Osmanlı Devletinde merkezi otoritenin sağlanmasında tımar sisteminin görevi nedir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 10.08.2020 tarih ve 22:04 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. Osmanlı Devletinde merkezi otoritenin sağlanmasında tımar sisteminin görevi nedir?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Gün geçtikçe büyüyen ve toprakları esneyen Osmanlı devletinde yönetimin daha kuvvetli olması gerekliliği oluştu. Yönetimsel anlamda bir boşluk bırakmak istemeyen ve tam bir egemenlik sağlamak isteyen Osmanlı devleti tımar sistemini geliştirdi. Tımar sistemi oluşturduğu yapı ile hem toprakların hakimiyetini sağlamak için, hem vergilerin toplanmasını kolaylaştırmak için, bununla birlikte asker eksikliğinin giderilmesi için lüzumlu olmuştur. Kurulan sistemle köylülere devlet tarafınca emaneten geri alınmak koşulu ile araziler verilecek takım biçmeleri sağlanacak ve kazanılan paradan bir bölümü vergi olarak tımar sahibi askerlere verilecekti.



O bölgenin yönetimini de elde eden tımar sahipleri idari anlamda ki boşluğu doldurmuşlardır. Yönetilen her bölgenin tam bir bağlılıkla padişaha bağlı olması merkezi otoritenin kuvvetli olmasını sağlamıştır. Fetihlerle artan topraklar bu sayede test dibine alınmış ve halk vergiye bağlanmıştır. Vergi toplamanın kolaylaştığı bu zamanda topraklarında daha bereketli hale gelmesi ek olarak yönetilmesi hususunun kolaylığı ve devletten bu şartlarda para çıkmayışı merkezi otoritenin enerjisini arttırmıştır.

Anahtar Kelimeler : Gün,geçtikçe,büyüyen,ve,topraklarıesneyenOsmanlı,devletinde,yönetimin,dahakuvvetliolması,gerekliliği,oluştu.,Yönetimsel,anlamda,bir,bo..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar