Simya niçin bir bilim değildir?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 22.07.2020 tarih ve 22:06 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. Simya niçin bir bilim değildir?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

17. Yüzyıldan ilkin değersiz madenleri dibine çevirmek ve ölümsüz iksiri bulmayla ilgilenen kişilere simyacı, bu uğraşların genel adına ise simya ismi verilmekteydi. Günümüzde kullanılan uygar kimyanın aksine o dönemlerde meydana getirilen bütün işlemler deneyler ile değil tamamen deneme-yanılma yöntemiyle yapılmaktaydı. Bu nedenle simya bir bilim olarak sayılmamaktadır. Başka bir deyişle kimyanın ilkel haline simya ismi verebiliriz. Enpedokles adındaki bilim insanı o zamanlarda doğada 4 temel madde olduğunu ( su, hava, toprak, ateş ) ve öteki bütün maddelerin bunlardan elde edildiğini öne sürmüştür.



Simyanın bir bilim sayılmamasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.

Ortaya atılan teorilerin nesnel olarak hiçbir kanıtı bulunmamaktadır.
Kimya biliminde kullanılan deneyler yerine yalnızca deneme-yanılma yöntemi kullanılmıştır.
Fikirlerin ve buluşların temelinde dizgesel bir malumat birikimi bulunmamaktadır.


Yukarıda açıklanan sebeplerden ötürü kimya bir bilimken simya bilim olarak sayılmamaktadır. Bilim olmamasına karşın günümüzde kimyasında kullanılan bir oldukça ürünün keşfi simyacılar tarafınca yapılmıştır. Örneğin; mürekkep, barut, cam, seramik ve altının yanı sıra nitrik asit, sulfirik asit şeklinde kimyasal özelliklere haiz mamüller tamamen simyacılar tarafınca keşfedilmiştir.



Günümüzde ısınmanın yanı sıra bir oldukça alanda kullanılan yanma vakası ise 18. Yüzyılın sonlarında Lavoisier tarafınca bulunmuş ve bu tarihten sonrasında yerini kimyaya bırakmaya başlamıştır. Şu an kullandığımız uygar kimyanın tam olarak bu halini alması 20. çağ başlarına kadar sürmüştür.

Anahtar Kelimeler : 17.,Yüzyıldanilkindeğersiz,madenleridibineçevirmek,ve,ölümsüz,iksiri,bulmayla,ilgilenen,kişilere,simyacı,,bu,uğraşların,genel,adına,ise,simya ..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar