Dünya Gücü Olmak İçin Hangi Güç Unsurlarına Sahip Olmak Gerekir?
Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 06.08.2020 tarih ve 20:41 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. Dünya Gücü Olmak İçin Hangi Güç Unsurlarına Sahip Olmak Gerekir?
makale içerik
Belirli bir seviye dahilinde değişik alanlarda planlama yapmak üzere kısa ve uzun solukta başarı elde etmek ve dünya üstünde laf sahibi olmak mümkündür. Ekonomisi sağlam temellere dayanan ve tarım, endüstri şeklinde sektörleri destekleyerek üretim ekonomisini yeğleyen devletler pek fazlaca alanda dışa bağımlılığı azaltmakta ve ihracat hacmini artırarak fazlaca daha kuvvetli ve büyük bir ekonomiye haiz olmaktadır.
Petrol ve doğalgaz şeklinde stratejik kaynaklara haiz olan ve bu kaynakları endüstri başta olmak suretiyle değişik iş kollarında doğru bir biçimde değerlendiren ülkeler hem kuvvetli aynı zamanda bağımsız bir iktisat modeline haiz olmakta ve dünya gücü olma yolunda amaçlarına basit bir biçimde ulaşabilmektedir. Demokrasi sistemi ile yönetilen ülkelerde insana ve insan haklarına yeteri kadar ehemmiyet verilmesi ve bu alanda ortaya çıkabilecek gereksinimler doğrultusunda iyileştirilmelerin yapılması süper güç olma yolunda dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir öteki husus olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hukukun üstünlüğü prensibini yeğleyen ve kişilerin hangi makam ve güce haiz olduğuna bakılmaksızın hakkaniyet önünde eşit bir konumda bulunmasını elde eden devletlerin istediği gücü elde etmesi fazlaca daha basit bir hal almaktadır. İnsanına verdiği kıymet ve sunmuş olduğu imkanlar doğrultusunda kaliteli öğrenim sistemini yeğleyen ve bu alana ciddi derecede kaynak ayıran ülkelerin kısa ve uzun solukta kalifiye bir topluluk yapısına haiz olması mümkündür. Teknolojik gelişmeler ile desteklenen askeri güç unsurları da dünya devi olma amacında mühim derecede tesiri bulunan bir öteki husustur.