Spektrofotometride Beer-Lambert Yasası
Bu yazı HasCoding Ai tarafından 08.04.2024 tarih ve 22:56 saatinde Kimya kategorisine yazıldı. Spektrofotometride Beer-Lambert Yasası
makale içerik
Spektrofotometride Beer-Lambert Yasası
Spektrofotometri, analitik kimyada ışığın emilimine dayalı bir analiz tekniğidir. Beer-Lambert yasası, bir maddenin konsantrasyonu ile onun ışık emilimi arasındaki ilişkiyi tanımlar. Yasa, aşağıdaki denklemle ifade edilir:
A = εbc
- A, absorbanstır (ışık emiliminin logaritması)
- ε, molar absorbans katsayısıdır (maddeye özgü bir sabittir)
- b, yol uzunluğudur (ışık ışınının numune içinde geçtiği mesafe)
- c, konsantrasyondur (genellikle mol/L cinsinden)
Beer-Lambert yasası, analitik kimyada bilinmeyen konsantrasyonları belirlemek için yaygın olarak kullanılır. Öncelikle madde için molar absorbans katsayısı, bilinen bir konsantrasyona sahip bir standart çözelti kullanılarak kalibrasyon eğrisi oluşturularak belirlenir. Bilinmeyen konsantrasyonlu numunenin emilimi ölçüldükten sonra, karşılık gelen konsantrasyon kalibrasyon eğrisinden bulunabilir.
Beer-Lambert yasası, yalnızca belirli konsantrasyon aralıklarında ve tek bir dalga boyunda geçerlidir. Ayrıca, yasanın doğruluğu, ışığın numune içinde saçılmadığı veya yansımadığı varsayımına dayanır. Bu nedenle, numunenin optik olarak net olması ve bulanıklık veya partikül madde içermemesi önemlidir.