oluşturmuşlardı.



Osmanlı devleti bu iki ayrı kolcu kuvvetinin içinde bir balans oluşturmak zorunluluğunda olup , iç çatışmanın çıkmasını engellemeyi ve her iki kolun birbirine üstünlük çabasının önüne geçmek istemiştir. Her iki askeri grubunda birbirinden bağımsız hareket ediyor olması ve çıkabilecek çatışmaların engellenmesi gerekiyordu. Merkezi otoritenin zayıflamaması ve askerlerin test altında tutulması amacıyla, kapıkulları askerleri ile tımarlı sipahiler içinde kurulacak bir balans mecbur hale gelmiştir.

Anahtar Kelimeler : Tımar,sistemindeelde,edilmişvergilerle,yönetimielde,edenaskerler,,bu,sistemin,bir,paçası,olmuşlardır.,Aynı,zamanda,kendi,giderlerini,de,bu,topraklarla,karşılayan..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar