Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve muhit üstündeki tesirleri nelerdir?
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 22.07.2020 tarih ve 22:08 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve muhit üstündeki tesirleri nelerdir?
makale içerik
Deney yapılmadan ilkin laboratuvarlarda bulunan zehirli, patlayıcı, yanıcı yada tahriş edici uyarısı olan kimyasal maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir.Kimyasal maddelerin zararı olan o an ayrım edilmesi bile ileriki zamanlarda tesirini izah edebilir bu açıdan bu ihtar işaretlerine son aşama dikkat edilmelidir. Bu ortamlarda bulunmadan ilkin ise uyarılara müsait olarak iş güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Kimyasal maddelerin, direkt i·lişki edilmesi halinde zarar veren ve zarar vermeyen türünde iki çeşiti vardır. Saf ve organik hali zararı olan olmasa bile işlendikten sonrasında zararı olan hale gelebilen kimyasal maddeler vardır.
Dünya genelinde meydana getirilen araştırmalara bakılırsa tehlikeli kimyasallar esenlik sorunlarına, hava kirliliğine, kifayetsiz su kalitesi ve hijyenine niçin olmaktadır. Ayrıca bu kimyasallar kararı yaşanmış olan esenlik sorunların bazıları ise; teneffüs yolu hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kanser, astım ve alerjidir. Bazı kimyasal maddelerin muhit ve insan sağlığı üstündeki etkilerini şöyleki de sıralayabiliriz;
- Uranyum, radyum şeklinde maddeler ışınım ürettiği için insanları öldürebilir. Ayrıca çevredeki canlı ve cansız bütün varlıklara zarar verebilir.
- Oksitlenmiş demir, insan sağlığını negatif yönde etkiler.
- Karbonmonoksit havayı kirleterek, ölüme niçin olur.
- Metan gazı patlayıcı bir gazdır ve çevreye zarar verir.
- Sülfirik asit delici ve zehirleyici bir sıvıdır.