Programlamanın Evrimi

Bu yazı Nur Avlar tarafından 14.10.2019 tarih ve 13:03 saatinde Yazılım kategorisine yazıldı. Programlamanın Evrimi

makale içerik

Programlamanın Evrimi
İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Programlamanın Evrimi;

    Bilgisayarın tarihini Çinlilerin abaküsü icadına kadar geriye götürmek mümkündür. 1822-1848 yılları arasında. Cambridge Üniversitesi matematikçilerinden Charles Babbage, Differential Engine ve Analytical Engine adında iki makine tasarladı. Bu makineler teknoloji yetersizliği sebebiyle çalıştırılamadılar. Ama özellikle, 1833 yılında tasarlanmış olan Analytical Engine şuan ki kullanılan bilgisayarların atası veya atalarından biri olarak kabul edilir.

Charles Babbage ve onun asistanı Ada Lowelace bazı problem sınıflarının Analytical Engine ile çözümü için ortaya ardışık hesaplama yöntemleri koydular. Bu yöntemler programcılığın başlangıcı olmuştur. Bunun anısına çağdaş programlama dillerinden birisine ADA ismi verilmiştir.

    1944-1946 yılları arasında Pensilvanya Üniversitesinde Mauchly ve Eckert tarafından yaratılan ENIAC (Elektronic Numeric Integrator and Computer) ilk bilgisayardır. Büyük enerji harcayıp büyük ısı yayan 30 ton ağırlığındaki bu makineyi çalıştırmak için 18000 valfa kumanda edebilmek gerekiyordu.

1949 yılında Priceton Üniversitesi matematikçilerinden Von Neuman tarafından EDVAC (Electronic Discrete Veriable Computer) yaratıldı. Gerçek anlamda ilk bilgisayar bu oldu, çünkü program ve veri aynı anda bellekte saklanabiliyor, dolayısıyla işlemleri istenilen sırada kendiliğinden yapıyordu.

Bellekte bilgi tutan birim Binary digiT (Bit) idi. Bu elektronik sinyal var-yok (on-off veya 0-1) değerlerini alabilirdi. Bitler bir araya gelip BYTE'ları oluşturdu. Bellek byte'ları içeren manyetik durumlardı. Her byte'ın belirli bir adresleri vardı. Programın icra edilmesi demek, bellekte belirli adreslere byte değerleri yazmak ve okumak demekti. Bellekteki bir adreste bir veri kayıtlı olabileceği gibi bir komutta kayıtlı olabilirdi.

Adreslere yazma ve adreslerden okuma eylemi birer birer yapılabildiği için, bu işlemler bir şişe boynundan geçişe benzetilerek, makineye Von Neuman şişesi (şişe boynu) denilmiştir. O gün için çok büyük bir başarı olan bu mekanizma, bugün bazı yazarlarca gerçek bir talihsizlik sayılmaktadır; çünkü çağdaş bilgisayarın gelişimi bu temele dayanmış olup, yani şişe boynuna sıkışmış kalmıştır.

İyi bilindiği üzere, günümüz bilgisayarlarında, program ve veri belleğe binary digit olarak yüklenir. Bunu yapan bit dizinlerine makine kodu denir. Makine kodlarını kullanarak bilgisayara program yüklemek çok zor bir iştir. Kart okuyucuların ortaya çıkışı bu işlemi oldukça kolaylaştırdı. Ve makineye, kart okuyucudan sinyali algılayıp makine koduna çeviren bir program yerleştirildi.

Bu program günümüzde kullanılan işletim sistemleri atası haline geldi. Kart okuyucunun getirdiği kolaylıkla yetinemeyen programcılar biraz daha ileri seviyeye giderek assembler'ı yarattılar. Assembler'ın doğuşuyla program yazmak oldukça kolaylaştı. Bunun kadar önemli olarak,  assembler ile yazılan programlar okunabilir programlar haline geldi.

Anahtar Kelimeler : Programlamanın,Evrimi; Bilgisayarın,tarihini,Çinlilerin,abaküsü,icadı..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar