İnternet of Things (Nesnelerin İnterneti) Nedir ?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 19.12.2019 tarih ve 15:43 saatinde Yazılım kategorisine yazıldı. İnternet of Things (Nesnelerin İnterneti) Nedir ?

makale içerik

İnternet of Things (Nesnelerin İnterneti) Nedir ?
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

İnternet of Things en az bir kere duyduğunuz belki de sürekli karşılaştığınız bir kavram.Peki bu kadar duyuyorsunuz ama hiç merak ettiniz mi İnternet of Things nedir diye?
İnternet of Things Nedir?

Nesnelerin interneti olarak tanımlanan bu kavram aklınıza gelebilecek çoğu nesnenin internete bağlanıp diğer nesnelerle etkileşim içerisinde olmasını sağlıyor daha kolay bir anlatımı ise nesneleri akıllı bir şekle getiriyor.İnternet of Thingsin geçmişine bakacak olursak ilk 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanıldığını görüyoruz daha da eskiye inecek olursak 1982 gibi bir tarih karşımıza çıkıyor 1982 yılında tartışmaya sunuldu.Carnegie Mellon Üniversitesindeki modifiyeli bir kola satış otomatı, İnternet bağlantılı ilk cihaz olduğunu görüyoruz.Bu kola satış otomatı içinde bulunan kola miktarını ve içeceklerin soğuk olup olmadığını bildiriyordu.1994 yılında, Reza Raji, IEEE Spectrumdakikonsepti "küçük veri paketlerini büyük bir düğüm kümesine [ev aletlerinden tüm fabrikalara entegre etmek ve otomatikleştirmek için" harekete geçirmek) olarak tanımladı.
"Nesnelerin İnterneti" kavramı muhtemelen Procter ve Gamble dan Kevin Ashton, daha sonra MIT in Auto-ID Centerında, 1999da “nesneler için İnternet” ifadesini tercih etmesinden dolayı kullanılmaya başlandı.


Nesnelerin İnternetinin arkasındaki en önemli ortaya çıkartan güç, 1959 yılında ilk olarak Mohamed M. Atalla ve Dawon Kahng tarafından Bell Laboratuvarlarında icat edilen MOSFET(****l-oksit-yarı iletken alan etkili transistör veya MOS transistör)dir.MOSFET, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve İnternet servisleri de dahil olmak üzere çoğu modern elektroniğin temel yapı taşıdır. MOSFET minyatürleştirmeyi Dennard ölçeklendirmesi tarafından öngörülen hızda ölçeklendirir ve Moore yasası, elektronik endüstrisinde 20. yüzyılın sonlarından bu yana teknolojik ilerlemelerin arkasındaki destekleyici güç olmuştur.

internet of Things Gartnerın yaptığı bir araştırma sonucunda 2020 yılında
50 milyar insanaulaşacağı öngörülüyor.Şuan dahi yapılan araştırmalara göre 10-11 milyar civarı cihazın internete bağlı olduğu tahmin ediliyor.
 





Nesneyi internete bağladık ancak nasıl kontrol edeceğiz büyük bilgisayarlarla mı sesle mi yoksa bir kumanda aracılığıyla mı?

Günümüzde İnternete bağlanan cihazlar akıllı telefonlar ve tabletler aracılığıyla kontrolü sağlanıyor.

İnternet of Things Günümüzde ki örnekleri;


Nest
Google tarafından 2014 yılında 3.2 milyar dolara satın alınan Nest evinizin veya ofisinizin sıcaklık değerlerini ölçüyor ayrıca duman dedektörü bulunan Nest olası bir yangın durumunda size uyarıda bulunuyor.



Edyn
Bahçeleriniz için geliştirilmiş olan Edyn,toprağa nasıl ekim yapmanızı,ne ekmeniz gerektiğini,ne zaman sulamanız gerektiğini sizlere söylüyor.



Endüstriyel uygulamalar
IIoT olarak da bilinen endüstriyel IoT cihazları, bağlı ekipmanlardan, (OT) operasyonel teknolojiden, konumlardan ve insanlardan veri toplar ve analiz eder. Operasyonel teknoloji (OT) izleme cihazları ile birleştirilen IIOT, endüstriyel sistemleri düzenlemeye ve izlemeye yardımcı olur.

Taşımacılık
IoT, çeşitli ulaşım sistemlerinde iletişim, kontrol ve bilgi işlemenin entegrasyonuna yardımcı olabilir. IoTnin uygulanması, ulaştırma sistemlerinin tüm yönlerini kapsar yani araç, [altyapı, sürücü veya kullanıcı). Bir taşıma sisteminin bu bileşenleri arasındaki dinamik etkileşim, araç içi ve araç içi iletişimi,akıllı trafik kontrolünü, akıllı park etmeyi, elektronik ücret toplama sistemlerini, lojistik ve filo yönetimini, araç kontrolünü, güvenliği ve yol yardımını sağlar.

Anahtar Kelimeler : İnternet,of,Things,en,az,bir,kere,duyduğunuz,belki,de,sürekli,karşılaştığınız,bir,kavram.Peki,bu,kadar,duyuyorsunuz,ama,hiç,merak,ettiniz,mi,İnternet,of,Things,nedir,diye? İntern..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar