Beylik Döneminde Osmanlı askeri gücü hangi muharip unsurlardan oluşmuştur?
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 10.08.2020 tarih ve 22:03 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. Beylik Döneminde Osmanlı askeri gücü hangi muharip unsurlardan oluşmuştur?
makale içerik
Beylik döneminde Osman bey, gaziler ve Alpleriyle askeri enerjisini oluştururken, yöre beyliklerden de yardım almış ve Türkmen aşiretlerine kazandıkları savaşlarda verilmek suretiyle ganimet ve yerleşmeleri için toprak sunmuştur. Türkmen aşiretleri kazanılan topraklara yerleşme ve ganimetler hisse alma kanalıyla Osmanlı Beyliğine destekte bulunmuşlardır. Sadece şu sebeple bakmamız doğru olmaz elbette. Özellikle cihat anlayışının etrafında geliştiği bu güç menfaatsiz yardımcı görmüş ve etrafında ki ilişkileri iyi yönetmiştir. Ahilerinde sefere katılmış olduğu ve alperenlerle beraber gazi dervişlerinde desteği laf konusudur. Tüm bu desteklerin temel amacı Osmanlı beyliğinin askeri gücü oluşturması içindi. Türkmen aşiretlerinden gönderilen atlı askerlerin bilhassa sağlamış olduğu yarar yadsınamaz.
Doğuda Moğolların baskısı ve batı da yer edinen Bizans’ın varlığı ve uç beyliği olarak orada yaşamaya çalışan Türkmen beyleri yeterince askeri deneyim sahibi idiler. Osman bey ancak beylik yapmıyor bir komutan olarak da birliklerinin başlangıcında yer alıyordu. Gündüz alp, samsa çavuş, konur alp, Karamürsel alp ve Akçakoca benzer biçimde yiğit Alpleriyle beraber savaşçı kimlikleri onların başarılarının ve güçlerinin bilinmesini sağlıyordu.