Kaynama noktası yükselmesine günlük yaşamdan örnekler

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 26.06.2020 tarih ve 21:32 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. Kaynama noktası yükselmesine günlük yaşamdan örnekler

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Kaynama noktası yükselmesine günlük yaşamdan örnek veriniz.

 

Sıvı bir maddenin buğu basıncının açık hava basıncına eşit olması durumunda sıvı kaynamaya başlar. Doğada bulunan her maddenin kaynama noktası kendine ait ve özgüdür , birçok şarta bağlı olarak değişir. Örnek olarak bir sıvı içerisinde uçucu özelliğe haiz olmayan bir katı çözüldüğünde ilk duruma nazaran kaynama noktası artış gösterir. O sıvı içerisinde çözünebilen madde miktarı ne kadar fazla ise kaynama noktası da o denli yüksek değere sahiptir.

 

Örneğin; saf su 100 derecede kaynarken içinde belli bir miktar tuz veya şeker çözüldüğünde bu kaynama noktası 100 dereceden daha yüksek bir değere haiz olur. Bu kaynama noktası birtakım maddelerin birbirinden ayrılması için kullanılabilir. Bu yönteme ayrımsal kristallendirme(damıtma) adı verilir. Su ve etil alkol karışımını ayırmak için bu yöntemden faydalanılır. Etile alkolün kaynama noktası suya gore daha düşük olduğundan muayyen bir sıcaklığa ısıtılan kapta bulunan alkol ilkin buharlaşır ve üst kısımda birikir. Altta kalan su da 100 dereceye gelmeden sistem sonlandırılırsa su ve etil alkol rahatça birbirinden ayrılabilir.

 

Kaynama noktasını etkileyen faktörlerden birisi de rakımdır. Su yahut etil alkolü ele alacak olursa farklı rakımlara sahip ortamlarda kaynama noktası farklılık gösterir. Ankara ve İzmir benzer biçimde illerde bu sıvıların kaynama noktaları farklıdır. Diğer bir deyişle iki ortam içinde açık hava basıncı değişik olduğu için, kaynamak için lüzumlu olan iç ve dış basıncın eşit olma durumu farklı sıcaklıklarda gerçekleşir.

 

Moleküler arası çekim kuvveti de kaynama noktasını etkileyen faktörler arasındadır. Taneciklerin birbirine olan uzaklığı ne kadar fazla olursa o madde daha düşük sıcaklıklarda kaynayabilir. Sıcaklık taneciklerin arasındaki çekim kuvvetini daha kolay bozabileceğinden o tür sıvılar gaz hale daha rahat geçebilir diyebiliriz.

Anahtar Kelimeler : Kaynama,noktası,yükselmesine,günlük,yaşamdan,örnek,veriniz. Sıvı,bir,maddenin,buğu,basıncının,açık,hava,basıncına,eşit,olması,durumunda,sıvı,ka..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar