LPG ve LNG’nin Kullanım Alanları Nelerdir? Örnekle Açıklayalım..

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 20.07.2020 tarih ve 00:07 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. LPG ve LNG’nin Kullanım Alanları Nelerdir? Örnekle Açıklayalım..

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

LPG ismi verilen ve açılımı Likit Petrol Gazı olan madde ham petrolden elde edilir. Normal şartlar altında gaz halinde bulunur sadece nakliyat ve depolanması için sıvılaştırılır. Yanıcı ve kokusuz bir yapıya sahiptir. Gaz kaçağı şeklinde durumlarda farkedilmesi için içine kükürt yada merkaptanlar eklendikten sonra kokulu bir yapıya haiz olması sağlanır. Hava içinde %2 ile %9 oranında bulunması patlama riskini ortaya çıkarır.



Ham petrolün damıtılmasıyla Propan ve Bütan gazları ortaya çıkar. Bu gazların muayyen oranda karıştırılmasıyla yada direk olarak doğalgaz yataklarından elde edilmesiyle oluşan maddeye LPG ismi verilir. Ülkemizde ticari olarak kullanılan LPG içinde p bütan ve 0 oranında propan maddeleri bulunmaktadır. Bu oranlar her ülkede değişim göstermektedir. Soğuk olan ülkelerde propan miktarı daha çok karıştırılmaktadır. LPG vatanımızda yakıt olarak, ısınma amaçlı şeklinde bir fazlaca alanda kullanılmaktadır.



Doğada gaz halinde bulunan doğalgazın -160 C’ye kadar soğutulmasıyla LNG ismi verilen sıvılaştırılmış doğalgaz elde edilmektedir. Sıvılaştırılmış hali gaz haline gore 1/600 oranında daha azca yer kaplamaktadır. İçerisinde ham petrolden elde edilmiş metan %90 oranında bulunurken oranında ise etan, propan ve bütan maddeleri bulunmaktadır. Renksiz ve kokusuz özelliğe haiz olan madde zehirsiz bir yapıya sahiptir.



Genel olarak evlerde ve öteki ömür birimlerinde ısınma sanayisine, çakmaklarda ve endüstri alanınında kullanılmaktadır. Yanıcı bir özelliğe haiz olan madde nakliyat ve depolanma alanında sıvı şekilde bulunurken kullanması esnasında gaz haline dönüştürülmektedir.

Anahtar Kelimeler : LPGismiverilen,ve,açılımı,Likit,Petrol,Gazı,olan,madde,ham,petrolden,elde,edilir.,Normal,şartlar,altında,gaz,halinde,bulunursadecenakliyatve,depolanması,i&ccedi..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar