Askeri ile reaya arasındaki farklılıklar nelerdir?
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 10.08.2020 tarih ve 22:02 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. Askeri ile reaya arasındaki farklılıklar nelerdir?
makale içerik
Toplum denince akla değişik etnik grupların veya aynı milletlerin bir arada yaşayışlarını sürdürdüğü yapı geliyor. Osmanlı da ise topluluk; kurulduğundan yıkıldığı ana kadar bir oldukça değişik topluluk yapısına haiz olmuş ve yönetmiştir. İlk kurulduğu seneler halkının hepsi Türk olsa da sonrasında ki yıllarda değişik coğrafyalarda kazanılan topraklarla beraber değişik milletten ve kavimlerden insanları toplumuna katmıştır.
Osmanlıda topluluk iki öbek olarak ayrılır. Yönetenlerin askeri derslik olduğu yönetilenlerin ise reaya ismi verildiği bir topluluk yapısı mevcuttur. Bu iki derslik içinde farklılıklar vardır. Yönetenler devletten maaş aldıkları şeklinde yönetilenler kısaca reaya devletten maaş almaz. Yine en mühim farklardan birisi vergi meselesidir. Yönetenler vergi vermezken reaya vergiye tabidir. Her iki sınıfta kendi içinde kollara ayrılır. Askerleri topluluk olan yönetenler üç kola ayrılır. Bunlar; seyfiye; kısaca sadrazamların ve vezirlerinde bulunmuş olduğu en üst düzen, ilmiye; kazaskerler ve şeyhülislamların bulunmuş olduğu ikinci düzen ve kalemiye; devlet dairelerinde çalışan memurların olduğu üçüncü düzen şeklindedir. Reaya camiası ise Müslümanlar ve gayri Müslimler olarak ikiye ayrılır. Her grubun ayrıcalıkları ve özellikleri farklıdır. Yönetime girmenin gayri Müslimler tarafınca olası olmadığı ancak Müslümanların kabul edilmiş olduğu bilinmelidir.