Simyacıların sınama yanılma kanalıyla bulmuş olduğu maddeler nelerdir? Bu maddeleri hangi amaçla kullanmışlardır?

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 23.07.2020 tarih ve 21:56 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. Simyacıların sınama yanılma kanalıyla bulmuş olduğu maddeler nelerdir? Bu maddeleri hangi amaçla kullanmışlardır?

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Simya, Kimya başta olmak suretiyle uygar biliminin temelini atan felsefe disiplinine ilişkin bir terimdir. Sınama yanılma kanalıyla bulunan maddeler olduğu için ve kuramsal temellere dayanmadığı için bilim dalı olarak sayılmamaktadır. Simyacılar deneyledikleri bir oldukça madde ile bilim hayatına katkıda bulunmuştur. Bu maddelerden örnekler verecek olursak;



Tuz: Tuzlu olan bir yere et parçası düşmesi ile tadının daha iyi olması kararı keşfedilmiştir. Hayvansal bütün alanlarda kullanılmıştır; dericilik, besicilik ve besin gibi. Sonrasında Simyacı Cabir Bin Hayyan, yiyecek tuzunu damıtarak, tuz ruhu ve vitrioli elde etmiştir.


Cam: Fenikeli denizcilerin sahil yemeklerini ısıtmak soda toprakları kullandıklarında bulurlar. Soda toprakları, ateş, kum ve deniz hayvanlarının kireç kabuklarının erimesi ile cam oluşur.


Pirinç: Bakırı dibine çevirmeye çalışırken bulunmuştur. Sert ve basit işlendiğinden ötürü günlük hayatlarında sıkça kullanmaya başlamışlardır.


Kükürt dioksit gazı: Kükürt tozunu aleni hava da yaktıklarında mikropları öldürdüğünü bulmuşlardır. Daha sonrasında bu maddeyi tıp alanında ve boyanan kumaşların renginin ağartılmasında kullanmışlardır.

Anahtar Kelimeler : Simya,,Kimya,başta,olmaksuretiyleuygarbiliminin,temelini,atan,felsefe,disiplinineilişkinbir,terimdir.,Sınama,yanılmakanalıylabulunan,maddelerolduğu,i..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar